LED lámpa (77)

Összesen: 77
Rendezés

Találatok: 77

Legnépszerűbb termékeink

LED lámpa – A garantáltan energiatakarékos választás

A LED lámpa népszerűségének legfőbb oka az energiatakarékosság. Ez az a tulajdonságuk, ami leginkább beivódott a köztudatba, viszont több más előnnyel is rendelkeznek a hagyományos fényforrásokkal szemben, így ezekről is érdemes említést tenni.

Mindenekelőtt azonban érdemes elmondani, hogyan lehet képes a LED lámpa ilyen szintű energiamegtakarításra. A hagyományos izzók esetében a fényt egy izzó fémszál biztosítja, így az energia jelentős része hőenergiaként hasznosul. A LED lámpa esetében viszont elektronok szabadulnak fel, tehát nem kell hőveszteséggel számolni. Ennek köszönhetően a megtakarítás 90-95 százalék között várható. A minimális hőtermelésnek köszönhetően a LED lámpák kiválóan alkalmasak a hőérzékeny felületek megvilágítására is. Otthoni használat során a klímaberendezéseink javára fordíthatjuk ezt a tulajdonságukat, hiszen nem keletkezik hő, ami plusz megterhelést jelentene számukra.

A LED lámpák előnyös tulajdonságai között mindenképpen érdemes megemlíteni a várható hosszú élettartamukat is. A különböző LED fényforrások üzemideje nagyjából 30-90 ezer órára tehető, ami sokkal magasabb a hagyományos izzók élettartamánál. A wolfram izzók átlagosan 1000 munkaórával „büszkélkedhetnek”, a halogén izzóktól is csak 4000-4500 órát várhatunk. Némileg jobb a helyzet a kompakt fénycsövekkel kapcsolatban, amelyek átlagosan 10 ezer órás élettartamot biztosítanak. Látható, hogy a LED lámpák minden versenytársuknál jelentősen magasabb üzemidőt kínál. El kell mondani azonban, hogy az élettartamuk előrehaladtával a fényerejük fokozatosan csökken. Ezt csak 20-25 ezer munkaóra után tapasztalhatjuk meg, ekkortól viszont fokozatos romlás következhet be. Ezért el kell mondani, hogy a még működő, de fényerejükben gyengülő LED lámpák is cserére szorulhatnak.

A pozitív tulajdonságok sorában fontos megemlíteni a fényforrás stabilitását; a LED lámpák esetében nem kell villózó fénytől tartanunk, így nem fárasztja a szemünket és nem kell fejfájástól sem tartanunk. A LED lámpák lehetővé teszik a fényerő szabályozását, így kényelmes felhasználási lehetőséget biztosítanak. Ráadásul remekül irányíthatók jelentős fényszmog nélkül, így a lámpa fénye tökéletesen hasznosítható. Fontos kihangsúlyozni, hogy minden egyes lámpatesthez tartozik egy világítási szög, ami alapvetően határozza meg a fény szórását. A hagyományos villanykörték természetesen 360 fokban világítanak, ezekkel szemben a LED lámpák képesek irányított megvilágítást biztosítani. A nagyobb szögben világító LED lámpák elsősorban általános világításra ajánlottak, míg a kis fókusszal rendelkezők inkább célzott megvilágításra biztosítanak ideális választást.

A LED lámpák részben annak köszönhetik a magas élettartamukat, hogy teljesen ellenállók a ki- és bekapcsolások által jelentett terheléssel szemben. Sőt, még a kisebb-nagyobb rázkódással szemben is jó a tűrőképességük. Nem kell attól tartanunk, hogy egy ütődés miatt új LED lámpát kell vásárolnunk. Ellenben érdemes odafigyelnünk arra, hogy egyenletes feszültséggel tápláljuk őket, hiszen ennek az ingadozása okozhat meghibásodást.