Hólapátok (9)

Összesen: 9
Rendezés

Találatok: 9

Legnépszerűbb termékeink

Tanácsok hólapát vásárlásához

A hólapátolás senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, azonban a téli hónapok beköszöntével szinte elkerülhetetlenné válik ez a házimunka. Azonban a megfelelő hólapát használatával könnyen és gyorsan takaríthatjuk el a havat. Hólapátok terén nagyon nagy a választék. A hólapát árán felül érdemes figyelembe venni más szempontokat is, hogy kényelmesebb és hatékonyabb legyen a hidegben végzett munka.

A nyél kialakítása
A nehéz, ismétlődő mozdulatok erőteljesen igénybe veszik a kezünket és az izomzatunkat, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyelet választunk. Az ergonomikus kialakítású hólapát nem csúszik, és tökéletesen illeszkedik a kézbe. Ha a hólapát nyelét valamilyen csúszásmentes műanyag bevonattal látták el, az megvédi kezünket a hidegtől. Vannak alumínium nyéllel kapható modellek, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait és viszonylag könnyűek. A fa nyelű hólapátok szebben mutatnak, de sokszor nehezebbek, mint az alumínium nyéllel kapható változatok.

A nyél mérete
A rövidebb nyél előnye, hogy egyszerűbben dobhatjuk el vele a havat, míg a hosszabb nyelű hólapát használatával könnyebben tolhatjuk magunk előtt a havat. Teleszkópos nyéllel rendelkező autós hólapátokat is vásárolhatunk. Fontos, hogy a magasságunknak megfelelő méretű nyelet válasszunk, mert ha egy magas ember túl rövid nyelű hólapátot választ, könnyen megfájdulhat a háta.

Markolat
A legideálisabb választás a „D” markolat. Átlagnál kisebb vagy átlagnál nagyobb kéz esetén érdemes meggyőződni arról, hogy illeszkedik-e a kezünkbe.

A lapát
Többféle anyagú hólapát közül választhatunk. Vannak fém, műanyag, acél, és alumínium lapátok. A műanyag hólapátok halkabb munkavégzést tesznek lehetővé, könnyedén siklanak az egyenletlen felületeken és nem tapad meg rajtuk a hó. Érdemes megnézni, hogy a gyártó szerint a lapát hány fokig törésálló, valamint, hogy ellenáll-e a szórósó maró hatásának. Célszerű olyan modellt választani, amelyhez élvédőt is mellékelnek, vagy olyat, amelynek élét acél bevonattal látták el. Az acélél megnöveli a hólapát élettartamát és a letaposott, vagy ledöngölt hó esetében egyszerűbbé teszi a munkavégzést. Az acél él azonban könnyen megsértheti az érzékeny felületeket, így például a teraszon érdemesebb él nélküli modellt használni.

A lapát szélessége
Választhatunk 35, 40, 50, 53, 55 vagy akár 70 cm-es munkafelületű hólapátot is. A szélesebb munkafelületű hólapátokat akkor használjuk, ha csak néhány centiméteres hó esett, és elsősorban tolni szeretnénk a havat. Ha nagy mennyiségű hó esett, és a hó nedves és nehéz, a keskenyebb hólapát jobb választás. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a lapáton milyen magas az oldalperem. A megemelt szélek megakadályozzák, hogy a hó lecsússzon a lapát két oldalán.

A hólapátok ára
A hólapátok ára széles skálán mozog. Hólapátot kaphatunk már 2000 Ft alatt is, de találhatunk olyan modellt is, amelynek ára majdnem eléri a 30000 Ft-ot. A magasabb árú hólapátok esetében a garancia akár 25 év is lehet, míg az alacsonyabb árú hólapátoknál nem számíthatunk garanciára. A drágább hólapátok minőségi anyagból készülnek, ezért hosszabb az élettartamuk. Érdemes lehet figyelembe venni azt is, hogy a hólapát feje hogyan csatlakozik a nyélre. Ha a fej csavarral csatlakoztatható a nyélre, elkerülhető a lötyögés, ami nem csak bosszantó, de a munkavégzést is megnehezíti. Nem utolsó szempont a hólapát tárolhatósága sem. Előnyt jelenthet, ha a hólapát pár mozdulattal szétszerelhető, mert így tavasztól őszig helytakarékosabban tárolhatjuk. A legfontosabb szempont azonban mindezek közül az, hogy testi adottságainknak és erőnlétünknek megfelelő hólapátot válasszuk, mert így elkerülhetjük a sérüléseket, valamint azt, hogy a hólapátolás rémálommá váljon.