Háztartási tisztítószer (65)

Összesen: 65
Rendezés

Találatok: 65

Legnépszerűbb termékeink

Tisztaság és higiénia háztartási tisztítószerek segítségével

A háztartási tisztítószerek olyan készítmények, amelyek nagymértékben megkönnyítik az otthonunk tisztántartását, illetve a higiénia megőrzését. A házimunka időigényes és olykor fáradalmas feladat, ám a hatékony szereknek köszönhetően ezeket az akadályokat könnyedén vehetjük. Más típusú szert használunk a fürdőszobákban és másokat a konyhákban, a különböző feladatok tisztításához különböző készítményekre lehet szükségünk. Emiatt a különböző készítmények más és más vegyi összetétellel rendelkeznek. Érdemes megismerni a háztartási tisztítószerek alapvető tulajdonságait annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban használhassuk őket az otthonunk takarítása során.

Az általános háztartási tisztítószerek rendszerint a napi szennyeződések eltávolításában nyújtanak segítséget. Érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a készítmények a súlyosan elszennyeződött felületeken esetenként nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ilyenkor speciális tisztítószerre van szükség. Legyünk tehát tisztában azzal, hogy a háztartási tisztítószerek között léteznek savas és lúgos kémhatású készítmények is, amelyek tisztító hatása a szennyeződés típusától függően változó.

Az általános háztartási tisztítószerek az úgynevezett lemosószerek. Ezek között megtalálhatók a különböző konyhai lemosószerek, a csempetisztítók, a bútorlemosók és más szerek is. Zömében mosóaktív anyagokat tartalmaznak, emellett fertőtlenítő hatással is rendelkeznek. A gyártók rendszerint figyelmet fordítanak arra, hogy a készítmények kézkímélők legyenek. Ezek között is meg kell különböztetnünk két típust a hatóanyag-koncentráció alapján; egyes készítmények hatóanyag-koncentrációja túl magas ahhoz, hogy hígítás nélkül alkalmazzuk, ezért ezeket rendszerint vízzel elkeverve használjuk.  

A makacs szennyeződések eltüntetéséhez nem elegendők az általános háztartási tisztítószerek. Ilyen esetben erős maró hatással rendelkező savas vagy lúgos készítményre van szükség. Ezekről viszont tudni kell, hogy az érzékeny felületeket károsíthatják, ezért csak olyan felületeken használhatók, amelyek ellenállók az ilyen szerekkel szemben. Nagyszerűen használhatók például a vízkő eltávolítására a fürdőszobákban, a csaptelepeken, illetve odaégett ételmaradékok eltüntetésére is a konyhákban. A savas készítmények között találhatunk szervetlen (foszforsav, sósav) és különböző szerves savakat. Utóbbiak sokkal inkább környezetbarát megoldásnak nevezhetők, habár a tisztító hatásuk is gyengébb.

Ha a csaptelepek vízkőmentesítésére keresünk megfelelő háztartási tisztítószert, gondosan kell eljárnunk. A túlzottan agresszív tisztítószerek képesek megmarni a csaptelep fényezését, így azon csúnya sötét foltok jelenhetnek meg. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a megvásárolt szer alkalmas a csaptelepek tisztítására, érdemes lehet egy kevésbé szembeötlő felületen tenni egy próbát. Hasonlóképpen körültekintésre lehet szükség a különböző kárpittisztítók esetében is. Minden egyes káprit, illetve szövet más tulajdonságokkal rendelkezik, így egy újfajta szer vásárlása esetén itt is érdemes próbatisztítást végezni. 

Ma már rengeteg háztartási tisztítószer közül válogathatunk. Szinte minden felületre többféle koncentrációval, illetve hatóanyag-összetétellel rendelkező készítmény közül válogathatunk. Az esetek túlnyomó többségében elmondható, hogy a drasztikus hatású vegyszerek használata indokolatlan. Szinte minden célra találhatunk kíméletesebb megoldást. Ezek nem csak a környezetünkkel szemben kíméletesebbek, hanem velünk és a bőrünkkel is. A természetes hatóanyagokból készült szerek esetében kevésbé kell félnünk az esetleges balesetektől, irritációktól és a belégzés következtében bekövetkező rosszullétektől. 

Szerencsére a gyártók kötelesek jelölni a kockázatot jelentő hatóanyagokat, illetve a biztonságos használatra vonatkozó elsőrendű javaslatokat. Ezeket érdemes szem előtt tartani, illetve betartani annak érdekében, hogy mindennemű veszélyforrástól megóvjuk magunkat. A kiemelten magas kockázatot jelentő vegyszerek esetében úgynevezett gyermekbiztos kupakot találunk, aminek köszönhetően a gyermekmérgezések zömét okozó háztartási tisztítószereket a kisgyerekek nem tudják kinyitni. Ám nem csak a kiemelten veszélyes háztartási tisztítószerek kapcsán kell figyelmet fordítanunk az összetevőkre; ha valamilyen adalékra vagy hatóanyagra kiemelten érzékenyek vagyunk, allergiás reakciók jelennek meg. Az ilyen készítmények használatát azonnal mellőzzük. A kellemetlenségek elkerülése érdekében már a termék megvásárlása előtt érdemes tájékozódni annak összetételéről.