Elemlámpák, fejlámpák (385)

Összesen: 385
Rendezés

Találatok: 385

Legnépszerűbb termékeink

Hogyan vásároljunk elemlámpát?

Az elemlámpák és a fejlámpák egyre messzebb világítanak, egyre hosszabb ideig működnek és egyre energiatakarékosabbak. Mivel az elemlámpák ára és tudása igen széles skálán mozog, mielőtt kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbbet, vegyük figyelembe az alábbi szempontokat!

Fényáram
A fényáram erősségét a gyártók lumenben adják meg. Minél nagyobb az elemlámpáknál és fejlámpáknál megadott fényáram értéke, annál erősebben, és annál messzebb világítanak. Egyes elemlámpáknál és fejlámpáknál szabályozható a kibocsátott fény mennyisége. Mielőtt kiválasztjuk a legnagyobb fényárammal rendelkező lámpát, gondoljuk át, hogy milyen célra szeretnénk majd használni! Olvasáshoz, közeli munkálatokhoz elegendő lehet egy alacsonyabb fényárammal működő elemlámpa is, míg éjszakai munkálatokhoz, keresésekhez nagyobb fényáramra lesz szükségünk. A Wattban megadott teljesítmény a mai lámpáknál már kevésbé mérvadó, előfordulhat, hogy az egyik 11W teljesítményű lámpa 250 lumen erősségű fényáramot bocsát ki, míg egy másik szintén 11W teljesítményű elemlámpa fényárama 500 lumen is lehet akár.

Hatótávolság
Már ezer forint alatt is vásárolhatunk olyan elemlámpát, amelynek 10 méteres a hatótávolsága, de vásárolhatunk 70 méteres, vagy akár 520 méteres hatótávval rendelkező elemlámpát is. A nagy hatótávolságú elemlámpákat elsősorban kutatási célokra ajánljuk. A fejlámpák hatótávolsága nem vetekedhet a keresőlámpák több száz méteres hatótávolságával, azonban nem is ez az elsődleges feladatuk, hiszen elsősorban közeli tárgyak megvilágítására alkalmasak.

Üzemidő
A mai elemlámpák és fejlámpák már igen hosszú üzemidőre képesek új elemek, vagy teljesen feltöltött akkumulátor segítségével. 20, 60, vagy akár 300 órás üzemidőre képes elemlámpákat is vásárolhatunk. Ügyeljünk rá, hogy a termékleírásnál megadott érték nem minden esetben a teljes fényerőn történő maximális üzemelést mutatja! Egy fejlámpa 100%-os fényerővel 8 óra szünetmentes világítást tesz lehetővé, míg 10%-os fényerőn 80 órán át is világíthatunk vele. Egyes elemlámpáknál szintén állítható a fény erőssége, így az üzemidő akár a többszörösére is növelhető a megfelelő beállítások használatával. Az üzemidőt befolyásolhatja az akkumulátorok, elemek típusa és kapacitása, valamint a töltöttségi szintje is.

Becsapódási védelem
Az ütésállóságot méterben adják meg a gyártók. Ha egy elemlámpa 1,5 méterig ütésálló, az azt jelenti, hogy teszteléskor legalább 6-szor ledobták 1,5 méteres magasságból, betonra vagy egyéb kemény talajra. Ezzel az eljárással biztosítják a gyártók, hogy a véletlenszerű leejtések után az elemlámpák és fejlámpák ne váljanak használhatatlanná, hiszen csak az a termék kerül forgalomba, amelyik megfelelt a szigorú előírásoknak. Az 1-1,5 méteres ütésállóság átlagos értéknek mondható, de egyes elemlámpák akár 4 méterig is ütésállók lehetnek.

Vízállóság
A vízállóságnál kétfajta értéket láthatunk. Egyes esetekben méterben adják meg a gyártók, míg más esetekben az IPX kóddal jelölik a vízállóságot. Elsősorban kutatólámpáknál lehet fontos a komoly vízállóság, de hasznos, ha egy elemlámpa nem sérül rögtön, amint víz éri. Az IPX 4 jelöléssel ellátott elemlámpák ellenállóak a rájuk fröccsenő vízzel szemben. Az IPX 7 jelölésű lámpák 30 percig maradnak üzemképesek egy méteres vízmélységben, míg az IPX 8 jelölésű elemlámpák akár négy óráig is működnek a gyártó által megadott vízmélységben is.

További szempontok
Fejlámpák vásárlásakor választhatunk olyan eszközt is, amely az éjszaka előnyösebb piros világítással, valamint SOS-jelző funkcióval rendelkezik. Elemlámpák vásárlásakor választhatunk akár repülőgépipari alumíniumból készült lámpát is, de fontos lehet, hogy több világítási funkcióval rendelkezzen az eszköz. Ha fontos a forma, válasszunk egyedibb megjelenésű lámpát, ha az energiatakarékosság fontos, akkor pedig LED-égővel szerelt lámpát is vásárolhatunk. Akár elemlámpát, akár fejlámpát keresünk, ellenőrizzük, hogy mekkora az eszköz fogyasztása, és hogy az égő és egyéb alkatrészek cseréje mennyire egyszerűen oldható meg.