Kültéri lámpák (104)

Összesen: 104
Rendezés

Találatok: 104

Legnépszerűbb termékeink

Kültéri lámpák, és amit tudni érdemes róluk

Az udvar és a kert megvilágítására éppúgy figyelmet kell fordítanunk, mint a belső terek esetében tesszük. A kültéri lámpák segítségével otthonosabbá, hangulatosabbá és biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat.

A kültéri lámpák fényereje jelentős mértékben eltérhet; egyes megoldások csupán hangulatvilágítást képesek biztosítani, mások pedig valóságos fényárba öltöztetik az egész udvart. Érdemes figyelmet fordítani a kiválasztásra, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy a kiválasztott lámpa maradéktalanul megfelel az igényeinknek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kültéri világítás megtervezése egészen más szempontok alapján történik, mint amit a lakásban alkalmaznánk. Fontos, hogy a kültéri lámpák kellő fényerősséggel rendelkezzenek, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a túlzott világosság zavaró lehet.  

Érdemes megjegyezni, hogy a kültéri lámpák tulajdonképpen a legalapvetőbb biztonságtechnikai eszközök. Akár állandó megvilágításra használjuk, akár mozgásérzékelővel látjuk el őket, a kültéri lámpák elriasztják az illetéktelen behatolókat. Az ilyen világítástechnikai megoldásokat rendkívül hatékonyan alkalmazhatjuk kapuk, ajtók és közlekedők megvilágítása esetén is.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kültéri lámpák használata csakis megfelelő IP-védelem esetén lehetséges. A szilárd szennyeződéssel és vízzel szembeni ellenállóképességet az IP jelölés mögötti számjegyek írják le; minél nagyobbak ezek a számok, a lámpa annál nagyobb védelmi szinttel rendelkezik. Az IP jelölést követő első számjegy a szilárd tárgyak elleni védelmet jelöli; az értéke nullától hatig terjed. A második számjegy pedig a vízzel szembeni ellenállóképességről ad képet 0 és 8 közötti jelöléssel. Az IP00 jelölésű lámpa tulajdonképpen nem rendelkezik semmilyen védelemmel, így ilyen kültéri lámpával természetesen nem fogunk találkozni. A kültéri lámpák esetén minimálisan elvárt védelmi szint az IP44-es, amely esetében a lámpa védett az 1 milliméternél nagyobb szilárd tárgyakkal, illetve a fröccsenő vízzel szemben. Ha IP45-ös lámpát választunk, a szerkezet kisebb nyomású vízsugárral szemben is védelmet biztosít.

Természetesen meg kell említeni a fényforrások jelentőségét is. A ma használatos LED fényforrások kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyszerűen használhatók kültéri lámpák esetén is, az esetleges kisebb-nagyobb fizikai behatásokkal szemben is ellenállók. A legfőbb előnyük mégis a nagyfokú energiatakarékosság és a hosszú várható élettartam. Egy minőségi LED fényforrás akár 50 ezer munkaórára képes a régi izzók energiaigényének mintegy tizedét használva. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a LED fényforrások az élettartamuk vége felé közeledve jelentősen veszítenek a fényerejükből, így a még működő fényforrások cseréje is indokolt lehet.

Az Extreme Digital kínálatában megtalálhatjuk azokat a kültéri lámpákat, amelyek tökéletesen megfelelnek az igényeinknek, illetve az elvárásainknak.