Szegélyvágók (66)

Összesen: 66
Rendezés

Találatok: 66

Legnépszerűbb termékeink

Szegélyvágó a rendezett kertekért

A szegélyvágó kiváló eszköz a nehezen hozzáférhető gyepterület karbantartásához. Elektromos és benzines kivitelben is rendelkezésre állnak, így az igényeinknek leginkább megfelelő típust választhatjuk. Érdemes megfontolni a döntést és szem előtt tartani a készülékek különböző tulajdonságait annak érdekében, hogy a számunkra ideális fűszegélynyírót rendelhessük meg.

A kiválasztás során elsődleges kérdés, hogy elektromos vagy benzines készüléket válasszunk. Mindkét megoldás rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így nem lehet kijelenteni, hogy egyik típus jobb a másiknál. Érdemes figyelembe vennünk a saját igényeinket és mérlegelni, mely tulajdonságok fontosak számunkra. Az elektromos fűszegélynyírók mindig üzemkészek, könnyedén használhatók és jellemzően halk üzemeltetéssel rendelkeznek. Hátrányként viszont meg kell említeni magát a kábelt, amit minden egyes használat során húznunk magunk után és amire figyelnünk kell, ne kerüljön a rossz helyre. A benzines fűszegélyvágók esetében nincs ilyen gondunk, viszont ezek hangosabbak és minden egyes használat során gondoskodnunk kell a megfelelő üzemanyagról, illetve a kenést biztosító olajról. A két megoldás között jelentős különbség lehet a motorteljesítményben is. Az elektromos készüklékek jellemzően kisebb, a benzines motorral szerelt szegélynyírók jellemzően nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a megvastagodott szárú gazos területek vágására a benzines megoldás megfelelőbb, azonban a rendezett kertekben az elektromos készülékek kényelmesebb választást jelenthetnek.

A választás során érdemes arra is odafigyelni, hogy a motorfej állása milyen szögben használható. A mai modern készülékek között találunk olyan szegélyvágókat, amelyek dönthető és állítható fejjel rendelkeznek, így ezek kiválóan alkalmasak akár a meredek felületek gondozására is. A kiválasztásnál arra is figyelmet kell fordítani, hogy a tartónyél megfelelő hosszúságú legyen. Szerencsére a legtöbb készülék állítható nyéllel rendelkezik, akár fokozatmentesen is. Ezek segítségével könnyedén a saját testmagasságunkhoz igazíthatjuk a készüléket, így mindig kényelmesen dolgozhatunk. A minőségi termékek alumínium tolószárral rendelkeznek, így ezek a készülékek kellően könnyűek és kiváló egyensúlyt biztosítanak a pántoknak köszönhetően. Mindenképpen fontos tulajdonság a borításként használt műanyag minősége is. Magát a vágófelületet és a tartókarokat is ütésálló műanyag borítja, így nem kell attól tartanunk, hogy egy óvatlan mozdulat következtében tönkretesszük a szegélyvágónkat. Ezek a nagyszerű készülékek ideális megoldást jelentenek a kert folyamatos gondozására. Segítségükkel akár percek alatt ápolttá és rendezetté tehetjük a kisebb gyepfelületeinket.

Amiről még érdemes beszélni…
A használat során oda kell figyelnünk arra, hogy mindig a terepviszonyoknak megfelelő tekercseket használjuk. A vágószálak vastagságát nem szükséges milliméter pontossággal követnünk, azonban különbséget kell tennünk az átlagos füves és a gazos területek között. Az átlagos füves területeken a vékonyabb vágószál alaposabb munkát végez, azonban az erősen elgazosodott területeken ennél vastagabb szálra van szükség. A különböző vastagszárú gazok erős vágószálat követelnek meg. Ha jól választunk, a szegélynyíró használata gyors és kényelmes lesz. Természetesen azt is érdemes szem előtt tartani a készülék kiválasztása során, hogy a huzalcserét hogyan végezhetjük el. Szerencsére a modern készülékek esetében a huzaltár csere egyetlen mozdulattal elvégezhető, csupán egy ki kell emelnünk az egyiket és egyetlen kattintással a helyére illeszteni a másikat. A gyártók sok esetben arra is figyeltek, hogy legyen hol elhelyeznünk a használaton kívüli tekercset, ezért egy apró tekercstartót helyeztek el a fogantyúnál. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem veszítjük el a másik tekercset.

A motorerő, illetve annak teljesítménye talán nem tartozik a szegélynyíró legfőbb tulajdonságai közé, de mindenképpen érdemes szót ejteni róla. A legkisebb teljesítménnyel rendelkező készülékek csak abban az esetben képesek jó teljesítményt nyújtani, ha gondozott területen szeretnénk használni, ahol nem kell megbirkóznunk az elhanyagolt területre jellemző vastagszárú növényekkel.
Mindenképpen érdemes olyan szegélynyírót választani, ami állítható magassággal rendelkezik. Ezt ma már rendszerint fejlett teleszkópos kivitellel oldják meg, ami könnyű használhatóságot és rugalmas magasságválasztást tesz lehetővé. Figyeljünk arra is, hogy a formatervezés és az ergonómiai kialakítás kiegyensúlyozott használatot tegyen lehetővé; sajnos ez csak a kertben tapasztalhatjuk meg igazán, viszont biztosak lehetünk benne, ha a neves gyártók termékei közül válogatunk, e téren sem érhet kellemetlen meglepetés. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a vágásikör-átmérőt sem. Érdemes a saját igényeinknek megfelelőt választani, ám általánosságban elmondható, hogy csak az alultervezett méret okozhat fejtörést. Érdemes megismerni az Extreme Digital szegélynyíró kínálatát és a saját igényeink szerint választani.

Az olcsó szegényvágó jó választás lehet?
A szegélyvágó árak nagyban függhetnek a készülék típusától; az árat nem csupán a motor típusa (elektromos vagy benzines) határozza meg, hanem a teljesítménye, nyomatéka és egyéb műszaki paramétere is. A hobbicélú használatra gyártott olcsó elektromos szegényvágók kiválóan alkalmasak lehetnek otthoni használatra. Választhatunk a hagyományos vezetékes és az akkumulátoros gépek közül, ám ezek esetében is elmondható, hogy az akkus kivitelben készült gépek jellemzően drágábbak. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy az olcsó szegélyvágók között olyan gépeket találunk, amelyek elektromos motorral és vezetékkel rendelkeznek, illetve a motorerejük hobbicélú felhasználást tesz lehetővé. A kisebb-nagyobb extrák, illetve a jobb felszereltség természetesen emeli az árat; ha több irányba dönthető fejre van szükségünk, akkor rendszerint néhány ezer forinttal többet kell fizetnünk a készülékért. Fontos kihangsúlyozni, hogy az Extreme Digital kínálatában található olcsó szegélyvágók kivétel nélkül megbízható gyártók belépő kategóriás termékei, így kellő minőséget szavatolnak a kerti munka során.