Láncfűrészek, láncélezők (42)

Összesen: 42
Rendezés

Találatok: 42

Legnépszerűbb termékeink

Láncfűrészek

A láncfűrész egy hordozható motoros fűrész, amelyet erdőgazdálkodásban használnak a fák lombozatának, ágainak lefűrészelésére, vagy a teljes fa kivágására. Akinek udvara és kertje van, az tudja, hogy egy megfelelő láncfűrész nélkülözhetetlen része otthonának. Megkönnyíti a gallyazást, a favágást, a tűzifa aprítását. Kitűnően megfelel cserjék rikítására, de vannak olyan típusú láncfűrészek is, amelyek fa építőanyagok vágására szolgálnak. Az ipari láncfűrészek hatalmas erővel és hosszú élettartammal bírnak.

Milyen láncfűrészt vásároljak?
Amikor motoros fűrész szándékozunk vásárolni, néhány szempontot figyelembe kell venni. Az első és legfontosabb az, hogy milyen célra szeretnénk használni. Ez a tény fogja eldönteni, hogy milyen eszközt vásároljunk. Tudnunk kell, hogy otthoni használatra, kerti munkálatokhoz, gallyazásra, esetleg tűzifa aprításra vagy komolyabb munkálatokhoz, például erdőgazdálkodásra keresünk láncfűrészt.

Amennyiben csak otthoni célra,  ágak és cserjék ritkítására keresünk munkaeszközt, egy 35 centiméteres vezetőlemezzel ellátott  fűrész teljes mértékben kielégíti szükségleteinket. Ilyen esetben akár elektromos vagy akkumulátoros változatot is beszerezhetünk, hiszen ezekhez a kisebb otthoni munkálatokhoz nem szükséges benzinmotoros  fűrészt vásárolni.

Ha tűzifa darabolására vagy kisebb fák kivágására keresünk gépet, akkor már mindenképp benzinmotoros láncfűrészre lesz szükségünk. Ügyeljünk arra, hogy az ilyen fűrészeknek legkevesebb 40 centiméteres vezetőlemezük kell hogy legyen, hiszen csak ilyen hosszal tudják a közepesen vastag fákat is kivágni. Érdemes (maximum) 4,5 kW teljesítményű benzinmotoros fűrészt vásárolni.

A komolyabb fakitermelési műveletekhez, a fák kidöntéséhez, ágak levágásához és a fa darabolásához, már ipari láncfűrészeket ajánlott venni. Ezek rendkívül erős teljesítménnyel bírnak, akár 6,4 kW, valamint jól tűrik a nagy terhelést is. Ezek vezetőlemeze is igen hosszú, hogy  a vastagabb fákkal is meg tudjanak birkózni. Természetesen ezek is alkalmasak tűzifák aprítására, de számolnunk kell azzal, hogy az ilyen munkagépek nehezebbek, és a hosszabb vezetőlemezzel való munka, gallyak és ágak vágása esetén, kényelmetlen lehet.

Ügyeljünk arra, hogy a magasan elhelyezkedő ágakat legjobb magassági ágvágó láncfűrésszel levágni, hiszen láncfűrésszel ez  a munka igen veszélyes lehet. Ezek  kaphatók benzinmotoros, akkumulátoros és elektromos változatban is.

Melyikre van szükségem? Elektromosra, akkumulátorosra vagy benzinmotorosra?
Az elektromos típus első szembetűnő tulajdonsága az ára. Jóval olcsóbb, mint a benzinmotoros. Ezért is döntenek mellette. Azonban a hálózati kábel nagyban korlátozza munka során a mozgásterünket, és jóval gyengébb teljesítménnyel is bír, mint a benzinmotoros. Kisebb kerti munkákhoz teljesen megfelel. Előnye továbbá, hogy csendesebb, könnyebb és kisebb is, és csak minimális karbantartást igényel.

Az akkumulátoros gépnél, megkapjuk azt a teljesítményt, amit az elektromosnál, azonban rövid üzemidővel rendelkezik, ezért nagyobb és komolyabb feladatoknál nem érdemes használni. Az elektromossal szemben, itt is mozgásszabadsággal rendelkezünk. Asztalos és ácsmunkákhoz ajánlott a használata, valamint kisebb átmérőjű tűzifák darabolásához.

A benzinmotoros fűrész előnye, hogy bárhová magunkkal vihetjük. Valamint, hogy előző két társához viszonyítva, jóval erősebb motorral rendelkezik, így a komoly feladatokkal is elboldogul. Tudnunk kell azonban, hogy az erősebb gépek, erősebb motorral is rendelkeznek, ami nehezebb súlyú láncfűrészt eredményez. A nagyobb teljesítményű gépeknél a vibráció is nagyobb. Ezeket inkább azoknak ajánlott használni, akik nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Ügyeljünk a biztonságra is!
Szem előtt kell tartanunk, hogy a láncfűrésszel végzett munka igen veszélyes, ezért fontos a megfelelő védőfelszerelés és a megfelelő odafigyelés. Ha fát vágunk ki, mindenképp használjunk védősisakot, hiszen ez akár életet is menthet. A fülvédő használata pedig a fülkárosodástól véd meg bennünket. Ne feledkezzünk meg a munkavédelmi kesztyűről sem! Ez védelmet nyújt az esetleges vágásoktól. A munkavédelmi szemüveg használata is ajánlott, amely megvédi szemünket a faforgácsoktól és a portól.

Figyeljünk oda ruházatunkra is! Nagy teljesítményű benzinmotorok esetében érdemes vágásvédelemmel ellátott nadrágot viselni. A megfelelő cipő is védelmet jelenthet, megvéd minket az esetleges sérülésektől, valamint fontos, hogy csúszásmentes talppal rendelkezzen. Amennyiben biztosra akarunk menni, érdemes minőséges terméket választani, amely biztos nem hagy minket cserben.