Porszívó, takarítógép (953)

Összesen: 953
Rendezés

Találatok: 953

Legnépszerűbb termékeink

Jó porszívó – tiszta otthon

A lakás tisztaságának fenntartása érdekében elengedhetetlen egy jó porszívó, vagy takarítógép. Hogy pontosan mit is takar, hogy „jó” az nagyban függ a körülményektől.

A porszívó kialakítása
Az első tulajdonság, mellyel szembe találjuk magunkat, az a porszívó külső felépítése. Jellegét tekintve egy porszívó lehet hagyományos, illetve álló porszívó. A kettő közötti döntést főként, tárolási és kényelmi szempontok határozzák meg. Egy álló porszívó kényelmesebben kezelhető, nem kell görnyedni vele, egy hagyományos készülék viszont kisebb helyen is elfér, és sokszor nagyobb a teljesítménye.

Porszívó vagy takarítógép
Porszívó mellett választhatunk takarítógépet is. Ezek előnye, hogy mint egy magasnyomású mosó is funkcionálnak. Forróvizes, vegyszeres tisztítással hatékony eredményt érnek el. Hátrányuk viszont, hogy nagyobbak, súlyosabbak mint a porszívók, ezért nehezebben mozgathatók.

Milyen padló, milyen szívófej?
Mindenképp vizsgáljuk meg, hogy milyen padlózathoz választunk porszívót! Keménypadlóhoz a puha kefés porszívófej a legideálisabb, mert ez kíméletesen bánik a felülettel. Szőnyeg takarításához, a szálakat felborzoló, forgófejes, motoros fej a legalkalmasabb. Szűk helyeken pedig egy résszívó fejnek vesszük leginkább hasznát. Ha nincs kedvünk ezek cserélgetésével bajlódni, az intelligens kombinált készülékek érzékelik, hogy milyen felületen dolgoznak, s automatikusan a megfelelő szívófejet használják.

Porzsákkal vagy nélküle
Fontos szempont, hogy a porszívó porzsákkal vagy anélkül üzemel. Sokan választanak porzsák mentes készüléket, azt azonban elfelejtik, hogy ezekben is van egy szűrő, melyet ugyanúgy tisztítani kell, mit a porzsákot. A két kategórián belül egyébként több alkategória is létezik. Ide tartoznak például a porzsák nélküli porszívók vízszűrős változata (megköti a beszívott port, s vissza már csak tiszta levegő áramlik), vagy a porzsákos verziók, eldobható változata. A szűrők egy különleges fajtája a hepa szűrő. Ez fokozottan ajánlott allergiában szenvedők számára. A rendszer ugyanis a legkisebb porszemcséket, polleneket, és atkákat is megszűri.

Milyen porszívót válasszunk?
Ha porszívót szeretnénk vásárolni, azzal szembesülünk, hogy hatalmas kínálatból kell kiválasztanunk az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket. A porszívó választék valóban igen széles, ráadásul kissé nehéz eligazodnunk az alapvető tulajdonságok között. 

Mindenekelőtt a teljesítmény kérdését érdemes alaposabban szemügyre vennünk. A porszívók között találhatunk apró morzsaszívókat és nagyméretű takarítógépeket is, a legtöbb háztartás számára azonban az átlagos teljesítményre képes porszívók jelentik a legszerencsésebb választást. Mindenképpen érdemes tudni, hogy a feltüntetett teljesítmény nem feltétlenül azonos a készülék teljesítményével, hiszen a motor teljesítményét számos más tényező is befolyásolja; ilyen lehet a porszívófej kialakítása, a kefék milyensége, a szívócső hossza és átmérője… Szerencsére a neves gyártók esetében az ilyen jellegű tervezés kivétel nélkül nagy odafigyeléssel történik, így nem kell attól tartanunk, hogy a minőségi termékek esetében a feltüntetett teljesítmény töredékét kapjuk. Ha takarékoskodni szeretnénk, akkor sem a teljesítményen érdemes ezt megtennünk. Válasszunk inkább olyan porszívót, ami hosszú éveken keresztül a segítségünkre lesz, így nem csak később kell majd új készüléket vásárolnunk, hanem a szervizköltségeken is spórolhatunk. Persze ettől függetlenül érdemes odafigyelni a készülék energiafogyasztására, törekedjünk a magas energiaosztályokba tartozó gépek kiválasztására. A teljesítmény mellett érdemes külön is megemlíteni az úgynevezett tisztítási hatékonyságot. Ez esetben is betűrendes jelöléssel találkozunk, és rendszerint szőnyegre és kemény felületre vonatkozóan is láthatjuk a gyártó által megadott értékeket.

A kiválasztás során mindenképpen figyelnünk kell a szűrőrendszerre. Ha nem megfelelő minőségű szűrővel rendelkező készüléket választunk, a por visszakerül a levegőbe. A porszívók különböző szűrőrendszereket alkalmaznak a hatékonyságuk növelése érdekében, amelyek akár a legapróbb porszemeket is képesek megszűrni. A HEPA szűrőkről gyakran hallunk, ha a porszívók kerülnek szóba, azonban el kell mondani, hogy ezek a termékek is különböző hatékonysággal rendelkeznek; a leggyengébb szűrők a kisméretű porszemek 85 százalékát képesek szűrni, míg a legfejlettebb HEPA szűrők hatékonysága nagyjából 99,9999 százalékos. 

Sokszor találkozhatunk az allergia porszívó kifejezéssel, amit legelőször nehéz értelmezni, de egyáltalán létezik-e ilyen speciális fajtája a porszívóknak? A szakma és a kereskedelem képviselői azokat a készülékeket emlegetik így, amelyek allergiások számára ajánlhatók. Az otthoni por esetében legtöbben a poratka ürülékére allergiásak, ezért nekik olyan készülékre van szükségük, amely képes felszívni ezt a szennyeződést, illetve képes is benntartani a porzsákban vagy a tartályban. Tehát az „allergia porszívó” egy olyan készüléket takar, amely megfelelő szívóerővel és szűrőrendszerrel működik.

Nagy jelentőséggel bírhat a porszívó legfőbb tartozéka, a porszívó fej is. A gyártók a legtöbb készülékhez különböző fejeket biztosítanak, amelyek az alapcsomag részét képezik, de a legtöbb felhasználó mégis egyetlen egyet használ ezek közül. Pedig érdemes lenne mindig a felületnek megfelelő fejet használni, így jelentősen megkönnyíthetnénk, illetve hatékonyabbá tehetnénk a munkát. A legtöbb esetben egy vékony szívófejet is találunk a csomagban, ami a nehezen elérhető helyek esetében biztosít remek megoldást. A porszívó fejek keféit is érdemes alaposan szemügyre vennünk, hiszen a szőnyegek esetében ezek szükségesek ahhoz, hogy fellazítsák a letapadt porszennyeződéseket, illetve a légáramba tereljék a koszt.

Végül pedig beszéljünk pár szót a porszívó zajszintjéről. Tulajdonképpen nem létezik halk porszívó, mégis jelentős különbségek vannak a készülékek között, tehát érdemes figyelmet fordítani ennek a tulajdonságnak is. 70 dB környékén még relatív halk készülékről beszélünk. Ha fontos számunkra a csendes működés, ezeket a készülékeket érdemes keresnünk.

Porszívó vásárlás során felvetődik a kérdés, hogy milyen árkategóriából válasszunk, illetve beérhetjük-e egy olcsó porszívóval. Mindenekelőtt el kell mondani, hogy olcsó porszívó alatt a neves gyártók belépőkategóriába sorolható termékeit értjük, semmiképpen sem a távolkeleti üzemekben márkajelzés nélkül készülő gépeket. Egy-egy olcsó porszívó remek választást jelenthet, hiszen jellemzően magas ár-érték aránnyal rendelkeznek, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy az igényeinknek megfelelőt válasszuk. Az olcsó porszívók rendszerint kisebb teljesítményű motorral és kisebb szívófejjel rendelkeznek, az anyaghasználatuk is elmarad a prémium kategóriás társaiktól. Az olcsó porszívó elsősorban akkor jelent jó választást, ha csupán egy kisebb lakás takarítását szeretnénk elvégezni vele és nincs szükség az extra funkciókra és tartozékokra.

Az Extreme Digital porszívói között biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb darabot. Hagyományos vagy ipari porszívó, porzsákos vagy vízszűrős, még robot porszívót is választhatsz.