Tűzhely (97)

Összesen: 97
Rendezés

Találatok: 97

Legnépszerűbb termékeink

Nincs konyha tűzhely nélkül

A tűzhely a konyha egyik, ha nem a legfontosabb kelléke. Minden komfortos háztartás alapdarabja. Ezen készülnek a családokat összetartó étkezések finom fogásai. Az Extreme Digital bőséges választékot kínál. A Bosch gáztűzhely és az Electrolux sütő között, minden márkában, típusban, és tulajdonságban találhatsz számodra megfelelőt.

Villany vagy gáz? - a megfelelő tápellátás
Tűzhely vásárlás alkalmával első és legfontosabb dolgunk eldönteni, hogy milyen típusú készülékre van szükségünk. Ez lehet gáztűzhely, villanytűzhely, a kettő kombinációja, esetleg kerámia, indukciós főzőlap. Hogy számunkra pontosan melyik a legideálisabb választás, azt főként konyhánk kialakítása határozza meg. Amennyiben beköthető, egy gázkészülék jóval gazdaságosabbnak minősül, egy villanytűzhely ellenben hatékonyabb munkát végez. Bár egy gáztűzhely mind tűzvédelmi, mind pedig egészségvédelmi szempontból veszélyesebb, elektromos tűzhely esetében is legyünk körültekintőek, mert az túlzottan leterhelheti a hálózatot. A kombinált gáztűzhely felül gázrózsákkal, alul villany sütővel rendelkezik.

A manapság igen népszerű, és divatos kerámia főzőlapok legnagyobb előnye, hogy a különböző méretű főzőzónákon, (melyek akár az adott edény méretéhez igazodnak) kényelmesen állíthatók különféle fokozatok (takarék, közepes, gyors főzőzóna). Az indukciós főzőlapok felülete nem melegszik fel. Hő magában az edény belsejében keletkezik, ez gyorsabb és hatékonyabb eredménnyel szolgál. Hátrányuk azonban, hogy igen drágák, s kizárólag mágnesezhető edényekkel kompatibilisek.

Megfelelő méret és kialakítás
Szintén a konyha adottságaitól függ, hogy mekkora, illetve milyen kialakítású készülékek közül válogathatunk. Beépíthető, vagy szabadon álló tűzhelynél egyaránt előfordulhat, hogy az előírásoknak megfelelően, a konyhabútorba való illeszkedéshez, átalakítás szükséges. Ugyan a beépíthető készülékek standard méretűek, különálló társaik jóval rugalmasabbak. Az átlagos szélesség legtöbbször 50, 55 vagy 60 cm, de akadnak más méretek is. Alaposan mérjünk le tehát mindet, mielőtt vásárlásra szánjuk magunkat!

Főzőlap igények
A számok bűvkörében maradva, nem árt azt sem végiggondolni, hogy hány főzőlapra, illetve gázrózsára van szükség. Bár a főzőfelület csökkenésével az ár is alacsonyabb, kár ezen spórolni, ha később hátrányt jelent a hiánya. Ez visszafelé is igaz. Ne adjunk ki felesleges pénzt, ha a főzőlapok nagy része kihasználatlan marad!

A tűzhely energiabesorolása
Hosszú távon megfontolandó kérdés, hogy mennyit fogyaszt a készülék. A Európai szabvány szerint a tűzhelyeket A-tól G-ig terjedő energiaosztályba soroljuk, ahol az A a legjobb, a G pedig a legkevésbé jó kategória. A kedvezőbb besorolású készülék drágábbak ugyan, de számla tekintetében a plusz költség idővel megtérül.

Sütő funkciók
Akár kombi készüléket veszünk, akár szettben kerül beszerelésre a beépíthető főzőlap és sütő, fontos tisztában lenni a sütő tulajdonságaival. Általánosságban elmondható, hogy egy elektromos sütő több funkcióval rendelkezik, mint egy gázsütő, utóbbi viszont jóval kényelmesebben kezelhető. Jó tudni a sütő térfogatát, aki viszonylag keveset használja, annak kisebb, aki pedig sokszor, sokat süt, annak nagyobb sütőtér ajánlott. Típusát tekintve egy légkeveréses sütő tésztasültekhez, süteményekhez a legalkalmasabb, egy nyílt lánggal dolgozó készülék pedig húsételekhez, grillezéshez kiváló.

A tűzhely tisztítása
A tűzhely tisztítása néha nehéz feladatot ró ránk, ám a megfelelő módszerek alkalmazása esetén nincs mitől tartanunk. Általánosságban el kell mondani, hogy az üvegkerámia főzőlapok, a vasmagos tűzhelyek és a gáztűzhelyek tisztítása más és más megoldásokat követel. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az üvegkerámiás főzőlapok esetén van a legkönnyebb dolgunk. Habár a sima felületen rendkívül erősen megtapadhatnak az odaégett szennyeződések, ezek eltávolítása nem okoz komolyabb gondot. Első lépésként az üvegkaparóval el kell távolítanunk a szennyeződés nagyobb részét, majd az üvegkerámia főzőlapokhoz gyártott tisztítószert kell alkalmaznunk. Miután felvittük a készítményt, az ajánlásnak megfelelő ideig hagynunk kell hatni. Ezt követően már a legmakacsabb szennyeződés is könnyedén eltávolítható lesz egy puha törlőruha segítségével. Fontos, hogy minden esetben kifejezetten üvegkerámia főzőlapok tisztítására készített szerrel dolgozzunk, ugyanis más tisztítószerek akár károsíthatják is magát a kerámia felületet.

A gáztűzhelyek esetén egy picivel nehezebb dolgunk van. Első lépésként le kell vennünk az edénytartó vasrácsokat. Ezek esetében nagyszerű szolgálatot tesz a grillek tisztítására alkalmas tisztítószer. A tűzhely felső részét, illetve a gázégők környékét hagyományos karcmentes tisztítószerrel és szivaccsal varázsolhatjuk tisztára. A gázégők levehető részeit kefével tisztíthatjuk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tűzhelyek tisztítását csakis kihűlt állapotban végezhetjük. Ez nem csak amiatt fontos, hogy ne égethessük meg a kezünket, hanem a hő hatására felszabaduló gázok miatt is, amelyek a tisztítószerek felmelegedéséből keletkezhetnek. 

Hogyan válasszunk tűzhelyet?
A tűzhely kiválasztásának első lépése természetesen nem lehet más, minthogy gáz- vagy villanytűzhelyet vásároljunk. Mivel mindkét típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így érdemes alaposan mérlegelnünk.

Sokáig az olcsó üzemeltetés lehetősége volt a legerősebb érv a gáztűzhelyek mellett. Ma már ez nem feltétlenül igaz, hiszen a gázárak jelentősen változtak, illetve a hatékonyabb és fejlettebb elektromos készülékek alacsony energiafogyasztása csökkentette a különbséget a két típus között. Ráadásul a villanytűzhelyek hatékonyságának javulásának köszönhetően ma már túlzás lenne azt állítani, hogy a gáztűzhelyeken sokkal gyorsabban készül el az étel. Noha a vasmagos elektromos tűzhelyek lassan melegszenek fel, ma már a kerámialapos és az indukciós tűzhelyek terjedtek el. A tűzhely kiválasztását ezek a szempontok nem igazán segítik, így érdemes alaposabban megismerni a gáztűzhelyek tulajdonságait is. Fontos elmondani, hogy a közhiedelemmel ellentétben a mai gáztűzhelyek is hatalmas fejlődésen mentek keresztül; ez nem csak a fokozatmentes szabályozás lehetőségében, hanem számos más tulajdonságban és funkcióban is megmutatkozik. Persze el kell mondani, hogy a gázmelegítés alapvető fizikai tulajdonságai korlátokat jelentenek a sütők esetében. Tulajdonképpen ez a fizikai tulajdonság szülte az úgynevezett kombinált tűzhelyeket, ahol gázüzemű főzőfelülettel és elektromos sütővel találkozhatunk.

Talán eszünkbe sem jutna, de a kiválasztás során érdemes odafigyelni arra, hogy a tűzhely tisztítása minél egyszerűbb legyen. E tekintetben a villanytűzhelyeknek áll a zászló, hiszen a főzőfelületük sima, amit karcmentes tisztítószerrel könnyedén takaríthatunk. Ráadásul a gáztűzhelyek magasabb égési hőmérsékletet produkálnak, ami miatt az ételmaradékok odaéghetnek. Szerencsére a láng színének megváltozása jelzi számunkra, ha az égés nem teljes. A gáztűzhelyek kiömlőit rendszeresen kell tisztítanunk, különösen abban az esetben, ha az ételeink kifutottak. 

Végezetül érdemes összehasonlítani a két típust a biztonsági szempontok figyelembevételével is. A gáztűzhelyek esetében a nyílt láng használata jelent veszélyforrást. Ezek esetében mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy éghető anyag ne kerülhessen a láng közelébe; a függöny ne libbenjen oda a huzat hatására, illetve egy hanyagul ledobott konyharuha ne jelentsen tűzveszélyt. A ma forgalomban lévő legbiztonságosabb készülék az úgynevezett indukciós tűzhely, amely az edény mágnesezhetőségét használja fel, így a szabadon hagyott főzőfelület sem fenyeget égési sérüléssel.