Kapálógépek (11)

Összesen: 11
Rendezés

Találatok: 11

Legnépszerűbb termékeink

Kapálógép a könnyű munkavégzésért

A talaj forgatása és megdolgozása az egyik legrégebbi és legfontosabb folyamat a földművelésben. A kapálás segítségével nem csak a gyomnövényeket távolíthatjuk el, hanem a termőföld regenerációjához is hozzájárulhatunk úgy, hogy lazábbá tesszük a talaj szerkezetét, és porhanyósabbá törjük a földet. Kézi kapát azonban csak kisebb méretű földeken, és nehezen hozzáférhető helyeken érdemes alkalmazni. Keményebb talajhoz és nagyobb területű földeken már ajánlott a kapálógép használata. A kapálógépek jóval nagyobb erő kifejtésére alkalmasak, mint a kézi kapák, és ugyanannyi idő alatt nagyobb területet dolgozhatunk át egy kapálógéppel, mint egy kézi kapával. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő kapálógépet, vegyük figyelembe az alábbi szempontokat is!

Elektromos vagy benzines
A motor típusának a kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy mekkora terület megmunkálást akarjuk a kapálógéppel elvégezni. Kisebb területeken elegendő lehet egy elektromos kapálógép is. Ezeken a területeken a csatlakozókábel még nem akadályozza a munkavégzést, és az elektromos motor teljesítménye is inkább a kisebb földterületek megművelésére elegendő. Az elektromos motorral üzemelő kapálógép is alkalmas a gyomnövények eltávolítására, és arra is, hogy a komposztot és a tőzeget bedolgozzuk a talajba. Elektromos kapálógép használatakor nem kell az üzemanyag utánpótlásáról gondoskodni. Nagyobb földterületekhez, és az egész kert átdolgozásához érdemesebb benzinnel működő motoros kapálógépet választani. A benzinnel működő kapálógépek teljesítménye jóval magasabb, ezért keményebb talaj megdolgozására is kiváló megoldást jelentenek.

Kapálógép súlya
A megfelelő kapálógép kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy mekkora a gépek súlya, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható, hogy mekkora tömegű gépeket kell mozgatni a föld megdolgozásához. Az elektromos kapálógépek kisebb teljesítménye kisebb súllyal is jár, már tíz kilogramm körüli eszközt is vásárolhatunk. A benzinmotoros kapálógépek nagyobb teljesítménye tekintélyesebb súlyt is jelent. A könnyebb benzinmotoros kapálógépek is több mint harminc kilogrammosak, a nehezebb gépek akár negyvenöt kilogrammot is nyomhatnak.

Kapálógép ár
Elektromos kapálógépet már vásárolhatunk ötvenezer forint alatti áron, a benzinmotoros kapálógépek ára azonban százezer forint felett van. A magasabb ár erősebb motort, nagyobb teljesítményt és több funkciót jelent.

Teljesítmény
A kapálógép teljesítménye határozza meg, hogy milyen erővel forgatja a gép a földet. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb erő kifejtésére képes az eszköz, és annál könnyebbé teszi a talaj lazítását és a tápanyagok bedolgozását.

Munkaszélesség
A kapálógépekkel egyszerre negyven, ötven vagy akár hatvan centiméteres földsáv átforgatására is lehetőségünk van, attól függően, hogy milyen modellt választunk.
Minél szélesebb sávot mozgat meg egyszerre a kapálógép, annál gyorsabban végezhetjük el a talaj átforgatását. Amikor a kapálógépek leírásánál ellenőrizzük a munkaszélességet, vegyük figyelembe, hogy mekkora terület megmunkálását kívánjuk elvégezni az eszközzel!

Aprítókések
Az elvégzendő munka jellegétől függően különböző átmérőjű és mennyiségű aprítókésre lehet szükségünk. A nagyobb átmérőjű késekkel mélyebben dolgozhatjuk át a földet, hat pengével pedig szélesebb területet művelhetünk meg, mint négy pengével. Egyes kapálógépeknél beállíthatjuk, hogy milyen mélységig dolgozzanak az aprítókések.

További szempontok
Ha a megművelt földet nem akarjuk összetaposni, olyan kapálógépet válasszunk, amelynek a kezelőkarja oldalra állítható. Ha fontos a biztonság, akkor válasszunk olyan gépet, amelyen megakadályozhatjuk a pengék véletlen forgását, ha pedig a pengék forgásirányát is változtatni szeretnénk, akkor ennek megfelelően válasszuk ki az ideális kapálógépet!

A kapálógép kiválasztása első körben némi fejtörést okozhat, de a főbb szempontok átgondolását követően már könnyebben hozhatunk jó döntést. A kapálógép kiválasztásának első lépése mindig annak meghatározása, milyen területen szeretnénk alkalmazni. Elsősorban a művelendő terület nagysága, illetve a talaj állapota lehet mérvadó. Habár minden minőségi gép könnyedén megbirkózik a kemény talajjal is, a gyomos és elhanyagolt terület nagyobb erőt követel. Számba kell vennünk azt is, hogy alkalmi hobbicélokra vagy rendszeres földművelésre keresünk kapálógépet. 

Miután eldöntöttük, hogy milyen motorteljesítményre van szükségünk, illetve számba vettük, mekkora területet szeretnénk művelni, ideje figyelmet fordítani a minőségi szempontokra is. Az Extreme Digital kínálatában ismert gyártók kapálógépei találhatók, amelyek kiválóan alkalmasak a talajművelésre fokozott igénybevétel esetén is. A minőségi gyártmányok esetében irányváltást is végezhetünk az előre- és hátrameneti fokozatok váltogatásával. Mindenképpen meg kell említeni, hogy számos kapálógép csillapított rezgéssel és zajjal rendelkezik, így a használatuk még kényelmesebb. Érdemes megismerni ezeket a készülékeket, hiszen az Extreme Digital kínálatában megtalálhatjuk azt a kapálógépet, amire szükségünk van.