Porzsákos porszívó (122)

Összesen: 122
Rendezés

Találatok: 122

Legnépszerűbb termékeink

Porszákos porszívó, a klasszikus megoldás

A porzsákos porszívó ideális választást jelenthet, ha porszívót szeretnénk vásárolni. Egy jó választással nagymértékben megkönnyíthetjük a munkánkat, ezért érdemes alaposan mérlegelni, mielőtt egyik vagy másik típus mellett döntünk. Be kell vallanunk, hogy a porszívózás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé; habár fizikailag egyáltalán nem megerőltető ez a házimunka, a monoton ide-oda tologatást nem igazán szeretjük. Egy megfelelő készülékkel azonban sokkal kényelmesebbé és hatékonyabbá tehetjük a porszívózást.

A száraz porszívók között kétféle típussal találkozunk: porzsákos és tartályos porszívókkal. Nem lehet kijelenteni egyik megoldással kapcsolatban sem, hogy jobb a másiknál. Mindkettő rendelkezik előnyös tulajdonsággal, amit érdemes számba venni, amikor porszívót vásárlunk. 

A porszákos porszívók esetében az összegyűjtött kosz és por egy papírból vagy textilből készült zsákba kerül. A papírból készült porzsákok egyszer használatosak, ezeket telítődés után ki is dobhatjuk, a textilből készült porzsákok viszont üríthetők és többször is használhatók. Ma már mosható kivitelben is készülnek, ezekre hosszú távon is számíthatunk. A nem mosható textilzsákokat bizonyos időközönként cserélni kell, hiszen elkoszolódnak, elhasználódnak és a hatékonyságuk is csökken.

A papírból készült porzsákok jelentik a legkényelmesebb, de legkevésbé környezettudatos megoldást. Ezek esetében nincs más teendőnk, mint a megtelt porzsákot kiemelni a porszívóból, majd a kukába helyezni. Egyes zsákok önzáródók, ami azt jelenti, hogy a kiemelés után egy apró lapka lezárja a por útját, így nem kell attól tartani, hogy visszakerül a lakásba. Noha a por kiszóródása nem tartogat valós veszélyt, azonban a önzáródás nagyon hasznos lehet, ha érzékenyek vagyunk a porra, netalán allergiától szenvedünk. Az ilyen zsákokat azonban pótolni kell, minden alkalommal újat kell venni, ami hosszútávon bizonyos költséget jelent. 

A textilzsákok több alkalommal is használhatók. Nincs más dolgunk, mint a tartalmukat kiüríteni, a zsákot pedig kimosni, majd alaposan megszárítani. Ezt követően újra és újra használhatók. Persze ez a megoldás sokkal macerásabb, mint amit a papírból készült porzsákok esetén megszokhattunk, ellenben költséghatékonyabb és környezettudatosabb megoldást jelentenek. További hátrányuk lehet, hogy a porszívózás közben megtelt textilzsákot nem tudjuk kimosni, hiszen vizesen nem helyezhetjük vissza a gépbe. Ilyenkor nincs más lehetőségünk, mint a kiürített zsákot használni újra. A textilzsákok kapcsán elkerülhetetlen, hogy a kiemelés során, illetve a zsák ürítésénél némi por kerüljön a levegőbe. Általánosságban ezért allergiások és porérzékenyek számára nem ajánlott a használatuk. 

A porzsákos porszívók esetében némi nehézséget okoz a telítettség szintjének megállapítása. A legtöbb esetben már csak a szívóerő csökkenéséből vonhatunk le következtetést, illetve ez alapján működnek a porszívókon látható apró mechanikus csúszkák is. 

Természetesen nem csak a porzsákok tulajdonságait kell alapul vennünk, ha porszákos porszívót szeretnénk választani. A kereskedelemben kapható háztartási porszívók motorteljesítménye nem lehet nagyobb 1600 wattnál, azonban ez az érték bőven elég ahhoz, hogy hatékony, alapos és gyors munkát végezhessünk a takarítás során. Általánosságban el lehet mondani, hogy a porszívók üzemideje alacsony és csak kevesen használják őket heti több alkalommal, így az energiamegtakarítás szempontjai csak mérsékelten érvényesülnek. A porszívókkal kapcsolatban elsősorban úgy takarékoskodhatunk, ha hosszú éveken át működő, megbízható készüléket választunk, amely esetében nem kell rendszeres szervizköltségtől tartani.

A porzsákos porszívók vásárlása előtt érdemes tájékozódni, mennyibe kerül a kiszelelt készülékhez tartozó porzsák. Habár ezek költsége csak hosszú távon tekinthető mérvadónak, az alapos mérlegeléshez hozzátartozik, hogy ezt a szempontot is figyelembe vegyük. Az Extreme Digital kínálatában porzsákos porszívók széles kínálatával találkozhatunk. Ismerjük meg őket és válasszuk ki az igényeinknek leginkább megfelelőt.