Fali, mennyezeti lámpa (28)

Összesen: 28
Rendezés

Találatok: 28

Legnépszerűbb termékeink

Fali és mennyezeti lámpák a megfelelő fényerőért

A fali és mennyezeti lámpák a legáltalánosabb és legelterjedtebb lámpatípusok sokunk lakásában. Szinte minden helyiségben használunk valamilyen mennyezeti lámpát, illetve több helyiségben helyet kap legalább egy falilámpa, hiszen általános világításra mindenhol szükség van. Habár egyes helyiségek esetében különböző asztali és állólámpák használatával kiváltható a klasszikus mennyezeti lámpa, általánosságban azonban ki lehet jelenteni, hogy érdemes minden helyiségben alkalmazni ezt a típust.

A mennyezeti és fali lámpa alapjaiban meghatározza egy szoba hangulatát. Nem csak a külső megjelenését alakítja, hanem az általa kibocsájtott fénnyel is meghatározza a helyiség hangulatát. Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő fali és mennyezeti lámpát, érdemes megvizsgálnunk az otthonunk természetes fényviszonyait, hiszen ezek a lámpák nem csupán esténként, hanem a borús nappalokon is fontos szerephez jutnak. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy minden egyes helyiség megvilágítása más-más típusú lámpákat igényel, hiszen más típusú fényekre van szükség a konyhákban, a nappalikban, a hálószobákban vagy az előszobákban. 

Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a mennyezeti lámpa fontos kiegészítője az otthonunknak, alapjaiban határozza meg a helyiség lakberendezését. A mennyezeti lámpa mindig szem előtt van, ráadásul a fényhatásoknak köszönhetően a figyelmünk gyakran terelődik rá. Néhány esetben nem túlzás azt állítani, hogy a mennyezeti lámpa alapjaiban változtatja meg a szoba hangulatát; egy jó választással egészen feldobhatjuk az összhatást, egy rossz döntéssel viszont ronthatunk rajta. Érdemes tehát mérlegelni, a „jó lesz az ide” megoldás nem vezet eredményre. Azonban nem csak a lámpa külső megjelenése határozza meg, milyen hangulatot kölcsönöz a szobának, hanem a használt fényforrás is. Mivel a mennyezeti lámpák általánosan használt világítótestek, így a világításra fordított energiamennyiség zömét ők használják fel. Érdemes tehát tisztában lenni a különböző izzók és fényforrások legfőbb jellemzőivel, hiszen ezek határozzák meg a lámpa fényerejét, színhőmérsékletét és energiaigényét is. A mai napig használatosak a hagyományos izzólámpák, amelyek esetében a fényt egy izzó volfrám szál biztosítja. Kellemes melegfényű világosságot biztosítanak, ami elsősorban térvilágítás esetén előnyös, munkafelületek koncentrált megvilágítása esetén kevésbé jó választás.

Mint említettük, a mennyezeti lámpa remek szolgálatot tesz a lakásunk számos helyiségeiben. A lakásba belépve az előszobai mennyezeti lámpa fénye fogad bennünket. Mivel ebben a helyiségben nincs szükség éles fényekre, így érdemes a meleg színhőmérséklettel rendelkező tompított fényű fényforrásokat választani. A kisebb területtel rendelkező előszobák esetében egy megfelelően megválasztott mennyezeti lámpa, illetve a hozzá tartozó megfelelő fényforrás elegendő fényt biztosít minden művelethez. Tágas előszobák esetén remek szolgálatot tehetnek a kiegészítő világítást biztosító fali- és szabadon álló lámpák. A nappaliban a legjobb választás esetén is ajánlott különböző kiegészítő lámpákat alkalmazni, hiszen ezek egyes tevékenységek során teljes egészében pótolhatják a mennyezeten elhelyezett általános lámpákat. A konyhai mennyezeti lámpák esetében fontos szerephez jut a lámpák ernyője, aminek köszönhetően eredményesen megvilágíthatjuk az asztal felületén, mégsem kell attól tartanunk, hogy a lámpa fénye elvakít bennünket. A hálószoba esetében érdemes kisebb fényerővel rendelkező lámpákat használni, hiszen ezek kevésbé zavarók az éjszakai villanykapcsolás során. Természetesen a hálószobai világítás kapcsán is érdemes elmondani, hogy a kiegészítő lámpák fontos szerephez jutnak. Érdemes megismernünk az Extreme Digital kínálatában található mennyezeti lámpákat, amelyek között biztosan megtaláljuk az ízlésünknek és igényünknek megfelelő darabokat.