Fényvető (8)

Összesen: 8
Rendezés

Találatok: 8

Legnépszerűbb termékeink

Fényvető a kertekben és az udvarokon

Az udvarok, kocsibehajtók és egyéb területek megvilágítására tökéletes megoldást biztosítanak az úgynevezett fényvetők, illetve reflektorok. Hatékonyságuknak köszönhetően régóta használjuk őket nagyobb területek megvilágítására, azonban a régi készülékek energiafelvétele kifejezetten magas volt. Ma már a LED technológiának köszönhetően nem kell magas üzemeltetési költségtől tartanunk, így bátran használhatjuk akár huzamosabb ideig tartó világítás esetén is. 

A korszerű LED reflektorok, illetve fényvetők tehát tökéletesen alkalmasak a hagyományos halogén reflektorok kiváltására. A legtöbb ilyen készülék 120-150 fokos fényszórásra képes, ami alkalmassá teszi őket tágas terek megvilágítására. A reflektorok között rendszerint találhatunk hideg és meleg színhőmérséklettel rendelkező készülékeket is. Érdemes megfontolnunk, melyikre van szükségünk; térmegvilágításra alkalmasabb lehet a melegebb színhőmérséklet, amelyik elsősorban sárgás árnyalatot jelent, illetve természetes árnyalatot biztosít. A hidegebb színhőmérséklet elsősorban akkor jelent jó választást, ha a reflektort munkaterületek megvilágítására szeretnénk használni. 

Nem mehetünk el a biztonság kérdése mellett sem. Minden kültéri lámpának rendelkeznie kell megfelelő védelemmel a különböző behatásokkal szemben, ami a gyakorlatban a szilárd tárgyak és a víz elleni védelmet jelenti. A lámpák ilyen jellegű védelmi szintjét IP skálával mutatják be, ahol az első szám a szilárd tárgyakkal szembeni védelmet, a második szám pedig a víz elleni védettséget jelöli. Minél magasabbak a számok, annál nagyobb a védettség szintje. Az IP00 jelzésű kültéri lámpa nem rendelkezik semmilyen védelemmel; ilyen kültéri lámpa szerencsére a kereskedelmi forgalomban nem kapható. Ha kültéri lámpát szeretnénk választani, figyeljünk arra, hogy legalább IP44-es védelmi szinttel rendelkezzen. Egy ilyen lámpa az 1 milliméternél nagyobb átmérővel rendelkező szilárd testek behatolása ellen védett, illetve minden irányból védett a fröccsenő vízzel szemben. Ez utóbbi esetében némi szivárgás megengedett, ha az nem bír károsító hatással. Látható, hogy a kültéri fényvetők, illetve reflektorok legalább IP44-es védelmi szinttel kell rendelkezzenek, de nem árt, ha ennél magasabb osztályba sorolt termékeket választunk.  Egy IP55-ös védelemmel ellátott lámpa már korlátozott védelemmel rendelkezik a porral szemben, illetve képes ellenállni a kisebb nyomású vízsugárnak is. A maximális védelmi érték az IP68, amely esetében teljes védelemről beszélhetünk a porral szemben, illetve tartós vízzel szembeni ellenállásról vízbemerítés esetén.

Érdemes a minőségi termékek közül válogatni, amelyek hosszútávon is szerencsésebb döntésnek bizonyulhatnak. A minőségi fényvetők nagy szórásszöggel rendelkeznek, ami jobb fényhasznosítást is lehetővé tesz számukra. Sőt, jobb fényeloszlást is várhatunk tőlük, vagyis a fény egyenletesen oszlik el a területen, nem kell attól tartanunk, hogy a világos középpontot rosszul megvilágított perem veszi körül. 
Emellett a LED technológián alapuló fényvetők további előnyös tulajdonságokkal is rendelkeznek. A régi típusú reflektorok robusztusabb kialakítást követeltek meg, a korszerű társaik azonban sokkal vékonyabbak és könnyebbek lehetnek. A jobb színvisszaadásnak és fejlettebb hűtőbordáknak köszönhetően ezek a készülékek minden tekintetben felülmúlják az elődjeiket. Sőt, a LED technológiának köszönhetően jelentősen magasabb várható élettartamra számíthatunk, ami a termékek ár-érték arányát jelentősen növeli. Ha ideális megoldást keresünk az udvar, a kert, a kapubejáró vagy akár egy raktárépület megvilágítására, ismerjük meg az Extreme Digital kínálatában található fényvetőket!