Mennyezeti lámpa (399)

Összesen: 399
Rendezés

Találatok: 399

Legnépszerűbb termékeink

Mennyezeti lámpák a lakásban

A mennyezeti lámpa talán a legáltalánosabb és legelterjedtebb fényforrás az otthonainkban. Szinte minden helyiségben használunk valamilyen mennyezeti lámpát, hiszen általános világításra mindenhol szükség van. Habár egyes helyiségek esetében különböző fali- vagy állólámpák használatával kiváltható a klasszikus mennyezeti lámpa, általánosságban azonban ki lehet jelenteni, hogy érdemes minden helyiségben alkalmazni ezt a típust.

A mennyezeti lámpa alapjaiban meghatározza egy szoba hangulatát. Nem csak a külső megjelenését alakítja, hanem az általa kibocsájtott fénnyel is meghatározza a helyiség hangulatát. Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő mennyezeti lámpát, érdemes megvizsgálnunk az otthonunk természetes fényviszonyait, hiszen ezek a lámpák nem csupán esténként, hanem a borús nappalokon is fontos szerephez jutnak. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy minden egyes helyiség megvilágítása más-más típusú lámpákat igényel, hiszen más típusú fényekre van szükség a konyhákban, a nappalikban, a hálószobákban vagy az előszobákban. 

Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a mennyezeti lámpa fontos kiegészítője az otthonunknak, alapjaiban határozza meg a helyiség lakberendezését. A mennyezeti lámpa mindig szem előtt van, ráadásul a fényhatásoknak köszönhetően a figyelmünk gyakran terelődik rá. Néhány esetben nem túlzás azt állítani, hogy a mennyezeti lámpa alapjaiban változtatja meg a szoba hangulatát; egy jó választással egészen feldobhatjuk az összhatást, egy rossz döntéssel viszont ronthatunk rajta. Érdemes tehát mérlegelni, a „jó lesz az ide” megoldás nem vezet eredményre. Azonban nem csak a lámpa külső megjelenése határozza meg, milyen hangulatot kölcsönöz a szobának, hanem a használt fényforrás is. Mivel a mennyezeti lámpák általánosan használt világítótestek, így a világításra fordított energiamennyiség zömét ők használják fel. Érdemes tehát tisztában lenni a különböző izzók és fényforrások legfőbb jellemzőivel, hiszen ezek határozzák meg a lámpa fényerejét, színhőmérsékletét és energiaigényét is. A mai napig használatosak a hagyományos izzólámpák, amelyek esetében a fényt egy izzó volfrám szál biztosítja. Kellemes melegfényű világosságot biztosítanak, ami elsősorban térvilágítás esetén előnyös, munkafelületek koncentrált megvilágítása esetén kevésbé jó választás. A hagyományos volfrám izzók a felvett villamos energia legnagyobb részét hőenergiává alakítják, csak kis része hasznosul fényként. Jellemzően rövid élettartammal rendelkeznek, átlagosan ezer üzemórára számíthatunk tőlük. Némileg jobb technikai mutatókkal rendelkeznek a halogén izzók. Ezeket tulajdonképpen feljavított izzólámpák, amelyek esetében a búra brómot és jódot tartalmaz. Ennek köszönhetően a hatásfokuk átlagosan 25 százalékkal magasabb, mint a hagyományos izzóké. 

Az energiatakarékos megoldások közé soroljuk az úgynevezett kompakt fénycsöveket, amelyek akár 80 százalékos megtakarítást jelenthetnek a hagyományos izzókhoz mérten. Az elektronikai vezérlésnek köszönhetően ezek a fénycsövek már teljesen érzéketlenek a kapcsolgatás gyakoriságára. Egyetlen hátrányuk ezzel kapcsolatban a teljes fényerő elérésében mutatkozik, átlagosan fél-egy percre van szükség ahhoz, hogy a kompakt fénycsövek maximális fényerejüket nyújtsák. Habár az áruk magasabb a hagyományos izzók áránál, a hatszoros-nyolcszoros várható élettartam és a magas energiamegtakarítás jó választássá teszi őket. De létezik a kompakt fénycsöveknél is gazdaságosabb választás: a LED fényforrás. Esetében a fényt világító félvezető dióda adja, aminek köszönhetően akár 90 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el. Rendkívül magas várható élettartamának és energiahatékonyságának köszönhetően akkor is remek választást jelent, ha a fényforrások ára kifejezetten magas a hagyományos izzókhoz hasonlítva.

Mint említettük, a mennyezeti lámpa remek szolgálatot tesz a lakásunk számos helyiségeiben. A lakásba belépve az előszobai mennyezeti lámpa fénye fogad bennünket. Mivel ebben a helyiségben nincs szükség éles fényekre, így érdemes a meleg színhőmérséklettel rendelkező tompított fényű fényforrásokat választani. A kisebb területtel rendelkező előszobák esetében egy megfelelően megválasztott mennyezeti lámpa, illetve a hozzá tartozó megfelelő fényforrás elegendő fényt biztosít minden művelethez. Tágas előszobák esetén remek szolgálatot tehetnek a kiegészítő világítást biztosító fali- és szabadon álló lámpák. A nappaliban a legjobb választás esetén is ajánlott különböző kiegészítő lámpákat alkalmazni, hiszen ezek egyes tevékenységek során teljes egészében pótolhatják a mennyezeten elhelyezett általános lámpákat. A konyhai mennyezeti lámpák esetében fontos szerephez jut a lámpák ernyője, aminek köszönhetően eredményesen megvilágíthatjuk az asztal felületén, mégsem kell attól tartanunk, hogy a lámpa fénye elvakít bennünket. A hálószoba esetében érdemes kisebb fényerővel rendelkező lámpákat használni, hiszen ezek kevésbé zavarók az éjszakai villanykapcsolás során. Természetesen a hálószobai világítás kapcsán is érdemes elmondani, hogy a kiegészítő lámpák fontos szerephez jutnak. Érdemes megismernünk az Extreme Digital kínálatában található mennyezeti lámpákat, amelyek között biztosan megtaláljuk az ízlésünknek és igényünknek megfelelő darabokat.