Spirálozógépek

Találatok: 11

Minden irodában jó szolgálatot tesz a spirálozógép

Spirálozógépek segítségével otthon és az irodában köthetjük össze iratainkat, dokumentumainkat. Amikor spirálozógépet akarunk vásárolni, elsőre meglepő lehet, mekkora eltérések vannak az egyes gépek árai között. A magasabb spirálozógép ár láttán nagyobb tudást és tartósabb használatot feltételezhetünk. Egyes spirálozógépek csak műanyag spirál kötésére alkalmasak, míg mások képesek fém spirál kötésére, sőt olyan eszközöket is megvásárolhatunk, amelyek műanyag és fém spirált is tudnak kötni. Vásárlás előtt jó kiindulási alap, ha tudjuk, milyen gyakran és milyen mennyiségű munkára használjuk majd a spirálozógépet.

Használat gyakorisága
Ha az eszközt csak alkalmanként akarjuk használjuk kisebb munkákra akár otthon, akár kisebb irodákban, elegendő lehet egy olyan spirálozógép, ami 100-150 lapot képes egyszerre összefűzni. Ha nagyobb mennyiségű dokumentum összefűzését tervezzük gyakrabban, választhatunk olyan spirálozót, amely képes akár 300 lap egyidejű összefűzése sem. Ha pedig rendszeresen nagy mennyiségű dokumentumot kell rendeznünk, akkor olyan eszközt célszerű választani, aminek nem okoz gondot akár 450 lap spirálozása sem.

Használat módja
A spirálozógépek között megkülönböztetünk manuális és automata működésűeket. A manuális eszközök használatakor a kézi erőnkre is szükség van a spirálozásra és a dokumentumok kilyukasztására, míg az automata eszközökbe csak be kell helyezni azokat a dokumentumokat, amelyeket ki akarunk lyukasztani, vagy össze akarunk fűzni.

Lyukasztási kapacitás
Fontos lehet, hogy egyszerre hány lap kilyukasztására alkalmas a spirálozógép. Ritka felhasználás és kevés dokumentum esetén elegendő lehet, ha egyszerre csak 8 lapot tud kilyukasztani az eszköz, azonban ha sok dokumentumot kell feltölteni, érdemesebb megnézni azokat az eszközöket is, amelyek alkalmasak, tizenöt, húsz, vagy még több lap egyidejű kilukasztására.

Spirál anyaga és mérete
A spirál készülhet műanyagból és fémből. Az egyes gépek kapacitása jelentősen eltérhet. Spirál vásárlásánál oda kell figyelni arra, hogy a spirálozógépünk milyen méretű spirál használatára képes. Egyes típusok a spirál anyagától függetlenül maximum 14 mm-es spirált tudnak kezelni. Ha ennél nagyobb spirált szeretnénk használni, akkor olyan eszközt is választhatunk, amely az 50 mm-es műanyag spirál használatára is alkalmas.

Egyéb szempontok
Fontos lehet még, hogy állítható legyen a margóméret, hogy mekkora a garancia időtartama, valamint nem mellékes szempont a spirálozógép mérete sem, hiszen nem mindegy, hogy mekkora helyet foglal el otthon, vagy akár az irodában.