Szaküzlet információk!

Üzleteink 2021. április 7-től újra a megszokott nyitva tartással és szolgáltatásokkal várnak! Részletekért kattints ide!

Ásó, lapát (46)

Összesen: 46
Rendezés

Találatok: 46

Legnépszerűbb termékeink

Ásó választás okosan – Hasznos eszköz a kertekben

Az ásók roppant hasznos eszközök, amelyek szinte nélkülözhetetlenek a kiskertekben. Segítségükkel akár 40 centiméter mély ásást végezhetünk, így a forgatásnak köszönhetően friss tápanyagokhoz juttathatjuk a leendő konyhakerti veteményeinket és más növényeinket. Az ásók univerzális eszközök, hiszen alkalmasak mély gödrök kiásására, illetve talajlazításra is. Sokoldalú eszközökről beszélünk, ezért egyáltalán nem mindegy, milyet választunk, illetve milyet használunk.

A laza kötésű, homokos területeken célszerű homorú fejrésszel rendelkező ásót használni. Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy a laza szerkezetű talaj kevésbé hullik darabjaira a nagy felületnek köszönhetően. Ez a típus nagyszerűen alkalmazható a gyümölcsösökben is, ahol a facsemeték kíméletes kiemelésére van szükség. Sok esetben rövid nyéllel kínálják, amiből arra következtethetünk, hogy elsősorban a masszív erőkifejtés esetén is megállják a helyüket.

Igen kedveltek és elterjedtek az úgynevezett kubikos ásók is. Ezeket ma már nem klasszikus kubikos munkára használjuk, mégis nagyszerű szolgálatot tesznek a kiskertekben. Ezek éle hegyesebb kialakítású, így a kötöttebb talajba is hatékonyan hatolnak. Jól használhatók zsírosabb, agyagosabb és akár talajnövényzettel sűrűn borított felületen is. Bizonyos mértékig a törmelékes talaj sem okoz nekik problémát, noha ilyen esetekben az ásó élének csorbulására kell számítani.

Az ásó valódi hatékonyságát nagyban maga a nyél határozza meg. Ezért, ha jó ásót szeretnénk választani, a nyél kiválasztására is oda kell figyelnünk. Manapság már nem csak a klasszikus fából készült nyelek állnak rendelkezésre. A gyártók igyekeznek megtalálni a lehető legjobb és leginkább strapabíró megoldásokat. Ma már elterjedtek a különböző acélból készült nyelek, amelyek műanyag, illetve gumis borítással kerülnek forgalomba. Ezek rendkívül strapabírók, tulajdonképpen törhetetlenek. Az ergonómiai kérdése roppant fontos a nyelek esetében, hiszen a túlzottan sima felület csúszós, ilyen módon kényelmetlen munkavégzést okoz, a túlzottan bordázott felületek azonban feltörik a kezet és vízhólyagokat okoznak. A modern ásók nyele puha fogást biztosít, így kényelmes a munkavégzés velük, ráadásul hatékonyabban dolgozhatunk. Ezek az ásók ideális szöget zárnak be a nyél és az ásólap között, így a használatuk során a munkavégzés a lehető legoptimálisabb.