Kávék (309)

Összesen: 309
Rendezés

Találatok: 309

Legnépszerűbb termékeink

Minden, amit a kávékról és a kávézásról tudni kell

A különböző kávék az emberek mindennapjainak fontos részét képezik. A legtöbb országban elterjedt a kávézás pillanata, így sokan kezdik vele a napot. A történészek nem tudják pontosan, hogy honnan ered a fogyasztása, a legismertebb történet szerint a XIV. században egy pásztor figyelt fel a különös piros termésre, ami élénkebbé varázsolta a kecskéit. Ezután a bogyókat elvitte a közeli kolostorba, ahol a szerzetesek főzetet készítettek belőle, hogy az éjszakai imádkozások során éberebbek maradjanak.

A kávék csoportosítása
Ma szerencsére nincs szükségünk se kecskére, se szerzetesekre, enélkül is élvezhetjük a finom kávék ízvilágát, amit több külső szempont befolyásol. Az egyik ilyen a babkávé származása. Ez alapján a kávék két fő csoportra oszthatók: arabica és robusta kávékra.

A Coffea arabicát Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelik. A Coffea robusta ezzel szemben Nyugat-Afrikából és Indonéziából származik. Előbbinek erősebb íze van, azonban a pörköléssel és a keveréssel ez megváltozhat. A robusta fajta különlegessége, hogy nagyon alkalmazkodó, így kevésbé támadják meg a kártevők, és a nedves, meleg éghajlaton is jól érzi magát.

A kávé elkészítése
A kávébabtól a tényleges italig hosszú út vezet. Első lépés mindig a szüretelés. Ezt kizárólag kézi erővel végzik, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy csak a piros bogyókat szedjék le. Ezután száraz és nedves eljárással megtisztítják a kávészemeket, majd megérlelik. Az utolsó szakasz a pörkölés, amihez folyamatosan emelik a hőmérsékletet.

Érdekes, hogy csak ezután tudják eldönteni, hogy a kávé milyen besorolásúvá válik. A pörkölés után ellenőrzik az ízeket, az aromákat és az illatanyagokat is. Ha valamiért rosszabb minőségű kávé készült, akkor azt jobb minőségűvel szokták keverni, majd a legutolsó lépés mindig a csomagolás lesz. Ez már a bolti formában történik, így mindenki választhat a pörkölt és az őrölt kávék közül.

A pörkölés fajtái
Ahhoz, hogy kiválasszuk a kedvenc kávénkat, érdemes külön megismerkedni a pörköléssel. Általában három alaptípust különböztetünk meg egymástól: a bécsit, a franciát és az olaszt.

A bécsi pörkölést főleg tejeskávékhoz használják. Enyhén sötét barna lesz az ital, amire a savasság mellett a kesernyés íz jellemző. A francia pörkölés után középbarna, olajos felületű szemek maradnak, az íze enyhén savas, és mindig érződik rajta a pörkölés. Az olasz pörkölés a legsötétebb, a kávészemek fényesen csillognak, a savasság azonban eltűnik. Ez adja meg az eszpresszó alapját.

Amennyiben vásárlásnál mi is a szemes vagy a darált kávét választjuk, érdemes a hűtőben tárolni. Nem szabad lefagyasztani, de az aroma a hideg környezetben tárolható legjobban. Akik értenek hozzá, és maguk darálják a kávét, jó, ha betartják a következő tanácsokat is…

Az a legjobb, ha mindig annyit darálunk le, amennyi elfogy, mivel az apró szemcsék hamarabb veszítenek az aromájukból. Ha véletlenül többet darálunk le, akkor zárjuk le, és tartsuk a hűtőben. Mindig egyenletes nagyságúra, finomságúra daráljunk. Vigyázzunk a közelben levő ételekre, mivel a kávé könnyen átveszi az illatukat.

Beszéljünk a koffeinről
Amikor a kávéról beszélünk, akkor muszáj megemlíteni a koffeint. Ez a hatóanyag természetes körülmények között keletkezik, de mesterséges úton is előállítható. A gyártók többféle élelmiszerhez hozzáadják, mivel élénkítő hatást fejt ki. Általában növeli az éberséget, átmeneti energiát ad és fokozza a kedélyállapotot. A koffein megtalálható a kávékban, a teákban, de a csokoládé, bizonyos alkoholmentes italok és egyes fájdalomcsillapítók is tartalmazzák. Az íze eredetileg kesernyés, azonban a feldolgozási folyamat során javítanak rajta cukor és mesterséges ízek hozzáadásával. Napjainkban a legtöbb koffeint a kávéval és az energiaitalokkal visszük be a szervezetbe. Különlegessége, hogy nem raktározódik el, hanem 6 óra alatt teljesen kiürül.

A koffeinről sok tévhit kialakult. Az egyik, hogy növeli a vérnyomást, de ezt nem sikerült bebizonyítani. Több kísérlet is született a témában, azonban a szokásos mennyiség elfogyasztásánál semmi sem mutatott emelkedést. Ugyanez igaz a függőségre, ami szintén nem nevezhető valós állításnak. Igazából bárki abba tudja hagyni a kávézást, csupán enyhe fejfájást és álmosságot fog érezni a szokás elhagyása után. Az egyetlen kérdés, hogy abba akarjuk-e hagyni, hiszen a koffein a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel sem hozható összefüggésbe. Sokszor hallani, hogy szabálytalan szívműködést okoz, azonban erre sem léteznek bizonyítékok. Másik tévhit, hogy csontritkuláshoz vezethet, de ebből csak annyi igaz, hogy fokozza a kalcium ürítését. Szerencsére a kiegyensúlyozott étrenddel ez könnyen megelőzhető.

Mikor fogyasszuk?
Most, hogy eloszlattuk a tévhiteket, biztosan bátrabban fogjuk elkészíteni. Igazából a rendszeres fogyasztása több pozitív hatással is jár. Ha figyelünk arra, hogy ne maradjon zacc az előző főzésből, akkor egészségvédő hatása lesz.

Az a legjobb, ha nem éhgyomorra isszuk, hanem reggel 9 és 11 óra között, feltéve, ha nem akkor kelünk ki az ágyból. Ha ébredés után ez az első, amit magunkhoz veszünk, akkor nagyobb esélyünk lesz arra, hogy a szervezetünk hozzászokjon a koffeinhez, és eggyel több csészére lesz szükségünk. Amennyiben délután szeretnénk kiélvezni a hatását, akkor 13 és 17 óra között fogyasszuk, bár mindig vegyük figyelembe a személyes szükségleteinket. A vásárlói vélemények szerint sokan nem mernek ebéd után inni, mivel az esti alvásukra is hatással van. A kávé elfogyasztása után nagyjából 5 perc múlva már kimutatható a szervezetben, azonban a koncentrációja csak 20-30 perc múlva éri el a maximumot, viszont legalább 6 óra kell hozzá, hogy kiürüljön, tehát a késői fogyasztása az alvás rovására mehet.

A világ legdrágább kávéja
Ahogy mindenből, a kávéból is létezik olyan, amiért csillagos árakat kérnek el, bár nem valószínű, hogy Magyarországon találkozunk vele. A világ legdrágább kávéja 20.000 Ft körül mozog, és ezt csészénként kell érteni.

A Kopi Luwak másnéven civet coffee néven ismert, és az ára a ritkáságából fakad. A termelés Indonéziában zajlik, azonban az ember nem tud közvetlenül beleavatkozni, mivel egy cibet macskára van szükség hozzá. Szó szerint.

A macska elfogyasztja a piros kávészemeket, majd az állat gyomárban lévő emésztőnedvek megváltoztatják az állagát. Ezután a szemek természetes úton távoznak a macskából, amit a dolgozóknak össze kell gyűjteniük. Az alapos mosás után kapott kávét megpörkölik, majd kilóját 1000 amerikai dollárért kínálják. Nem véletlen, hogy csak néhány száz kiló készül belőle, de egyre több helyen lehet kipróbálni.

Az instant kávé és kávé
Szerencsére nekünk nem kell olyan kávét fogyasztanunk, ami egy másik élőlényen ment át, hanem választhatunk a szemes, az őrölt és instant között is. Sokan úgy tartják, hogy az instant kiszerelés nem nevezhető igazán kávénak, mivel csak forró víz és tej kell hozzá, de ez téves elképzelés. Az instant kávé ugyanúgy kávébabból készül, azonban lefőzik, és végül vízelvonás után kerül a tasakba granulátum formájában. Az erősségét mi tudjuk szabályozni, mivel csak attól függ, hogy mennyi folyadékot adunk hozzá. Amennyiben nem rendelkezünk saját kávéfőzővel ez is ugyanúgy megteszi.

A rengeteg pozitív hatás mellett érdemes megismerni a negatívumokat is, mivel a kávé elszínezi a fogzománcot és szájszárazságot okoz. Ezt úgy tudjuk megelőzni, ha a fogyasztása után iszunk egy pohár vizet, és rendszeresen mossuk a fogunkat. Lényegében a pozitívumok nyerésben vannak, úgyhogy bátran kávézzunk!

Webáruházunkban többféle kiszerelés közül választhatunk, ami különböző árakat és ízeket eredményez