Dekorációs lámpa (66)

Összesen: 66
Rendezés

Találatok: 66

Legnépszerűbb termékeink

Dekorációs lámpa választás könnyedén

A mesterséges fényforrások elengedhetetlen részei az otthonunknak és az életünknek. A legtöbb lámpára kizárólag a világítás eszközeként tekintünk, némelyek fénye azonban alkalmas a kellemes környezet megteremtésére, sőt egyes lámpákat dekorációs elemként is alkalmazzuk. Ez utóbbiak az úgynevezett dekorációs lámpák. A gyártók a legkülönfélébb kialakítással, stílussal és fényerővel rendelkező lámpákat kínálják számunkra, így némi odafigyelésre van szükség annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbbet vásárolhassuk meg. A dekorációs lámpák között találhatunk olyat, ami minimális fényerőt biztosít és kizárólag dekorációs célokat szolgál, de találhatunk olyan termékeket is, amely izzók vagy fényforrások segítségével alkalmas nagyobb terek megvilágítására is.

Abban az esetben érdemes nagyobb fényerőt biztosító dekorációs lámpát választanunk, ha a szoba nappali fényellátása nem elégséges, illetve az estéinket szeretnénk kellemes meleg fényű hangulatvilágítás mellett tölteni. Amennyiben olyan lámpát választunk, amelyhez izzót vagy fényforrást kell használnunk, a színhőmérsékletet, a fényerőt és az energiafogyasztást maga az izzó vagy a fényforrás fogja meghatározni. Ennek kiválasztása tehát a dekorációs lámpák esetén is fontos, tehát szenteljünk rá figyelmet! A mai napig használatosak a hagyományos izzólámpák, amelyek esetében a fényt egy izzó volfrám szál biztosítja. Kellemes melegfényű világosságot biztosítanak, ami elsősorban térvilágítás esetén előnyös, munkafelületek koncentrált megvilágítása esetén kevésbé jó választás. A hagyományos volfrám izzók a felvett villamos energia legnagyobb részét hőenergiává alakítják, csak kis része hasznosul fényként. Jellemzően rövid élettartammal rendelkeznek, átlagosan ezer üzemórára számíthatunk tőlük. Némileg jobb technikai mutatókkal rendelkeznek a halogén izzók. Ezeket tulajdonképpen feljavított izzólámpák, amelyek esetében a búra brómot és jódot tartalmaz. Ennek köszönhetően a hatásfokuk átlagosan 25 százalékkal magasabb, mint a hagyományos izzóké. 

Az energiatakarékos megoldások közé soroljuk az úgynevezett kompakt fénycsöveket, amelyek akár 80 százalékos megtakarítást jelenthetnek a hagyományos izzókhoz mérten. Az elektronikai vezérlésnek köszönhetően ezek a fénycsövek már teljesen érzéketlenek a kapcsolgatás gyakoriságára. Egyetlen hátrányuk ezzel kapcsolatban a teljes fényerő elérésében mutatkozik, átlagosan fél-egy percre van szükség ahhoz, hogy a kompakt fénycsövek maximális fényerejüket nyújtsák. Habár az áruk magasabb a hagyományos izzók áránál, a hatszoros-nyolcszoros várható élettartam és a magas energiamegtakarítás jó választássá teszi őket. De létezik a kompakt fénycsöveknél is gazdaságosabb választás: a LED fényforrás. Esetében a fényt világító félvezető dióda adja, aminek köszönhetően akár 90 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el. Rendkívül magas várható élettartamának és energiahatékonyságának köszönhetően akkor is remek választást jelent, ha a fényforrások ára kifejezetten magas a hagyományos izzókhoz hasonlítva.

Általánosságban el kell mondani azonban, hogy a legtöbb dekorációs lámpa kisebb fényforrásokat használ, egy-egy LED fényforrással találkozhatunk, néhol LED szalagok biztosítják a fényt, a sólámpák esetén viszont hagyományos volfrám izzókkal találkozhatunk. Ezek segítségével könnyedén otthonosabbá és kellemesebbé varázsolhatjuk az otthonunkat. Nincs más dolgunk, mint megkeresni a lakberendezéshez és az ízlésünkhöz leginkább alkalmazkodó dekorációs lámpákat és szép környezetet teremteni magunknak.