Lemezvágók (26)

Összesen: 26
Rendezés

Találatok: 26

Legnépszerűbb termékeink

A lemezvágó olló nem hiányozhat a műhelyből

A hengerelés során előállított nagyméretű lemeztáblák darabolása, illetve méretre szabása olyan eszközöket kíván, amelyek kényelmesen használhatók, mégis megfelelő hatékonyságot biztosítanak. A lemezvágó ollók nagyszerű szolgálatot tesznek ebben a munkafolyamatban, hiszen ezek a legegyszerűbb és legkönnyebben használható eszközök a lemezek darabolása során.

A lemezvágó ollók rendelkeznek néhány alapvető tulajdonsággal, ami egyben a minőségük fokmérője is lehet. Ezek az ollók minden esetben két nyírópofával, illetve nyíróéllel rendelkeznek, azonban maguk az élek nem érintkeznek. Fontos tudni, hogy a megfelelő minőségű lemezvágó ollók esetében a két él egymás mellett mozdul anélkül, hogy érintkeznének. Ennek a működési elvnek az a sajátossága, hogy vágás közben az erők más-más pontban hatnak, ennek az eredménye az a forgatónyomaték, ami a lemezt a kések élei közé beforgatni igyekszik. A két él közötti hézagot éljátéknak nevezzük. Ezek az esetek többségében 0,04 és 0,2 milliméter közöttiek. Ez az a távolság, ami még garantálni tudja a hatékony lemezvágást. Ha ennél nagyobb lenne a távolság a két él között, abban az esetben az anyag vágási felülete elnyomódna, illetve sorja keletkezne. Ha az élek közötti távolság megközelíti a lemez vastagságát, az esetben a lemez elforoghat és beszorulhat az élek közé: Ilyen esetekben megnő a kések törésének valószínűsége, ami elsősorban a merev és kemény anyagból készült ollók esetében jelent veszélyt. Érdemes tudni, hogy az ellenkező eset sem szerencsés, amikor a kések közötti távolság túlzottan kicsi. Ilyen eseteben a kések egymást koptatják, ami nehézkes munkavégzést okoz, illetve rongálódik maga az olló.

Az élek kialakítása azonban többféle lehet. A legelterjedtebb és sokak számára a leginkább kedvelt típus az egyenes vágóéllel rendelkező olló. Az ilyen ollók esetében a két nyírópofa kialakítása azonos, így a munkavégzés során könnyebbséget jelentenek. Ha saját lemezvágó ollót szeretnénk vásárolni, további minőségi tulajdonságokra is érdemes figyelni. Ezek közül fontos az olló úgynevezett ékszöge. Égszögnek nevezzük azt a szöget, amit az olló nyitott nyírópofái bezárnak. A megfelelő ékszög 70 és 85 fok közötti. Ha túl kicsi ékszöggel rendelkező lemezvágó ollót választunk, a nyírópofák nem nyílnak szét eléggé és nem „harapnak” kellően a lemezbe. A túl nagy ékszögű ollókat is érdemes kerülni, hiszen azok esetében a vágás első milliméterei pontatlanok lehetnek, így a végeredmény minőségtelen munka lesz.