Vágó-Csiszolókorongok (182)

Összesen: 182
Rendezés

Találatok: 182

Legnépszerűbb termékeink

Vágó- és csiszolókorongok

Amikor vágó- vagy csiszolókoronggal dolgozunk, oda kell figyelnünk arra, hogy mindig megfelelő eszközöket használjunk. Ezt azt jelenti, hogy a vágási és csiszolási felületnek megfelelő korongot kell alkalmaznunk. Ellenkező esetben nem tudunk minőségi munkát végezni, és nagy valószínűséggel az használt vágó-vagy csiszolótárcsát ki is dobhatjuk.

A gyémánt vágótárcsák
A gyémánt vágótárcsát azért érdemes kiemelni, mert egy igen masszív, erős vágóeszközről van szó. Akkor nyújtanak számunka igen nagy segítséget, ha valóban kemény anyaggal van dolgunk, betonnal, márvánnyal vagy homokkővel. Más típusú vágókoronggal ne is próbáljuk meg a vágást, mert csak ez rendelkezik olyan szilárd kialakítással, ami ezzel a feladattal meg tud birkózni. Ezek valóban kemény anyagokra vannak tervezve, így semmiképp se használjuk őket puha anyagok vágására. Fa és műanyag munkadaraboknál az arra szánt korongot használjuk. Fontos tudnunk, hogy két típusát lehet megkülönböztetni a gyémánt vágótárcsáknak, száraz és vizes vágásra alkalmas darabokat. Azokat a korongokat, amelyek vízhűtést igényelnek, semmiképp se használjuk szárazon!

Száraz vágásnál érdemes hűtési szünetet tartani. Ez annyit jelent, hogy 20-30 másodpercenként a gyémántkorongot emeljük ki a munkadarabból, és hagyjuk, hogy az pár másodpercig szabadon fusson. Ezzel megakadályozzuk, hogy az eszközünk túlhevüljön, így ezzel a módszerrel a vágótárcsa élettartamát meg tudjuk hosszabbítani.

Figyeljünk arra is, hogy a gyémánt vágótárcsákat ne használjuk íves vágásokhoz, görbületekhez,  mert a leváló balesetet okozhat. Ezek csak egyenes vágásra alkalmasak. Használjunk mindig a gép méretéhez megfelelő vágólapot. Használat előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a vágótárcsánk nincs-e esetleg megsérülve. Munka közben ne nyomjuk erősen a gyémántkorongot a megmunkálandó munkadarabra, hiszen a sarokköszörű súlya teljesen elegendő a munka elvégzéséhez.

A csiszolókorongok
A különböző finomabb, nagyobb precizitást igénylő csiszolásokat érdemes kézzel, gép nélkül elvégezni. Azonban nagyobb és kevésbé precíz munkákhoz érdemes szerszámgépet használni. A csiszolókorongokál fontos odafigyelni arra, hogy az adott felületnek megfelelő korongot használjunk. Nem használhatunk ugyanolyan anyagot a fafelületek és a korrodálódott fém munkadarabok csiszolására.

Mindig olyan korongot válasszunk, amely kompatibilis a szerszámunkkal. Fordítsunk figyelmet a csiszolókorong alakjára is, és olyat használjunk, amely az adott munkafelülethez megfelel. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen szemcsemérettel rendelkezik a csiszolókorongunk. Ha finomabb, precízebb munkát végzünk, akkor apróbb szemcsékkel ellátott korongot kell választanunk. Minél nagyobb a szemcseméret, annál durvább felületek megmunkálásra alkalmas. Mindig az adott felületnek megfelelő szemcsemérettel dolgozzunk, ellenkező esetben csapnivaló lesz a munkánk végeredménye. A nagyon durva csiszolásokra drótkorongokat vagy csapos csiszolókat is használhatunk.