Asztali, érintős lámpa (149)

Összesen: 149
Rendezés

Találatok: 149

Legnépszerűbb termékeink

Asztali lámpa választás – Mire figyeljünk?

Az asztali lámpa kínálat hatalmas, de egyáltalán nem mindegy, milyet választunk. A fények hatással vannak a közérzetünkre és a frissességünkre, ezért a megfelelő asztali lámpa megválasztását egyáltalán nem vehetjük félvállról. Ha rosszul választunk, akár álmossággal, sőt szem- és fejfájással nézhetünk szembe. Nincs ok aggodalomra, hiszen néhány általános szempontot kell csak betartanunk és biztosak lehetünk benne, hogy jól választunk.

A kiválasztásnál elsődleges jelentőséggel bír a lámpa fényereje. Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartanunk, mekkora felületet szeretnénk megvilágítani, illetve milyen fényerőre van szükségünk az adott felületen. Nem szabad elfelejteni, hogy az olvasáshoz sokkal magasabb, míg a számítógépes munkához alacsonyabb fényerőre van szükségünk. Ezt az értéket luxban mérik és minden esetben feltüntetik a különböző fényforrásokon. Olvasáshoz hozzávetőlegesen 750 lux fényerőre van szükségünk, a számítógépes munkához viszont 350 lux jelenti az ideális fényerősséget. Az is roppant fontos szempont, hogy az asztali lámpa fénye irányítható legyen. Ilyen módon gyakorlatilag saját magunk szabályozhatjuk a fény beesési szögét és az erősségét, igény szerint a falra irányíthatjuk a fényforrást vagy épp megvilágíthatjuk vele a munkafelületet. Érdemes odafigyelni arra is, hogy meleg vagy hideg fénnyel rendelkező fényforrásokat használunk. A színhőmérséklet választását megkönnyíti az az ajánlás, miszerint olvasáshoz és tanuláshoz szerencsésebb a hidegfényű megvilágítás. Való igaz, hogy a terek megvilágítása meleg fénnyel növeli az otthonosság érzését, azonban az asztali lámpák szerepe elsősorban a tanulás és olvasás során mutatkozik meg. Emiatt érdemes előnyben részesíteni a hidegfényű fényforrásokat. Végül pedig oda kell figyelnünk arra, hogy minden esetben az író kezünkkel ellentétes oldalon helyezzük el a fényforrást. Mivel a kéz árnyéka rendkívüli módon rontaná a fényviszonyokat, ez a legalapvetőbb ajánlás az asztali lámpákkal kapcsolatban. Hasonlóképpen kell arra is figyelnünk, hogy a lámpa fénye ne tükröződjön vissza a monitorról, hiszen az roppant zavaró lenne.

Az asztali lámpa gondos kiválasztása érdekében figyelmet kell fordítanunk a megfelelő minőségű fényforrásokra is. Alapvető elvárás velük szemben, hogy soha nem vibráljanak. A vibráló fények rendkívüli módon terhelik a szemeket, illetve hosszabb távon a látás gyengüléséhez is vezetnek. Rövid ideig tartó villózó fények esetén fejfájás jelentkezhet. Abban az esetben, ha a lámpákat kisgyermekek is használják, mindenképpen kerülni kell azokat a fényforrásokat, amelyek felforrósodhatnak. Ugyanakkor érdemes az energiahatékonyságra is gondolni; válasszunk alacsony energiaigénnyel rendelkező, illetve hosszú élettartammal kecsegtető fényforrásokat.