Körfűrészlapok (29)

Összesen: 29
Rendezés

Találatok: 29

Legnépszerűbb termékeink

Körfűrészlapok

Akár otthoni, hobbybarkácsolásról, akár komolyabb, szakipari munkálatokról legyen szó, fa és fa-alapanyagokkal történő munka során gyakran fűrészelünk Sok esetben nagyon hasznosak, mondhatni elengedhetetlenek a különféle fűrészfajták is. Ilyenek például a szúrófűrész, a körfűrész, a lengőfűrész vagy a multifűrész. A különféle fűrészek különféle munkafolyamatokhoz, illetve különféle anyagokhoz ajánlottak elsősorban.

A körfűrész felhasználási területei
A körfűrészt leginkább hosszú, egyenes vonalú vágásnál használják, nagyobb darabok esetében. Nagy előnye, hogy gyorsan lehet vele dolgozni és pontos eredményt ad. Általában fához és faalapú anyagokhoz használják, bár más anyagokat is képes méretre vágni, azonban ezekhez - egyes esetekben - célszerű speciális fűrészlap használata.

A körfűrész anyaghasználata
Leggyakrabban forgácslemezhez, rétegeltlemezhez, fagerendákhoz és keményfa padlólemezek, valamint alátétlemezek használják. Ugyanakkor a körfűrészek esetében sem mindegy, hogy milyen lemezt használunk; a fogazatra,  a méretre, az anyagra tekintettel kell lenni. Jelenleg még nincs olyan univerzális lap, amellyel minden gépet használhatunk, vagy adott esetben, minden munkához megfelelő.

Fontos a méret ez esetben is
Először is a méreteit maga a körfűrész egyértelműsíti, hogy milyen méretű lap kompatibilis vele. Értelemszerűen ezt a méretet kell alkalmaznunk, röviden ez az elsődleges szempont, amikor kiválasztjuk a megfelelő darabot. Fontos, hogy ne felejtsük el a belső lyukátmérőt is figyelembe venni! Ez szintén adott minden gép esetében.

Nagy teljesítményű, ipari gépeknél is használatosak
A nagy sebességű gépekhez ezek a lapok HSS-ből, nagy sebességre tervezett acélból készülnek. Ezek arra lettek tervezve, hogy bírjak az intenzív súrlódás során keletkezett magasabb hőfokot is. Emellett belső lyukak is vannak a pengék között a lapok belsejében. Ezek azt a célt szolgálják, hogy ne görbüljön el az eszköz, mégpedig úgy, hogy dilatáció segítségével szabad teret engednek az anyagnak a fémötvözetekre egyedileg jellemző hőtágulás során.

A fűrészlapok speciális kialakítása
Mivel a fűrészlap szintén súrlódik, ami által természetesen felmelegszik, azonban a légáramlatnak köszönhetően hűl is, és ez nem egyenletes eloszlásban történik a penge minden részén. Így a gyártók figyelnek erre is, ellenkező esetben a körfűrészlap  - vélhetően már az első használat után – elgörbülne.

A fogazatok kérdése
A fogazat nagyon fontos szempont, amikor választunk, célnak megfelelőt vegyünk, mert nem egyformák az eredmények. A formák is küldözők lehetnek, de röviden annyi a lényeg, hogy az sűrűbb fogazat lassabban halad, viszont, szebb, pontosabb vágási eredményt produkál.

Ritkább fogazattal durvább lesz a felület, és kevésbé precízen irányítható a gép, cserébe viszont gyorsabban vághatunk.  A kisebb terpesztésű fogak (kerf) fogazat szintén a pontos, szép munkát segíti, míg a nagyobb kerf, gyorsabb vágást biztosít. A fogazatot a teljes kerületen számolják és gyakran Z betűvel jelölik a fogak számát a lapokon.

A gyártói utasításokat tartsuk be!
Meg kell néznünk továbbá, hogy milyen anyaghoz ajánlja a gyártó a lapot, illetve, legfeljebb mekkora fordulatszámhoz tervezték a fűrészlapot. A legelterjedtebbek az általános lapok, ezek végül is a legtöbb anyagtípushoz megfelelőek, csupán a fogak számát kell átgondolnunk a fentiek fényében. akkor nem Természetesen mindig szebb vágási eredménnyel kecsegtet, ha specifikusan, valamilyen célra kifejlesztett szerszámot használunk, ez a körfűrészlapok esetében sincs másként. Válasszunk bármilyet, az Extreme Digital számos gyártó sokféle termékét kínálja számunkra, mindig megfizethető árakon.