Porszívó, takarítógép (461)

Találatok: 461

Legnépszerűbb termékeink

Jó porszívó – tiszta otthon

A lakás tisztaságának fenntartása érdekében elengedhetetlen egy jó porszívó, vagy takarítógép. Hogy pontosan mit is takar, hogy „jó” az nagyban függ a körülményektől.

A porszívó kialakítása
Az első tulajdonság, mellyel szembe találjuk magunkat, az a porszívó külső felépítése. Jellegét tekintve egy porszívó lehet hagyományos, illetve álló porszívó. A kettő közötti döntést főként, tárolási és kényelmi szempontok határozzák meg. Egy álló porszívó kényelmesebben kezelhető, nem kell görnyedni vele, egy hagyományos készülék viszont kisebb helyen is elfér, és sokszor nagyobb a teljesítménye.

Porszívó vagy takarítógép
Porszívó mellett választhatunk takarítógépet is. Ezek előnye, hogy mint egy magasnyomású mosó is funkcionálnak. Forróvizes, vegyszeres tisztítással hatékony eredményt érnek el. Hátrányuk viszont, hogy nagyobbak, súlyosabbak mint a porszívók, ezért nehezebben mozgathatók.

Milyen padló, milyen szívófej?
Mindenképp vizsgáljuk meg, hogy milyen padlózathoz választunk porszívót! Keménypadlóhoz a puha kefés porszívófej a legideálisabb, mert ez kíméletesen bánik a felülettel. Szőnyeg takarításához, a szálakat felborzoló, forgófejes, motoros fej a legalkalmasabb. Szűk helyeken pedig egy résszívó fejnek vesszük leginkább hasznát. Ha nincs kedvünk ezek cserélgetésével bajlódni, az intelligens kombinált készülékek érzékelik, hogy milyen felületen dolgoznak, s automatikusan a megfelelő szívófejet használják.

Porzsákkal vagy nélküle
Fontos szempont, hogy a porszívó porzsákkal vagy anélkül üzemel. Sokan választanak porzsák mentes készüléket, azt azonban elfelejtik, hogy ezekben is van egy szűrő, melyet ugyanúgy tisztítani kell, mit a porzsákot. A két kategórián belül egyébként több alkategória is létezik. Ide tartoznak például a porzsák nélküli porszívók vízszűrős változata (megköti a beszívott port, s vissza már csak tiszta levegő áramlik), vagy a porzsákos verziók, eldobható változata. A szűrők egy különleges fajtája a hepa szűrő. Ez fokozottan ajánlott allergiában szenvedők számára. A rendszer ugyanis a legkisebb porszemcséket, polleneket, és atkákat is megszűri.

Milyen porszívót válasszunk?
Ha porszívót szeretnénk vásárolni, azzal szembesülünk, hogy hatalmas kínálatból kell kiválasztanunk az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket. A porszívó választék valóban igen széles, ráadásul kissé nehéz eligazodnunk az alapvető tulajdonságok között. 

Mindenekelőtt a teljesítmény kérdését érdemes alaposabban szemügyre vennünk. A porszívók között találhatunk apró morzsaszívókat és nagyméretű takarítógépeket is, a legtöbb háztartás számára azonban az átlagos teljesítményre képes porszívók jelentik a legszerencsésebb választást. Mindenképpen érdemes tudni, hogy a feltüntetett teljesítmény nem feltétlenül azonos a készülék teljesítményével, hiszen a motor teljesítményét számos más tényező is befolyásolja; ilyen lehet a porszívófej kialakítása, a kefék milyensége, a szívócső hossza és átmérője… Szerencsére a neves gyártók esetében az ilyen jellegű tervezés kivétel nélkül nagy odafigyeléssel történik, így nem kell attól tartanunk, hogy a minőségi termékek esetében a feltüntetett teljesítmény töredékét kapjuk. Ha takarékoskodni szeretnénk, akkor sem a teljesítményen érdemes ezt megtennünk. Válasszunk inkább olyan porszívót, ami hosszú éveken keresztül a segítségünkre lesz, így nem csak később kell majd új készüléket vásárolnunk, hanem a szervizköltségeken is spórolhatunk. Persze ettől függetlenül érdemes odafigyelni a készülék energiafogyasztására, törekedjünk a magas energiaosztályokba tartozó gépek kiválasztására. A teljesítmény mellett érdemes külön is megemlíteni az úgynevezett tisztítási hatékonyságot. Ez esetben is betűrendes jelöléssel találkozunk, és rendszerint szőnyegre és kemény felületre vonatkozóan is láthatjuk a gyártó által megadott értékeket.

A kiválasztás során mindenképpen figyelnünk kell a szűrőrendszerre. Ha nem megfelelő minőségű szűrővel rendelkező készüléket választunk, a por visszakerül a levegőbe. A porszívók különböző szűrőrendszereket alkalmaznak a hatékonyságuk növelése érdekében, amelyek akár a legapróbb porszemeket is képesek megszűrni. A HEPA szűrőkről gyakran hallunk, ha a porszívók kerülnek szóba, azonban el kell mondani, hogy ezek a termékek is különböző hatékonysággal rendelkeznek; a leggyengébb szűrők a kisméretű porszemek 85 százalékát képesek szűrni, míg a legfejlettebb HEPA szűrők hatékonysága nagyjából 99,9999 százalékos. 

Nagy jelentőséggel bírhat a porszívó legfőbb tartozéka, a porszívó fej is. A gyártók a legtöbb készülékhez különböző fejeket biztosítanak, amelyek az alapcsomag részét képezik, de a legtöbb felhasználó mégis egyetlen egyet használ ezek közül. Pedig érdemes lenne mindig a felületnek megfelelő fejet használni, így jelentősen megkönnyíthetnénk, illetve hatékonyabbá tehetnénk a munkát. A legtöbb esetben egy vékony szívófejet is találunk a csomagban, ami a nehezen elérhető helyek esetében biztosít remek megoldást. A porszívó fejek keféit is érdemes alaposan szemügyre vennünk, hiszen a szőnyegek esetében ezek szükségesek ahhoz, hogy fellazítsák a letapadt porszennyeződéseket, illetve a légáramba tereljék a koszt.

Végül pedig beszéljünk pár szót a porszívó zajszintjéről. Tulajdonképpen nem létezik halk porszívó, mégis jelentős különbségek vannak a készülékek között, tehát érdemes figyelmet fordítani ennek a tulajdonságnak is. 70 dB környékén még relatív halk készülékről beszélünk. Ha fontos számunkra a csendes működés, ezeket a készülékeket érdemes keresnünk.

Az Extreme Digital porszívói között biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb darabot. Hagyományos vagy ipari porszívó, porzsákos vagy vízszűrős, még robot porszívót is választhatsz.

Extra Garancia Standard

A gyári garancia lejáratát követően, rendeltetésszerű magánhasználat mellett fellépő, tartós belső hibából eredő, a termék alkatrészeinek előre nem látható meghibásodása esetén nyújt fedezetet a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint.
 

Extra Garancia Balesetbiztosítás

Baleseti jellegű külső hatás következtében fellépő fizikai károsodás során keletkezett meghibásodásra nyújt védelmet, a gyári garancia ideje alatt. Akár töréskárra is!

 

Extra Garancia Prémium

Mind a Standard, mind pedig a Baleseti csomag szolgáltatásait együttesen tartalmazza. A Standard csomag bővített változata, amely a gyári garanciát követően fellépő műszaki hibák mellett a biztosított termék baleseti jellegű meghibásodásaira is fedezetet nyújt a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint. Akár töréskárra is!

További információért kattints ide!