Fűnyírók (44)

Összesen: 44
Rendezés

Találatok: 44

Legnépszerűbb termékeink

A fűnyíró vásárlás szempontjai

Tiszta udvar, rendes ház – tartja a mondás, a tiszta udvar legfőbb alappillére pedig a gondozott gyep. Ahhoz, hogy házunk előtt mindig, szép, friss, zöld fű nőjön, rendszeresen be kell vetnünk egy fűnyíró használatát.

Vágási szélesség és pázsit terület
Az hogy kinek milyen fűnyíró ajánlott, maga a gyep határozza meg. Hogy hol található, milyen környezetben, mekkora területet foglal el… Ezek alapján az első kérdés mellyel foglalkoznunk kell, az a vágási szélesség. Értelemszerűen nagyobb területre, nagyobb fűnyírót érdemes beszerezni. Ezzel hamarabb is végezhetünk. Ne essünk azonban kísértésbe, és kisebb területre ne vásároljunk nagy gépet a munkaidő lerövidítése érdekében, hiszen ezek a gépek drágábbak, s lehet, hogy el sem férünk vele például a fák, vagy virágágyások között. Ez pedig fordítva is érvénye. Ha nagy területen kell füvet nyírnunk, ne vásároljuk kis fűnyírót, mert az a túlterheltségtől hamar felmondhatja a szolgálatot. És, hogy mi számít kicsi, vagy nagy területnek? Míg 200-300 négyzetméteren még a kisebb vágásszélességű fűnyírók is jól funkcionálnak, addig egy 800-1000 négyzetméteres területhez már nagyobb gép szükséges.

Motor típus és teljesítmény
Fontos a teljesítmény, illetve a motor típusa is. Olcsó fűnyíró esetén gyanús lehet, ha nagy méret mellé kis teljesítmény társul, a kettőnek ugyan is arányban kell lennie. Az erősebb motorral rendelkező készülékek elhanyagolt területek rendbetétlére is alkalmasak. A kisebb teljesítmény mellé viszont könnyedebb kezelhetőség társul, így ezen gépeket hölgyek is kényelmesen használhatják. Az pedig, hogy motoros, vagy elektromos e a készülék, alapjaiban határozza meg a fűnyírást. Egy elektromos fűnyíró kisebb, akadálymentes terület karbantartására alkalmas. Könnyű ugyan használni, de a hálózati kábel jelentősen korlátozza a mozgásteret. Egy benzinmotoros fűnyíró ezzel szemben bokrokkal és fákkal övezett területen is bevethető. Általában nagyobb teljesítményre képes, s szabadabban használható.

Gereblye helyett fűgyűjtő kosár
Az állandó gereblyézés elkerülése érdekében válasszunk fűgyűjtővel rendelkező gépet. Ez igazán praktikus, hiszen a levágott füvet egy tartályban tárolja, így azzal nem nekünk kell bajlódnunk. Amikor fűnyírót vásárolunk ne felejtsük a fűgyűjtő kosár térfogatát is megnézni. A kis tartály gyakori ürítése bosszantó lehet, egy túl nagy pedig nehézkesebbé teheti a fűnyírást, ezért mindig, a géphez, a gyephez, és igényinkhez illő fűgyűjtőt válasszunk.

Önjáró fűnyírók
Ha valami igazán kényelmes megoldásra vágyuk egy önjáró fűnyíró tökéletes választás lehet. Ezek a szerkezetek a fűnyíró traktorokkal szemben nem tapossák le a füvet, viszont kevésbé stabilabbak. Ha pedig inkább manuálisan birkóznánk meg a gazzal, felejtsük el a kapát, és válasszunk egy kézi fűnyírót, vagy fűkaszát.

Fűnyíró választás okosan, avagy milyen fűnyírót válasszunk?
Mindenekelőtt a fűnyíró típusát kell megválasztanunk. Fontos tudni, hogy nincs jó vagy rossz döntés, csupán különböző igények léteznek. Választhatunk hagyományos vezetékes (elektromos) vagy benzines fűnyírót, de rendelkezésre állnak akkumulátoros készülékek is. És természetesen meg kell említenünk a robotfűnyírókat, a fűnyíró traktorokat és a kézi szerkentyűket is… 

Nem túlzás azt állítani, hogy a kerttulajdonosok többsége számára csupán a vezetékes és a benzines fűnyíró lebeg a szeme előtt, ha választásra kerül sor. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a kisebb kertek esetében tökéletesen elegendő egy megbízható vezetékes gép. Nagyjából 600-800 négyzetméteres terület alatt ezek a gépek ideális választást jelentenek, habár tagadhatatlan, hogy egy kicsit bajlódnunk kell az áramvezető kábellel. Ha ennél nagyobb kerttel vagy füves területtel rendelkezünk, a benzinmotoros megoldások biztosítanak jó megoldást. A vezetékes és az elektromos fűnyírók közötti különbségekről már beszéltünk, de mindenképpen szót érdemelnek a kevésbé ismert és kevésbé elterjedt akkumulátoros fűnyírók is.

Az akkumulátoros fűnyíró számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami előnyös választássá teheti. Az akkumulátoros áramellátásnak köszönhetően a készülék rendkívül csendes, így bátran használható akár az esti órákban is, biztosan nem fogjuk vele zavarni a szomszédok nyugalmát. Környezetkímélő, hiszen nincs kicsepegő olaj és elégetett üzemanyag. A használata rendkívül kényelmes, hiszen nem kell az olaj- és benzintartály feltöltésével foglalkoznunk, illetve a kábelt sem kell kerülgetnünk. Kevesebb kopóalkatrésszel rendelkezik, így csökken az amortizáció mértéke is. Ebből adódóan alacsonyabb szervizelési költségre számíthatunk. Természetesen szót kell ejteni az akkumulátoros fűnyíró hátrányos tulajdonságairól is; relatív alacsony hatótávolsággal rendelkeznek, az akkumulátor méretétől függően 300-500 négyzetméternyi területet nyírhatunk le egyetlen töltéssel.

Ha megfelelő fűnyírót szeretnénk választani, mindenképpen érdemes foglalkoznunk a vágásszélesség kérdésével. Ez az adat kifejezetten nagy jelentőséggel bír, hiszen egy alacsony vágószélességgel rendelkező fűnyíró gyakorlatilag alkalmatlan a nagyméretű kertek nyírására, vagy csak időmilliomosok számára nyújt jó választást. Tudni kell azonban, hogy a nagyobb vágószélesség nagyobb motorteljesítménnyel és nagyobb fizikai súllyal is jár, így egy ilyen fűnyíró folyamatos mozgatása nehezebb és fárasztóbb.

Nem mehetünk el szó nélkül a motor teljesítménye mellett sem. Az elektromos vezetékes gépek esetében relatív egyszerű dolgunk van, hiszen a motorteljesítmény alapvetően meghatározza, hogy milyen könnyedséggel végezhetjük a fűnyírást. A különbség jól érezhető a 800 és az 1800 W teljesítményű motorral szerelt gépek között. A benzinek fűnyírók esetében azonban nem ennyire egyértelmű a motorteljesítmény és a munkavégzés könnyedsége közötti összefüggés. Ezeknél a gépeknél már a hengerűrtartalom is képes jelentős mértékben befolyásolni a gép teljesítőképességét. 

A fűnyíró kiválasztása során természetesen beszélnünk kell az árakról is. Érdemes szem előtt tartani, hogy jelentős minőségbeli különbség van a márkaértékkel nem rendelkező távolkeleti, illetve a neves gyártók távolkeleti üzemekben összerakott gépei között. A fűnyíró kínálatra jellemző, hogy a gyártók azonos paraméterekkel és minőségi mutatókkal rendelkező készülékei hasonló áron vásárolhatók meg, így minimális az esélye, hogy rossz lóra teszünk. Csupán arra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, hogy egy megbízható gyártó fűnyírója mellett döntsünk.

Az olcsó fűnyíró jó választás?
Az olcsó fűnyíró fogalma igen relatív, hiszen a legalacsonyabb áron forgalmazott elektromos fűnyírók ára alig haladja meg a 10 ezer forintot, míg egy minőségi, nagyobb igénybevételt kiszolgáló gépért jellemzően magasabb árat kell fizetnünk. Az olcsó fűnyírók kevésbé alkalmasak a nagyméretű kertek szépítésére, ráadásul rövidebb várható élettartammal rendelkeznek, mint a némileg drágább, de jobb ár-érték aránnyal rendelkező társaik. A minőségi készülék választása nem csak önmagunk számára jelent felelős döntést, hanem környezettudatosságot is biztosít, hiszen a gyenge minőségű gépek rövid élettartamuk után hulladékként végzik. Az olcsó fűnyíró gépek kisebb kapacitással rendelkeznek, így lassabb munkavégzést tesznek lehetővé, ráadásul az gyomnövényekkel borított területekkel aligha képesek megbirkózni. Mivel az alsó árkategóriába tartozó olcsó elektromos fűnyírók lassabb haladást tesznek lehetővé, ezért elsősorban csak azoknak ajánlhatók, akik kifejezetten kis kerttel rendelkeznek, illetve van idejük és türelmük a nem túl dinamikus kerti munkához.

Természetesen a benzinmotoros fűnyírók között is találhatunk olcsóbb gépeket, bár ezek ára rendszerint magasabb, mint az elektromos társaiké. A benzines fűnyírók olcsó példányai is alkalmasak a gazos kertek vágására, ugyanakkor a legalsó árkategóriába tartozó gépek nélkülöznek mindenféle extrát, így a működtetésük némileg gépészkedéshez hasonlítható. Általánosságban talán ki lehet jelenteni, hogy az olcsó benzinmotoros gépek szerencsésebb választást jelenthetnek, mint a legolcsóbb elektromos gépek, de mindkét típus esetében ajánlott a kissé jobb felszereltséggel rendelkező középkategóriás gépek választása. 

Az olcsó fűnyírók között érdemes megemlíteni a mechanikus kézi fűnyírókat. Ezek a szerkezetek jó választást jelenthetnek a kis területek vágására. Mivel nem rendelkeznek semmilyen motorral, hiszen a hajtást kézi erővel végezzük, így valóban olcsók és karbantartást sem igényelnek. Ha csupán egy olyan készülékre van szükségünk, ami alkalmas kisebb füves területek gondozására, de nem szeretnénk gépet vásárolni, a kézi fűnyíró jó választás lehet.

Az Extreme Digital széles körben kínál fűnyírógépeket. Benzines fűnyíró, és fűkasza között mindent megtalálsz amire csak szükséged lehet. A kategóriában megtalálhatók az Al-KoBlack & Decker, Bosch, Einhell, Fieldmann, GardenaSkil és más gyártók fűnyírói.