Kávéfőzés kiegészítők, kávédaráló (52)

Összesen: 52
Rendezés

Találatok: 52

Legnépszerűbb termékeink

Kávédaráló a még csodásabb aromákért

A különböző kávéfőzők különböző őrleményeket kívánnak, ezért fontos kiválasztanunk a leginkább megfelelő kávédarálót, ami ideális megoldást jelent a kedvenc kávénk elkészítéséhez. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy egy minőségi kávédaráló tökéletesen alkalmas a durvább és a legfinomabb őrlemények elkészítéséhez is; a török kávékhoz a legfinomabb lisztszerű őrleményre van szükségünk, az eszpresszó kávék esetében a közepesen szemcsés őrlemény nevezhető ideálisnak, míg az úgynevezett dugattyús kávéfőzők esetében az egészen durvára tört kávé biztosítja a legfinomabb aromát. 

Ha igazán finom kávét szeretnénk fogyasztani, frissel őrült kávéból készíthetjük el. Nem kérdés, kell otthonra egy jó kávédaráló. Teljesen mindegy, hogy egy filteres kávéfőzőt szeretnénk megtölteni vagy egy kotyogóst fognánk munkára, a kávé minősége a legfontosabb. Ám nem elég egy jó kávéőrlő, hiszen az sem mindegy, hogyan végezzük az őrlést. Érdemes tudni, hogy a kávé rendkívül hőérzékeny kincsünk; ennek a tulajdonságának köszönhetjük, hogy forró vízzel és gőzzel kinyerhetjük a gazdag aromáit, de ha óvatlanok vagyunk, a kávédaráló által keltett hővel is ronthatjuk a minőségét. Emiatt érdemes rövid ideig tartó részletekben őrölni a kávét, így elkerülhetjük a súrlódásból adódó minőségromlást. A keletkező hő miatt a kávészemek illóanyagai és aromái elillannak, így a lefőtt kávé ízvilága is veszít karakterességéből.

Kávédaráló választás
Ha többféle kávét szeretnénk fogyasztani, akkor mindenképpen olyan kávédarálót érdemes választanunk, ami mindenféle őrlemény elkészítésére alkalmas. Egyszerű logikával megállapíthatjuk, hogy az a kávédaráló, ami alkalmas a finom őrlemény készítésére, az alkalmas a durvára őrült kávé előállítására, viszont fordított esetben erre nincs garancia. Ennek tudatában érdemes olyan készüléket választani, ami garantáltan alkalmas a finom őrlemény elkészítésére is.

Ha igazán igényesek vagyunk a kávénkat illetően, legalább annyi figyelmet kell fordítanunk a kávé őrlésére, mint magára a főzésre. Ezért hallhatjuk gyakran azt a véleményt, miszerint a kávédaráló legalább olyan fontos tartozéka a kávéfőzésnek, mint maga a kávéfőző. Egy középkategóriás kávéfőző is finomabb kávé előállítására képes tökéletesre darált kávéból, mint a legfejlettebb és legdrágább főző rosszul őrült kávéőrleményből… Ez jól mutatja a kávédaráló szerepét, semmiképpen sem szabad másodlagos eszközként tekintenünk rá. Ebből is látszik, hogy érdemes óvatosnak lennünk a legolcsóbb termékekkel, különösen azokkal a kávédarálókkal, amelyeket ajándékként osztogatnak a különböző kávéfőzők vásárlása során. Ezek esetében sajnos gyakran előfordul, hogy nem képesek megfelelő finomságú őrlemény előállítására, vagy csak hosszú „erőlködés” után. Sajnos az sem ritka, hogy a minőségtelen kések egyszerűen kicsorbulnak, elvesztik az élüket és gyakorlatilag alkalmatlanná válnak a kávédarálásra.

Sajnos általánosságban ki lehet jelenteni, hogy az olcsó kávédarálók nem őrölik, hanem törik a kávészemeket. Az így „összetört” kávé ugyan alkalmas egyes italok elkészítéséhez, de egy igazán jó presszókávét biztosan nem készíthetünk ilyen módon. Mivel a szemek törése során a művelet teljesen egyenetlen, így az őrlemény tartalmazni fog nagyobb darabkákat és lisztes kávéőrleményt is. A lisztes őrlemény sajnos keserűvé teszi a kávét, ami elsősorban abból adódik, hogy a túldarálás következtében az aromaanyagok jelentős hányada elvész, a megmaradt aromaanyagok viszont pillanatok alatt teljesen kioldódnak. Ha igazán élvezni szeretnénk a kávézást, mindenképpen figyeljünk oda, milyen kávédaráló mellett döntünk és azt hogyan használjuk.

Belépő szintű és magasabb kategóriás kávédarálók
Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a belépő szintű kávédarálók alatt az általános otthoni felhasználásra alkalmas készülékeket értjük, semmiképpen sem a darálásra alkalmatlan filléres készülékeket. Az olcsóbb, de megbízható készülékek esetében különösen érdemes odafigyelni a fordulatszámra, hiszen a túl nagy forgási sebesség a kávé felhevítéséhez, illetve minőségromlásához vezetne. Általában ezek a készülékek is rendelkeznek beállítási lehetőségekkel, így az őrlőfelületek állításával könnyedén módosíthatjuk az őrlés mértékét.

A magasabb kategóriába tartozó kávédarálók nem csak árukban különböznek a belépű szintű termékektől. Ezek esetében kiváló anyaghasználattal és sokrétű beállítási lehetőséggel találkozunk. Ha tökéletes ízhatást szeretnénk élvezni, érdemes elgondolkodnunk egy ilyen kávédaráló vásárlásán.