Mérőeszközök (20)

Összesen: 20
Rendezés

Találatok: 20

Legnépszerűbb termékeink

Mérőeszközök

A multiméternek magyar megfelelője nem igazán van. Ha szó szerint lefordítjuk, többfunkciós mérőeszköznek nevezhetnénk. Vannak, akik feszültés-, áram- vagy ellenállásmérőnek hívják, de a legelterjedtebb elnevezése mégis a multiméter. Igen hasznos kis eszköz, hiszen sok funkció elvégzésére alkalmas, és nagy segítséget nyújt azoknak, akik villamos árammal dolgoznak.  Ez a készülék alkalmas a feszültség, az áramerősség, a kapacitás, a diódatesztelés, az ellenállás, a hálózati hertz és még a hőmérséklet mérésére is. Hogy az utóbbit el tudjuk végezni, egy hőmérséklet szenzort szükséges csatlakoztatnunk a készülékhez.

Az ilyen eszközök mérete különböző, hiszen találkozhatunk kisebb és nagyobb változatokkal egyaránt. A nagyobb fajták 20x10 centiméteresek is lehetnek. Ha megnézünk egy multimétert, az első, amire felfigyelünk az a kijelző (ez lehet analóg és digitális, ezekről később még szó lesz), a kiválasztó kapcsoló vagy forgató. Találhatunk a készüléken még 2,3 vagy 4 bemeneti csatlakozót is. Természetesen típustól függően vannak eltérések.

A készülék közepén helyezkedik el a COM jelzéssel ellátott csatlakozó. Ide, ahogy az általában színezékkel jelölve is van, a fekete mérőkábelt kell csatlakoztatni. Amennyiben nem vennénk észre a jelzést, és fordítva helyeznénk el a csatlakozókban a kábeleket, nem fog semmi sem történni, csak egy negatív jel fog megjelenni a képernyőn, ami a hibát jelzi. A piros kábelt az esetek nagy részében a V, Ω, mA, Cap, °C jelzéssel ellátott aljzatba kell becsatlakoztatni. A készülékek nem rendelkeznek nagy súllyal, így szükség szerint gond nélkül magunkkal is tudjuk vinni. Súlyuk 100-500 gramm.

Milyen multiméterek léteznek?
A multimétereket több jellemző tulajdonságuk alapján tudjuk típusokra osztani. A kijelzőjük alapján beszélhetünk analóg és digitális készülékekről. Az utóbbi egy LCD folyadékkristályos kijelzővel rendelkezik, és itt tudjuk nagyon egyszerűen leolvasni a mérés eredményét. A analóg multiméterek viszont egy skálán egy mutató segítségével mutatják vagy jelzik a mérés adatait. Természetesen mindkét típus tökéletesen elvégzi a feladatát, hogy ki melyiket részesíti előnyben, az ízlés kérdése. A digitális azért előnyösebb, mert egyértelműen mutatja ki az eredményt, és leolvasása is könnyű. Azonban ezek bizonyos esetekben lassabban mérnek, de ez is indokolt okból van így.  

A műszereket csoportosítani tudjuk aszerint is, hogy mik azok a maximális értékek, mérések, amelyeket elbír. Vásárláskor erre nagyon ügyeljünk! A szükséges információk a csomagoláson, a kézikönyvön vagy magán a műszeren fel vannak tüntetve. Ha a maximális  600V és 10 Amperes értékhatárt átlépjük, a műszerünk egészen biztos tönkre fog menni.

A mérőkábelek
A mérőkábelek a szabványos 4mm-es banáncsatlakozóval vannak ellátva, és így lehet őket csatlakoztatni a műszerre. A másik végén megtalálható a mérőtű. A kábeleket természetesen párban tudjuk megvásárolni, piros és fekete kiszerelésben. Ezeknél is érdemes figyelembe venni a maximális feszültséget, amit elbírnak. Igényünknek megfelelően vásárolhatunk hajlékony és merevebb típusokat.

A készülékhez kapható kiegészítők igen bő választékkal rendelkeznek. Árban és funkcióban egyaránt. A krokodil csipeszek azért előnyös kiegészítők, mert az apróbb méretű lábakra könnyen felhelyezhetők, így a mérést könnyen elvégezhetjük anélkül, hogy kezünkkel folyamatosan fognánk a mérőkábelt.

Az úgynevezett griff csipeszek segítségével pedig a csupasz mérőkábelekre tudunk rámérni. Természetesen sok más kiegészítőt tudunk még vásárolni. Beszerzés előtt érdemes körültekintően körbejárni a témát, hogy  igényünknek megfelelő multimétert tudjunk használni.