Co és gázérzékelő (6)

Összesen: 6
Rendezés

Találatok: 6

Legnépszerűbb termékeink

CO- és gázérzékelő készülékek

Az éghető anyagok nem tökéletes égésekor szén-monoxid (CO) keletkezik, amely az emberek és állatok számára komoly veszélyforrást jelent. A szén-monoxid rendkívül erősen kötődik a hemoglobinhoz, vagyis képes rendkívül súlyos oxigénhiányt okozni a szervezetben. A CO mérgezés károsíthatja a létfontosságú szerveket, súlyos esetben végzetes lehet. Ezért a CO érzékelő használata szinte kötelezőnek tekinthető minden olyan helyiségben, ahol tüzelőberendezés található. 

Csak abban az esetben tudhatjuk biztonságban a családunkat és saját magunkat, ha a CO érzékelőt a megfelelő módon szereljük fel. Mindenekelőtt néhány alapvető szempontot kell figyelembe venni. A szén-monoxid érzékelőt úgy kell elhelyezni, hogy azt ne lökhessük le, ne legyen könnyen eltávolítható. Használjuk a mellékelt szerelő keretet, ami biztonságos elhelyezést garantál a készülék számára. A szén-monoxid érzékelő hangja elég erős kell legyen ahhoz, hogy alvás közben garantáltan felébredjünk rá és azonnal elhagyhassuk a lakást. Több tüzelőberendezés használata esetén több helyiségben is szükség lehet CO riasztó elhelyezésére.

Hova szereljük fel a CO érzékelőt?
A CO érzékelőt falra és mennyezetre is szerelhetjük, azonban fontos, hogy betartsuk az elhelyezés szabályait. Amennyiben az érzékelőt a falon szeretnénk elhelyezni, a pontos helyét úgy válasszuk meg, hogy az ablakok és ajtók felső síkjánál magasabban kapjon helyet, azonban a készülék és a mennyezet közötti távolság legalább 15 centiméter legyen. Amennyiben a CO érzékelő a mennyezetre kerül, a falaktól mért távolsága legyen legalább 35-40 centiméter. Lejtett mennyezet esetén a CO értékelő magasabb pontra kerüljön. Az itt leírtak a szén-monoxid fizikai tulajdonságai miatt fontosak: a CO felfelé száll, bár kevésbé rétegeződik, így a szoba hő által kiváltott természetes légmozgása miatt a falak és a mennyezet találkozásánál kisebb lehet a koncentrációja.

Figyeljünk arra is, hogy a szén-monoxid érzékelő a tüzelőberendezéstől 1-3 méteres távolságban kerüljön elhelyezésre. ha a helyiségben válaszfal vagy térelválasztó függöny található, az érzékelő a tüzelőberendezéssel azonos oldalra kerüljön! Amennyiben a hálószobában is szeretnénk CO érzékelőt telepíteni, de a helyiségben nincs tüzelőberendezés, abban az esetben a készüléket légzési magasságban helyezzük el.

Nagyon fontos tudni, hogy a nem megfelelően elhelyezett szén-monoxid érzékelő nem képes ellátni a feladatát. A készüléket nem szabad a szekrényekben, illetve azok alatt vagy mögött elhelyezni. Az érzékelőt ne rejtsük a függöny mögé, ahol a vászon gátolja a levegő szabad áramlását. Kerüljük azokat a helyeket, ahol valamilyen légtechnikai berendezés közvetlen hatása érvényesül, ne szereljük például klímaberendezés vagy páraelszívó alá. Érdemes tudni azt is, hogy a por és egyéb szennyeződések megakadályozhatják a szén-monoxid érzékelő rendes működését. 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kismértékben könnyebb gáz, ami már kis mennyiségben is súlyos mérgezést idézhet elő. Emiatt a CO érzékelő használata erősen javasolt minden olyan helyiségben, ahol tüzelőberendezés működik.