Vonalzók (69)

Összesen: 69
Rendezés

Találatok: 69

Legnépszerűbb termékeink

Vonalzók

A vonalzókészletünk helyes kiválasztása a pontos mérési munka alapjául szolgál. Az oktatástól kezdődően a komoly mérnöki szerkesztéseken át, egészen az ipari termelésig, alkalmaznak különféle vonalzókat. Elsősorban precíziós hosszúságmérésekhez, egyenesek, párhuzamos és merőlegesek vonalak szerkesztéséhez, műszaki szakrajzokhoz és tervekhez.

A vonalzók régebben egyenletes rostosszálú, - nem vetemedő -, úgynevezett nemesfából készültek. Természetesen napjainkban már műanyagból állítják elő a legtöbbet. Nagy előnyük az átlátszóság, hogy nem vetemednek, és nincsenek illesztések rajtuk.

Beosztásukat tekintve többnyire milliméter-centiméter egységűek, de léteznek angolszász mértékegységeket megjelenítő (pl. inch) vonalzók is. Hosszúságuk és formájuk is különféle lehet. Általában 20 és 50 cm között használhatók mérésre, formájuk pedig leggyakrabban egyenes, háromszögű vagy derékszögű, a háromszögű vonalzó lehet egyben szögmérő is.

Geometriai tanulmányok során derékszögű vonalzó is szükséges az egyenes vonalzó mellett, a későbbiekben, felső tagozatban, illetve középiskolában, pedig érdemes vonalzókészletet vásárolni. Egy vonalzókészlet állhat csupán 3 darabból (egyenes vonalzó, háromszögű vonalzó és derékszögű vonalzó), bizonyos geometriai feladatok megoldásához azonban 180°-os vagy 360°-os szögmérő, illetve körző is szükséges, amelyeket egy komplexebb vonalzókészlet már tartalmaz.

Az Extreme Digital kínálatában megtalálható még a kinyitható vonalzó, illetve a fém (acél vagy alumínium) vonalzó is, mely az elmozdulásmentes mérést és szerkesztést könnyíti meg. A fiatalabb iskolás korosztály számára praktikus választásnak bizonyulnak a műanyag vonalzók, hiszen amellett, hogy könnyebbek, egyszerűen tisztíthatók, valamint különféle színekben és játékos formákban is megtaláljuk e korosztály ízlésének megfelelőt, akár sablonformákkal kiegészítve is.

Komolyabb geometriai feladatok megoldásához már mindenképp szükséges több típusú vonalzó, ezért vásárláskor érdemes a vonalzószettek között válogatni, mert ezekben már multifunkciós darabok is találhatók.

A klasszikus vonalzók mellett megtalálhatóak egyéb, specifikus eszközök is. A forgatható vonalzót, illetve a T-vonalzót merőleges és párhuzamos vonalak szerkesztésére használhatjuk, műszaki rajzok készítésénél, pedig javasolt a léptékvonalzó használata is, mely a méretarányosságban van használója segítségére. Akármelyik opciót preferáljuk, az Extreme Digital széles választékkal és állandó kínálattal áll rendelkezésünkre az iskola-és irodaszerek vásárlásakor is.