Alkategóriák

Szárítógép, centrifuga (111)

Szárítógép, centrifuga (111)

Összesen: 111
Rendezés

Találatok: 111

Legnépszerűbb termékeink

Szárítógép a gyors és kíméletes ruhaszárításért

A ruhaszárítás nagyon sok háztartásban fejtörést okos; ha nem lehetséges a kültéri teregetés, az esetben sajnos a lakásban kell megoldanunk a ruhák szárítását. Szárítógép nélkül a levegő páratartalmának emelkedésével, hosszútávon pedig a falak penészesedésével kell számolnunk. A ruhaszárítás kifejezetten a fűtési időszakban okoz problémát, amikor a tartós szellőztetés nem lehetséges.

Mint látható, a szárítógép egy roppant hasznos eszköz, mégis idegenkedünk a használatától. Mi lehet ennek a valódi oka? A korábbi szárítógépek üzemeltetése kifejezetten energiaigényes volt, ami többletkiadást jelentett a családok számára. Szerencsére a mai korszerű típusok már sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők, így a használatából eredő költségek is alacsonyabbak. A ma vásárolható korszerű típusok energiagazdaságossága elsősorban a technikai fejlődésből ered, de emellett a gyártók igyekeznek olyan takarékossági funkciókat is beépíteni, ami lehetővé teszi a leggazdaságosabb üzemeltetést. Érdemes tudni, hogy a centrifugálás sokkal kevesebb elektromos energiát emészt fel, mint a levegő melegítése, így érdemes ezt a funkciót tökéletesen kihasználni. Természetesen szem előtt kell tartani, hogy egyes ruhaneműk érzékenyek lehetnek a gyors centrifugára.

A legszélesebb kínálatot a fehér szárítógépek biztosítják számunkra, de fekete vagy akár színes borítással készített gépet is választhatunk. Érdemes lehet szem előtt tartani, hogy a kiválasztott szárítógép harmonizáljon a helyiségben elhelyezett többi háztartási géppel.

Milyen szárítógépet válasszunk?
Egyre többen döntenek úgy, hogy beszereznek egy szárítógépet, azonban a kiválasztás számos kérdést vet fel. Mindenekelőtt azt kell eldönteni, milyen működési elven dolgozó szárítógép mellett döntünk. Az Extreme Digital kínálatában található korszerű szárítógépek a kondenzációs és hőszivattyús készülékek sorából kerülnek ki. 

A kondenzációs szárítógépeket tekintjük a klasszikus megoldásnak; ezek esetében a ruhák száradása a rendszerben keringő meleg levegőnek köszönhető. A vízpárával telített meleg levegő egy hőcserélő rendszerben kondenzálódik, így a pára vízcseppek formájában a lefolyón keresztül távozik. Az ilyen módon páramentesített levegő visszakerül a szárítógép dobjába, majd kezdődik elölről a szárítási folyamat. A ciklus egészen addig folytatódik, amíg a készülék el nem éri a kívánt szárazsági szintet. A kondenzációs szárítógépek kifejezetten halkan működnek, így nagyszerűen használhatók abban az esetben is, ha zárható ajtók nélküli helyiségben szeretnénk elhelyezni. A szárítógépek másik típusa az úgynevezett hőszivattyús szárítógép. Ezt a típust tekintjük korszerűbbnek, illetve ennél maga a működési elv is összetettebb. A hőszivattyús szárítógép a felmelegített levegő egy zárt rendszerben keringeti, ahol a párátlanítás a visszahűtés során történik meg. Ennek a működési elvnek köszönhetően a készülékek kifejezetten energiatakarékosak, aminek köszönhetően az évek során jelentős összegeket takaríthatunk meg. Az alacsonyabb üzemi hőfok segít az energiamegtakarításban, illetve megóvja a legérzékenyebb ruháinkat is a károsodástól. 

A kiválasztás során figyelmet kell fordítanunk a szárítógép méretére is. A mosógépekkel ellentétben ezek esetében nem számíthatunk a felültöltős kialakításra, így ilyen módon aligha takaríthatunk meg helyet a fürdőszobában. A szárítógépek esetében az úgynevezett mosó-szárítógépek jelentik a helytakarékos megoldást, amelyek mindkét funkciót képesek maradéktalanul ellátni. Érdemes tudni azonban, hogy a mosó-szárítógépek hatékonysága elmarad a különálló mosógépek és szárítógépek hatékonyságától. A mosó-szárítógépek jellemzően 1-3 kilogramm ruhával kevesebbet képesek egyidejűleg szárítani, mint mosni, így e tekintetben mindig kompromisszumot kell kötnünk: vagy a mosási vagy a szárítási kapacitását használjuk ki a készüléknek…

Ezzel szemben a szárítógépek nagyobb töltet szárítására alkalmasak, azonban érdemes odafigyelnünk, hogy ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget. Ha betartjuk a mennyiségi ajánlást, a mosás után azonnal megkezdhetjük a szárítást is. A ma megvásárolható készülékek jellemzően 7-10 kilogrammos kapacitással rendelkeznek, amelyek megfelelnek az átlagos mosógépek kapacitásának. 

Ha szárítógépet szeretnénk vásárolni, felvetődik a kérdés, hogy milyen árkategóriából válasszunk, illetve megfelelő választást jelenthet-e számunkra egy olcsó szárítógép. Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy olcsó szárítógép alatt a neves gyártók alacsonyabb felszereltséggel rendelkező belépőkategóriás gépeit értjük. Több gyártó igyekszik kiszolgálni azokat a vásárlókat is, akik magas ár-érték aránnyal rendelkező, de kedvező áron vásárolható szárítógépeket keresnek. Ma már nem csak a kondenzációs, hanem a hőszivattyús szárítógépek között is találhatunk kifejezetten kedvező áron vásárolható gépet.

A kiválasztás során érdemes arra is figyelni, milyen vezérlővel rendelkező készüléket választunk. A korszerű szárítógépek között is találhatunk hagyományos „csavargatós-gombos” vezérlővel és digitális kijelzővel rendelkező készülékeket. Habár a digitális kijelző rendszerint kényelmesebb és összetettebb beállítási lehetőségeket biztosít, illetve nagyban segíti a folyamatok nyomon követését, sokak számára a hagyományos vezérlő biztosít kényelmesebb használatot.

A mai korszerű szárítógépek számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek a használatukat még kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi. A gyors szárítás funkció használatával akár fél órát is megtakaríthatunk. A modern készülékek esetében ma már nincs szükség a kondenzátor kézi tisztítására, így a gép használata még kényelmesebb. Használhatjuk a textilkímélő vagy épp az allergiások részére kifejlesztett funkciókat, a modern készülékek a háztartásunk hasznos részei lehetnek. Válasszunk a saját igényeink szerint, hiszen az Extreme Digital széles kínálatában biztosan megtaláljuk a számunkra ideális szárítógépet!