Fejsze, balta (50)

Összesen: 50
Rendezés

Találatok: 50

Legnépszerűbb termékeink

Fejszék és balták

Akinek kertes háza van, az tudja, hogy egy fejsze és egy balta nem hiányozhat a szerszámkészletből. Olyankor van rájuk szükség, amikor a kertet vagy az udvart rendezzük vagy ha a tűzifát szeretnénk fölaprítani, hogy a téli időszakban tüzelésre készen álljon. A fahasogatáshoz elsősorban egy megfelelő baltára és fejszére van szükségünk.

A fejsze méretében nagyobb a baltánál. Két kézzel használatos szerszám, amelyet álló fa döntésére, ágazására vagy nagyobb rönkök hasítására alkalmazunk. Megkülönböztetünk döntőfejszét és hasítófejszét. Az előbbit a fa száliránnyal merőlegesen történő vágásra használjuk, fák kivágásánál,  az utóbbi pedig farönkök hasítására alkalmas. A fejszék nyele készülhet műanyagból, fából és létezik üvegszálas is.

A balta, a fejszével ellentétben, egykezes szerszám. Nyele könnyebb és kisebb is, ezért használata kevesebb energiát igényel, de ez azt vonja magával, hogy kisebb erőkifejtésre is alkalmas, mint a fejsze. Készülhet szintén fából, műanyagból, de üvegszálas típusokkal is találkozhatunk. Ezt az eszközt kisebb fahasábok aprításához, vékony gallyak és ágak darabolásához használjuk. A túrabalta vagy kisbalta kitűnő szerszám túrázáshoz és kempingezéshez.

Az ilyen szerszámok használata igen veszélyes. Nagyon kell ügyelnünk arra, hogy olyan fejszét vagy baltát vásároljunk, amely csúszásmentes bevonattal rendelkezik, hogy használata kényelmes és biztonságos legyen. Ez megkönnyíti  a favágás folyamatát is, hiszen a favágás alkalmával erős rezgések érik a karunkat az ütések miatt, így ez a bevonat megvéd minket az esetleges sérülésektől és fájdalmaktól. Ügyeljünk arra is, hogy a balta és a fejsze nyele olyan kialakítású legyen, hogy semmiképp se csússzon ki a kezünkből munka közben. Ezek jól vezetik a nedvességet, így ez is megakadályozza, hogy munka közben kiessen a kezünkből. Egyes típusok színezett nyéllel rendelkeznek, így a kerti környezetben is jobban kitűnnek. Kisebb az esély arra, hogy elveszítjük, hogy szem elől tévesszük.  

A balták és fejszék esetében nagyon fontos az élek kialakítása is. A minőségi termékek általában edzett acélból készülnek, így jól bírják a megpróbáltatásokat, hatékonyak és időtállók is. A mai korszerű szerszámok esetében nem kell attól tartani, hogy a balta vagy a fejsze leesik a nyélről, ami balesetveszélyes is lehet, hiszen ezek már korszerű megoldással, megfelelő ékkel vannak ellátva, ami ezt megakadályozza.  Olyan típusú fejszéket is vásárolhatunk, amelyek élvédővel vannak ellátva. Ez megakadályozza az élek sérülését, valamint, hogy az él sérülést okozzon.

Az említett szerszámok csak akkor fognak segítséget nyújtani számunkra, ha élesek. Egy tompa baltával vagy fejszével igazi kín a favágás, ezért egy élező semmiképp sem hiányozhat a szerszámkészletből. A balta- és fejszeélezők használata rendkívül egyszerű. Ezek megfelelő élezési szöggel rendelkeznek, és még kések élezésére is használhatjuk. Ha rendszeresen végezzük el a szerszámok élezését, kevés energiát kell befektetnünk e folyamatba, valamint elkerülhetjük a szerszámok túlzott elkopását is.  Amennyiben megfelelően gondoskodunk róluk, évtizedeken keresztül hű szolgálatot tesznek majd.

 A fa mozgató csákány is igen hasznos eszköz lehet a favágás során. Kisebb rönkök emelésére, fordítására és hordozására szolgál. A hosszabb nyéllel rendelkező típusok nagyobb rönkök mozgatására alkalmasak. Ergonomikus fogantyúval rendelkeznek, ami biztonságos és kényelmes használatot biztosít. Pengéje edzett acél, amely erősen tapad a fába.