Zár, zárszerkezet (156)

Összesen: 156
Rendezés

Találatok: 156

Legnépszerűbb termékeink

Zárak és zárszerkezetek

Mindenkinek fontos, hogy otthonát biztonságban tudja. Ha értékeink védve vannak, az nyugalmat nyújt számunkra is. Zárválasztásnál nagyon fontos odafigyelnünk néhány szempontra, amelyek hozzásegítenek minket, hogy a legmegfelelőbb ajtózárat, kapuzárat vagy zárbetétet válasszuk ki.

Milyen szempontokra érdemes odafigyelni, ha ajtózárat vásárlunk?
Első látásra azt hinné az ember, hogy a zárak és zárszerkezetek vásárlása egyszerű feladat. De hamar rá kell jönnünk, hogy ez egyáltalán nincs így. A laikus vásárló hamar kérdésekbe ütközhet a vásárlás során, hiszen a zárak számtalan típusával találkozhatunk az üzletekben, és sok új típus is van, amelyek még a szakembereknek számára is fejtörést okozhatnak.

Az első és legfontosabb szempont, hogy a zárat külső vagy belső bejárati ajtóra szándékozzuk felszerelni. Természetesen, a külső ajtók védelmére  komolyabb hangsúlyt kell fektetni, így érdemes nagyobb összeget szánni rá. A több záródási ponttal rendelkező ajtózárak igen hasznosak lehetnek a bejárati ajtóknál. Ha olyan helyen lakunk, ahol fokozott biztonságra van szükség, akkor érdemes hevederzáras ajtót vásárolni.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az adott ajtót vagy zárat milyen gyakorisággal fogjuk használni. A gyakran használt ajtóknál érdemes strapabíróbb, minőségibb zárszerkezetet vásárolni. A sok cilinderzáras, mechanikus zárnyelves szerkezetek könnyen nyílnak és megfelelő biztonságot is nyújtanak. A lakás többi részébe, ahol nem a biztonság az első, nem szükséges ilyen típusú zárat vásárolni.

Az ajtó anyagát is figyelembe kell venni zárvásárlásnál. A faajtóknál az általános bevéső zárakat szokás alkalmazni. Előnyük, hogy egyszerűen bele lehet őket illeszteni az ajtó anyagába. Amennyiben acél-, alumínium-vagy műanyag ajtókhoz keresünk zárat, akkor a portálzárak nyújtanak jó megoldást. Ezek zárszerkezete keskeny, így beillesztésük is viszonylag egyszerű és számos ajtótípushoz beépíthetők.

Az ajtó méretét is vegyük figyelembe, hiszen ehhez mérten kell zárszerkezetet vásárolni. A zárak anyaga is nagyon fontos szempont. Fontos, hogy a bennük lévő összes alkatrész minőséges és strapabíró legyen, hiszen csak így nyújt kellő védelmet számunkra az ajtózár. Arra is figyeljünk, hogy az időjárás viszontagságait is ki kell bírnia. A legstrapabíróbb anyag a króm-nikkel. Semmiképp se spóroljunk a zárszerkezeteken, hosszú távon meg fog térülni ez a beruházás, hiszen nyugodtan élhetünk otthonunkban. Különösebb karbantartást nem igényelnek, csak időközönként érdemes a zárbetéteket bekenni az arra kijelölt anyaggal.

Zárbetétek
A leghagyományosabb zárbetét-típus a szimmetrikus zárbetét. Ennek jellemzője, hogy mindkét oldala ugyanolyan kialakítású, szimmetrikusak és ugyanaz a kulcs nyitja is őket. Az aszimmetrikus típusokra jellemző, hogy a zár tolókája nem pont középen található, hanem el van csúsztatva valamelyik kulcslyuk felé. Ezt megvastagított biztonsági ajtóknál szokás alkalmazni. A gombos zárbetétek jellemzője, hogy a belső oldalukon egy gomb vagy fogantyú található, amellyel a nyitás, zárás történik. A kinyitáshoz csak kívülről szükséges kulcs. Ezek azért praktikusak, mert gyors ajtónyitást tesznek lehetővé. A többpontos biztonsági ajtóknál vagy hevederzáraknál leginkább fogaskerekes zárbetétet szokás használni. Itt a szokványos tolóka helyett egy fogaskerék helyezkedik el a zárbetétben. A félbetétek úgy néznek ki, mintha a normál zárbetétel félbe lennének vágva. Ezeket garázsajtókhoz, rácsokhoz vagy vékony felületű ajtókhoz szokás használni.