Gyepszellőztetők (18)

Összesen: 18
Rendezés

Találatok: 18

Legnépszerűbb termékeink

Gyepszellőztető gépek a még szebb pázsitért

A kerttulajdonosok jól tudják, hogy az erős és egészséges zöld gyep sok törődést és gondoskodást igényel. A fűszálak rendszeres vágást és megfelelő mennyiségű nedvességet igényelnek, csak így tudnak kellően megerősödni, mi pedig csak ebben az esetben örülhetünk az üde zöld gyepnek. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a fű fejlődésének alapvető feltétele a gyökerek megfelelő oxigénellátása is, ezért a gyepszellőztető gépek remek szolgálatot tesznek.

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért van szükség gyepszellőztetésre, illetve miért kell rendszeresen elvégezni. A téli időszakot követően, a hó olvadása után a fűszálak új életre kelnek, ekkor fejlődnek a legnagyobb ütemben. A nedvesség miatt összetömörült talaj viszont nem kedvez a gyep fejlődésének ebben a szakaszban, ugyanis az újjáéledéshez nem csak tápanyagokra és nedvességre, hanem megfelelő mennyiségű oxigénre is szüksége van. Ha alaposabban szemügyre vesszük a fűszálak tövét az olvadást követő időszakban, akkor vékony moharéteget fedezhetünk fel. A moharéteg megakadályozza a talaj szellőzését, ezért káros a gyepünk fejlődésére nézve. Emiatt a gyökérzóna kevesebb oxigénhez jut, ami gátolja a fűszálak rendes fejlődését. Sőt, nem csak a levegőt, hanem a nedvességet is megvonja a gyep gyökérzetétől, ami tovább rontja az gyep állapotát. A vékony moharéteg vízmegtartó hatással is rendelkezik, így képes akár jelentős mennyiségű csapadékot is elvonni a gyökérzettől. Mi magunk is meggyőződhetünk a moharéteg szigetelő hatásáról; ha locsolás után megvizsgáljuk a filcréteg alatti területet, azt fogjuk tapasztalni, hogy azon csak a nedvességnek csak kisebb hányada volt képes áthatolni. Mindezek mellett meg kell említeni azt is, hogy a nedvességet magában tartó moharéteg nagyszerű táptalaja a különböző mikroorganizmusoknak, amelyek akár a fűszálak megbetegedését is okozhatják. Mivel a gyep a nedvességet kénytelen a moharétegtől elvonni, ezért mélyebb gyökérzete nem alakul ki. A nyári szárazság idején ez akár végzetes veszélyt is jelenthet a gyep számára.

A megfelelő gyepszellőztetésnek köszönhetően ezeket a problémákat könnyedén megoldhatjuk. A gyepszellőztető gépek nem csak megfelelő mennyiségű oxigénhez juttatják a gyep gyökérzetét, hanem a moharéteg negatív hatásait is semlegesítik. A mai modern gyepszellőztető gépek tökéletesen megfelelnek mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket támaszthatunk feléjük. Kényelmesen tolhatók, hiszen ergonomikus tolókarokkal rendelkeznek. A munkavégzés mélysége több fokozatban állítható, hogy mindig optimális eredményt érjünk el. A korszerű gyepszellőztetők rendszerint fűgyűjtő kosárral is rendelkeznek, így nem kell a nyesedék eltakarításával foglalkoznunk.