Lámpa, csillár, világítás (1591)

Összesen: 1591
Rendezés

Találatok: 1591

Legnépszerűbb termékeink

Lámpa vásárlási tanácsok

A fény mindenhol körülvesz minket. A napfénye, az utcalámpák, vagy a már motorikusan kapcsolgatott szobalámpa, észrevétlenül szolgálják mindennapjainkat. Teljesen természetes, hogy ott vannak. Mindaddig nem is törődünk vele, míg nem érezzük hiányát. Ha elromlott régi jó asztali lámpa, vagy több fényre lenne szükség a nappaliba, esetleg feldobnánk lakásunk hangulatát, itt az ideje, egy új lámpa beszerzésének! De mégis milyen szempontok alapján válasszuk ki a tökéletes fényforrást? Az alábbi tanácsok segítséget nyújtanak a megfelelő lámpa kiválasztásában.

A szoba adottságai
A választást első sorban az határozza meg, hogy hová keresünk lámpát. Itt magáról a helységről van szó, vagyis hogy pontosan melyik szobában fog helyet foglalni az új készülék. A szoba adottságai nagyban befolyásolják a fény áramlását. Egy több ablakos, több természetes fény befogadására alkalmas helysége például nincs szükség olyan erős fényű lámpára, mint egy sötétebb térben. Maga a helység terjedelme, és kialakítása is szerepet játszik. Nagyobb szoba megvilágításához erősebb fényű lámpára van szükség, pultos, válaszfalas, zegzugos helységekbe pedig több lámpa is elkél. A színek és a bútorzat esztétikailag meghatározó. A harmonikus környezet megteremtése érdekében, olyan stílusú lámpát válasszunk, mely illik a szoba stílusához.

Milyen lámpát hova?
Fontos szempont a lámpa rendeltetése. Az, hogy milyen lámpát szeretnénk, az első és legfontosabb kérdés. Nyilván egyértelmű azonban, hogy mi a különbség egy csillár és egy éjjeli lámpa, vagy egy mennyezeti lámpa és egy állólámpa között. Határozott elképzelés esetén maradjunk a kategória határain belül, ne egy csodaszép csillárral térjünk haza, ha íróasztalra lámpát vásárolni indultunk!

Ha azonban nincs konkrét elképzelés, belevethetjük magunkat a lámpák ragyogó világába. Bár, annak hogy hova milyen lámpát vásároljunk, csak kreativitásunk szabhat határt, van néhány ajánlatos felhasználási tipp. A nappaliban például, mely otthonunk központja, jól mutatnak egy díszes függesztékek, vagy csillárok. Lépcsőházba, vagy gardróbba egy falilámpa, vagy egyszerűbb mennyezeti lámpa is elég lehet. Konyhába, több lámpát is elhelyezhetünk, a fő fényforráson kívül például néhány spot lámpa a tűzhely, vagy a mosogató felett jó szolgálatot tehet. De ezekkel a kis spot vagy led lámpákkal a hálószoba dizájnját is feldobhatjuk.

Energiatakarékos izzók
A dizájn és a felhasználási terület mellett, az energiatakarékosság is nagyon fontos. A régi hagyományos izzók igen sok áramot fogyasztottak, mára azonban ezeket kivonták a forgalomból. Az energiatakarékos izzók nem csak a pénztárcánkkal, a környezettel is kíméletesebben bánnak. Bár egy jobb energiaosztályba tartozó égő drágább, hosszú távon mindenképp kifizetődőbb.

Egyértelmű, hogy a háztartásban használt izzók közül a LED fényforrások tekinthetők az utóbbi évek legsikeresebb szereplőinek. Kiváló hatásfokkal rendelkeznek, ezt pedig rendkívül költséghatékonyan képesek biztosítani számunkra. Ráadásul rendkívül hosszú élettartamot várhatunk tőlük, ami egyértelművé teszi, hogy megtérülő befektetés LED fényforrást választani még abban az esetben is, ha az áruk magasabb a gyakran használt hagyományos izzókénál.

A LED fényforrások elsődleges előnyös tulajdonsága a rendkívüli energiatakarékosság. Mivel a fény elektronok felszabadulásának köszönhetően keletkezik, így a hőtermelés által keltett energiaveszteséggel nem kell számolnunk. Ennek köszönhetően a villamos energia megtakarítása akár 80-90 százalékos is lehet a hagyományos wolfram izzók energiafelvételéhez viszonyítva. Ennek a működési elvnek köszönhetően a LED fényforrások nagyszerűen használhatók olyan esetekben is, ahol a hőtermelés komoly problémákat okozna; elég a hűtőberendezésekre gondolni, de számos esetet lehet elképzelni, ahol a hőtermelés minimalizálására van szükség. Érdemes szót ejteni a LED fényforrások élettartamáról is; rendkívül tartós és megbízható fényforrásokról beszélünk, amelyek akár 30-50 ezerórányi, vagy ennél is hosszabb élettartamot biztosítanak számunkra. Ennek köszönhetően kiváló szolgálatot tesznek olyan esetekben is, amikor nehezen elérhető helyeken kell fényforrásokat elhelyeznünk. Mindenképpen érdemes megjegyezni a LED lámpák élettartamával kapcsolatban, hogy 20-25 ezer órányi működés után veszíteni kezdenek a fényerejükből, így előfordulhat, hogy a még működő fényforrások cseréjére kényszerülünk. Ha figyelembe vesszük, hogy a hagyományos izzók nagyjából 1000 munkaórán át üzemelnek és a halogén izzók is „csupán” 3-5 ezer munkaórára képesek, a LED fényforrások élettartama így is kiemelkedő. Ráadásul a sok ki- és bekapcsolás sem rövidíti az élettartamukat.

Technikai tulajdonságok
A típuson és a stílus jegyeken kívül, van néhány technikai tulajdonság is, amit figyelembe kell vennünk lámpa vásárlás esetén. Ilyen például a foglalat. A legelterjedtebb foglalat típusok az E27, és E14 foglalatok, ilyen foglalatba illő lámpákkal nem nagyon lehet mellé lőni. Azért természetesen mindenképp tájékozódjunk vásárlás előtt, s nézzük meg milyen az adott foglalt. Lényeges lehet a színhőmérséklet, illetve maga a szín. Hétköznap használatra természetes, meleg árnyalatú színeket válasszunk. A buli kedvéért pedig bevállalhatunk egy-egy jópofa színes izzót is. Gondosan válasszuk meg a lámpa test, illetve adott esetben a lámpabúra anyagát is. Legyen masszív, időtálló, könnyen tisztítható, s színeiben harmonizáljon otthonunkkal. Végül pedig ügyeljük a biztonságra! Ne helyezzünk el beltéri lámpát kültéren, s fordítva. Jó ha a lámpa fagy-, illetve hő- és lángálló, így elkerülhetők az esetleges balesetek.

Érdemes azt is szem előtt tartani, a kiszemelt lámpa mennyire ellenálló az ütődésekkel és fizikai behatásokkal szemben. Ha a lámpa gyakran feldőlhet, koccanhat a falhoz, akkor érdemes olyan fényforrást választanunk, ami ellenálló az ilyen behatásokkal szemben. A kisebb ütések miatt szakadhat a fémszál, viszont a szál nélküli LED fényforrásokat nem fenyegeti veszély.

A lámpák és a fényforrások minden esetben rendelkeznek egy tulajdonsággal, amit fényspektrumnak nevezünk. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a két szélső tartományba tartozó ultraibolya és infravörös fény képes károsítani az anyagok felületét, illetve fakulást okozhat. Ha a fényforrást érzékeny felületek megvilágítására szeretnénk használni, mindenképpen érdemes ellenőrizni a fényspektrumot is. E tekintetben is nagyszerű választást jelentenek a LED lámpák, amelyek spektruma a tartomány középső részeire esik.

Az Extreme Digital kimeríthetetlen lámpa kínálattal rendelkezik. Kül- és beltéri lámpák, függesztékek, csillárok, beépíthető lámpák, dekorációs elemek, mindent megtalál, amire csak szükséged van.