Hőkötőgépek és kiegészítők

Találatok: 5

Vásároljon hőkötőgépet, és legyenek dokumentumai esztétikusak!

Az iratok lefűzése és rendezése folyamatos kihívások elé állítja az irodák dolgozóit, de olykor bizony otthonunkban is meg kell küzdenünk irataink és nyomtatványaink rendszerezésével és ízléses tárolásával. A mappák és különböző dossziék jó megoldást nyújtanak a rendszerezésre, ám gyakran felmerülő feladat, hogy az iratokat valamilyen borítóval lássuk el. Esztétikus, igényes könyvkötéshez hasonló minőségű eredményt kaphatunk, ha hőkötőgépet használunk. A hőkötőgépek két dokumentum összefűzéséhez különböző melegítési eljárásokat alkalmaznak, és a hőtermelés során megolvadó ragasztó segítségével egyesítik a dokumentumokat. Hőkötőgéppel látványos képi elemekkel tarkított borítókat is létrehozhatunk. Mielőtt a megfelelő hőkötőgépet megvásároljuk, vegyük figyelembe az alábbi szempontokat!

A hőkötőgép ára
A hőkötőgépek árát meghatározza a kapacitás, a gyártáshoz felhasznált anyagok minősége és mennyisége, valamint a különböző biztonsági funkciók elérhetősége. Kisebb kapacitású hőkötőgépet vásárolhatunk már harmincezer forint körüli áron is, ám egy nagyobb teljesítményű és kapacitású hőkötőgép ára elérheti akár a kilencvenezer forintot is. A közepes teljesítményű modellek ára ötvenezer forint körül alakul.

Milyen kapacitású eszközre van szükségünk?
Ha a hőkötőgépet csak ritkábban, vagy kisebb mennyiségű dokumentumok kötésére akarjuk használni, irodákban és otthonunkban is elegendő lehet egy olyan eszköz, amely 200-300 lap megkötésére alkalmas. Olyan irodákban, ahol több dokumentum egyidejű kötésére van szükségünk, érdemesebb olyan modellt választani, amellyel 400, még több feladat esetén akár 600 lap kötését is el tudjuk végezni.

Mekkora lehet a borító maximális vastagsága?
A hőkötőgépek kapacitása jelentősen befolyásolja a maximális borítóvastagságot. A gyártók a termékleírásoknál milliméterben adják meg a legnagyobb elérhető borítóvastagságot. Egy 200 lap megkötésére alkalmas eszköz maximálisan 20 milliméteres, egy 300 lap kapacitású eszköz 30 milliméteres, a 400 lap megkötését elvégző modell 40 milliméteres, a 600 lap maximális kapacitású hőkötőgép pedig 60 milliméteres borító készítésében lehet a segítségünkre.

Mekkora a bemelegedési idő?
Amikor sok feladatot kell gyorsan ellátnunk egymás után, minden perc számíthat. Ezért fontos szempont, hogy a hőkötőgép bekapcsolása után mennyi idő telik el, mire a kötés műveletét elkezdhetjük. Egyes hőkötőgépek bemelegedése három perc alatt megtörténik, míg más modelleknél akár öt percig is várnunk kell, mire a gép eléri a megfelelő hőmérsékletet, és megkezdhetjük a kötést.

Milyen biztonsági funkciókkal rendelkezik a hőkötőgép?
Mivel a ragasztó megolvasztásához komoly hőt kell előállítania az eszköznek, fontos, hogy rendelkezzen olyan védelmi mechanizmussal, amely megakadályozza, hogy használat közben égési sérüléséket szerezzünk. Ezért egyes modellek automatikusan záródó biztonsági lemezzel gondoskodnak a biztonságos használatról. Olyan hőkötőgépet is vásárolhatunk, amely automata kikapcsolás funkcióval előzi meg a baleseteket.

Szabályozhatjuk-e a hőmérsékletet?
A hőmérséklet egyedi szabályozásával biztosíthatjuk a kötés és a ragasztás megfelelő minőségét. Olyan intelligens modellt is vásárolhatunk, amely a hőmérsékletet automatikusan állítja be.

További szempontok
Ha fontos a helytakarékos tárolás, olyan gépet válasszunk, amely összecsukható, és kis helyen is elfér. Egyes hőkötőgépek kötéshez szükséges ideje nem több 40 másodpercnél, és a beépített hűtőegységgel rendelkező modellek szintén gyors kötést tesznek lehetővé. Ha fontos az energiatakarékosság, olyan gépet is választhatunk, amely néhány perc tétlenség után kikapcsol. Ha egyszerű használatra vágyunk, olyan modellt válasszunk, amely fény, vagy hangjelzéssel hozza tudtunkra, hogy elkészült a kötéssel.