Mosógép (241)

Összesen: 241
Rendezés

Találatok: 241

Legnépszerűbb termékeink

Milyen mosógépet válasszunk?

Új mosógép vásárlásakor számtalan esztétikai és praktikus szempontot érdemes megfontolnunk; többek közt, hogy egy felültöltős vagy egy elöltöltős mosógép beszerzése célszerűbb-e számunkra, illetve, hogy a költségeken kívül milyen szempontokat tartunk fontosnak. Célszerű energiatakarékos eladó mosógépet keresnünk, hiszen így jelentős összegeket megspórolhatunk a villanyszámlán és a vízdíjon.

Felültöltős és elöltöltős mosógépek
Elsősorban a fürdőszoba mérete és kialakítása határozza meg, hogy a felültöltős vagy az elöltöltős mosógép-e az ideális választás. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, illetve mindkettőből kaphatók energiatakarékos, esztétikus, csendes működésű változatok.

Felültöltős mosógépek
Kis fürdőszobába a felültöltős gép ajánlott, hiszen ez egyrészt keskenyebb, másrészt pedig az ajtó kinyitásához sem kell helyet hagynunk, így nyugodtan közvetlenül a mosógép mellé pakolhatunk. E típus további előnye, hogy mivel ajtónyitáskor nem folyik ki a víz, mosás közben leállíthatjuk a gépet, és utólag betehetjük a kimaradt szennyest.

Elöltöltős mosógépek
Az elöltöltős mosógép hátránya, hogy több helyet foglal, hely kell az ajtónyitáshoz is, illetve mosás közben már nem tehetünk bele semmit, ami kimaradt; előnye viszont, hogy szemmel tarthatjuk a mosási folyamatot; illetve ezek a mosógépek általában nagyobb kapacitásúak.

A mosógép várható élettartama
Ahogyan a legtöbb háztartási nagygép esetében elmondható, a mosógépek is jelentős árcsökkenésen mentek keresztük az utóbbi tíz-húsz évben. Ez az árcsökkenés a mosógépek várható élettartamának csökkenését hozta magával; még ma is találkozhatunk akár harminc éves, hibátlanul működő készülékekkel, ilyen élettartamot azonban az újabb és jelentősen olcsóbb készülékektől nem várhatunk el. Mivel a technológia rendkívül gyors fejlődése elavulttá teheti akár a tízéves gépeket is, így a gyártók és a felhasználók nem érdekeltek abban, hogy harminc évre tervezett mosógépek kerüljenek a boltok polcaira.

Ez nem jelenti azt, hogy a gyártók érdekeltek rövid életartamú készülékek előállításában. Meg kell jegyezni azonban, hogy az árversenybe belépő, kevésbé minőségi megoldásokat alkalmazó gyártók nem mindig tudják garantálni a kellő minőséget. Ezért érdemes elkerülni a kevésbé ismert márkák gépeit, akik a gyártási folyamatok egyszerűsítésével igyekeznek megfelelő profitra szert tenni. Ezek helyett érdemes inkább a neves gyártók készülékei közül válogatni. Az Extreme Digital kínálatában szereplő mosógépek megfelelnek azoknak a minőségi elvárásoknak, amiket a használat során támaszthatunk feléjük.

A mosógép mérete
Nem mindegy, hogy hetente vagy kéthetente egyszer mosnánk, mert egyedül élünk; vagy három gyermek ruhatárát kell rendben tartanunk, így minden másnap bekapcsoljuk a gépet. Egy- vagy kétszemélyes háztartásba elegendő egy maximum 45 cm-s mélységű forgódobos mosógép; egy négytagú család esetén viszont jobb, ha a gép dobja ennél nagyobb.

Nem szabad elmenni a mosógép fizikai méretének jelentősége mellett sem. Mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy a készülék elférjen a fürdőszobában vagy a mosókonyhában. Arra is figyelnünk kell, hogy a kiszemelt hely kellő közelségben legyen a mosógép részére elhelyezett csaphoz, illetve a lefolyóhoz. A mosógép típusának megválasztása sokat segít, hiszen a felültöltős készülékek helytakarékosak, így kis fürdőszobákban kifejezetten szerencsés választásnak bizonyulnak.

A mosott ruha mennyisége
A fentiekhez kapcsolódva az sem mindegy, egyszerre mekkora mennyiségű ruhát moshatunk ki. A 6 kg kapacitású mosógép kiszolgálja egy négytagú család igényeit. Kisebb háztartásba vásárolhatunk kisebb gépet is. A mosás hatékonysága sem elhanyagolható: ezt a gyártó A-G betűkkel jelöli, az A a leghatékonyabb.

A mosógép kiválasztása során nagy jelentőséggel bír a töltet mennyisége. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy az elöltöltős mosógépek nagyobb dobbal rendelkeznek, ami remek szolgálatot tesz, ha kabátokat vagy ágyneműket szeretnénk mosni. Minél gyakrabban mosnánk ilyen nagyméretű ruhadarabokat, annál nagyobb figyelmet kell fordítanunk a dobkapacitásra.

Energiatakarékosság
Ha gyakran mosunk, az sem mindegy, a mosógép vagy mosó- és szárítógép mennyi elektromos áramot és vizet használ. A gépek vízfogyasztása nagyon különbözhet. Bár az energiatakarékos gépek drágábbak, a befektetés előbb-utóbb megtérül, hiszen kisebb összegeket kell villany- és vízszámlaként kifizetnünk. A mosógépek energiafogyasztását A-G betűkkel jelölik: a leginkább takarékos gépek az A, illetve A+ kategóriába tartoznak.

A centrifuga fordulatszáma
Minél nagyobb fordulatszámon centrifugál a gép, annál szárazabb lesz a ruha, amikor kivesszük belőle. Azonban, minél gyorsabban pörgeti a gép a ruhát, az annál gyűröttebb lesz. Így a könnyen gyűrődő vagy nem vasalható ruhákat alacsonyabb fordulatszámon érdemes centrifugálni. Ezért érdemes olyan elöltöltős vagy felültöltős eladó mosógépet keresnünk, amelyen a fordulatszám állítható.

Gyártók és gyártócsaládok
Egyáltalán nem könnyű választ adni arra a kérdésre, melyik gyártó készülékei mellett érdemes döntenünk. A gyártók világában egyáltalán nem könnyű eligazodni, hiszen Magyarországon igen széles kínálattal vannak jelen, ráadásul egyes márkanevek esetében jelentős átfedés mutatkozik az alkatrészek között. Az sem teszi könnyebbé a választást, hogy számos vélemény szerint épp a legismertebb márkák hibásodnak meg leggyakrabban. Ennek magyarázata azonban abban rejlik, hogy épp ezekből a gépekből adnak el legtöbbet. Azt is érdemes elmondani, hogy a nagy számban eladott mosógépek kiváló szerviztámogatással rendelkeznek, így a javításuk könnyedén megoldható, ami a kevésbé elterjedt gyártók készülékei esetén nem mindig mondható el. Sajnos nem létezik olyan gyártó, aki garantálhatná, hogy a készülékei nem hibásodnak meg, azonban ha a neves márkák közül választunk, nem kell megoldhatatlan problémáktól tartanunk hosszútávon sem.

Olcsó mosógép vagy prémium kategóriás gép?
A mosógép vásárlás szinte minden esetben váratlan kiadást jelent, hiszen a legtöbb esetben akkor vásárlunk új gépet, amikor a régi tönkrement és a javítása már értelmetlenné válik. Ha nincs tapasztalatunk a gépek használatát illetően, nem könnyű eldönteni, hogy egy olcsó mosógép vagy egy magasabb kategóriás készülék jelent jobb választást számunkra. Átlagosan 10 évenként vásárlunk új mosógépet, ezért átlagos igények és felhasználási szokások esetén is érdemes inkább kicsit magasabb kategóriába tartozó készüléket választani.

Az olcsó mosógép vásárlása mindenképpen kompromisszumokat fog követelni, de bizonyos esetekben ezek könnyűszerrel vállalhatók. A leggyakoribb kompromisszum a mosható ruha mennyisége, azaz a dobkapacitás. Ha egyedül élünk és rendszerint kevés ruhát mosunk, akkor ez a tulajdonság könnyűszerrel vállalható, még helytakarékos megoldást is választottunk. Az olcsó mosógépek egyes tulajdonságai azonban már nem ennyire könnyen fogadhatók el. Az energiahatékonyság minden esetben pénzbe kerül. A magas energiaosztályba tartozó gépek technikai fejlettségi szintjük miatt rendszerint drágábbak, viszont a használat során ez a plusz befektetés többszörösen megtérül. Az olcsó mosógépek energiahatékonysága rendszerint kicsivel alacsonyabb besorolású, vagyis a használat során némileg több villamos energiát fognak használni. A környezettudatosság mindenképpen a magas energiaosztállyal rendelkező mosógépek vásárlására buzdít bennünket.

Az olcsó gépek centrifugája rendszerint kisebb fordulattal, illetve kapacitással működik. Való igaz, hogy a kisebb fordulaton végzett centrifugálás kevésbé rongálja a ruháinkat és kicsit hosszabb időtartam alatt kellő hatékonysággal végzi el a feladatát, azonban tisztában kell lennünk a kis fordulatszámmal rendelkező gépek hiányosságával is. Azok az olcsó mosógépek, amelyek visszafogott fordulatszámra képesek, szinte minden esetben kevésbé robusztus csapágyazással és tengellyel rendelkeznek. Ez a magyarázata annak, hogy a szakemberek általában a 1200 fordulat/perc teljesítmény feletti gépeket ajánlják. 

Természetesen sok más szempontot is figyelembe kell vennünk, ha az olcsó mosógép kínálattal szemezünk. Nem könnyű eldöntenünk, milyen fizikai tulajdonságokra és milyen funkciókra van szükségünk, melyek azok, amelyeket ki tudunk használni. El kell döntenünk, hogy valóban szükséges-e számunkra a digitális kijelző, használni fogjuk-e a gyorsmosás funkciót és kellő hatékonyságot jelent-e az elpiszkolódott ruháink számára. Rengeteg szempont képes befolyásolni a mosógép árakat, így sokkal inkább a magas ár-érték arány megtalálására érdemes törekednünk, mintsem az olcsó mosógépek vásárlására. Sok gyártó esetében csupán 10-20 ezer forint különbség tapasztalható a visszafogott képességű és a középkategóriás készülékek között, így rendszerint a kicsit magasabb áron vásárolható gép szolgálja az érdekeinket.

Ha a fentiek alapján sikerült eldöntened, milyen mosógép lenne az ideális számodra, nézd át az Extreme Digital kínálatát, amelyben számtalan eladó mosógépet, elöltöltős mosógépet, mosó-szárítógépet és mosógépalkatrészt találsz. A kategóriában megtalálhatók az AEG, Beko, Bosch, Candy, Electrolux, Gorenje, Indesit, LG, Panasonic, Samsung, Sharp, Siemens, Whirlpool, Zanussi és más gyártók mosógépei.