Akkus csavarozók (34)

Összesen: 34
Rendezés

Találatok: 34

Legnépszerűbb termékeink

Akkus csavarozóval gyorsabb a munka

Az akkumulátoros csavarhúzók egyre elterjedtebbek a hobbi barkácsolók, a profi szerelők és szakemberek körében, valamint a háztartásokban is. Használatuk egyszerű, kényelmes, és szakértelmet sem kíván, arról nem is beszélve, hogy a munkát is jelentősen megkönnyíti. Az akkus csavarhúzók kínálata hatalmas, ezért elsőre nehéznek tűnhet a választás. Szerencsére nem csak a termékek ára kell, hogy befolyásoljon bennünket a döntés meghozatalakor.

Felhasználás célja
Otthoni barkácsolásra, egy-egy csavar behajtására akarjuk használni, vagy komolyabb igénybevételt kell kibírni az akkus csavarozónak? El kell döntenünk, hogy kizárólag csavarok behajtására és eltávolítására szeretnénk az eszközt használni, vagy esetenként fúrni is szeretnénk vele. A különböző felhasználási módok különböző eszközöket igényelnek. Kis teljesítményű és kis forgónyomatékú csavarhúzóval nem lehet fúrni, ilyen eszközökkel legfeljebb önmenetes csavarokat hajthatunk be fa tárgyakba, vagy eltávolíthatjuk a csavart olyan felületekről, ahol ez valamiért szükséges.

Súly
Minél kisebb az akkus csavarozó súlya, annál könnyebb kezelni. Ugyanakkor a kis méret könnyen járhat kis teljesítménnyel, a nagyobb teljesítmény és a nagyobb erő pedig nagyobb mérettel, ezért vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy milyen gyakran és milyen módon kívánjuk majd használni a csavarhúzót.

Ár és garancia
Akkus csavarozókat már néhány ezer, esetleg tízezer forint körüli áron is vásárolhatunk. Az alacsonyabb árú termékek is tökéletesen elegendőek lehetnek, ha csak egy-egy bútor összeszereléséhez, vagy a csavarok alkalmankénti megszorításához szeretnénk majd használni. A komolyabb tudású eszközök ára a tudásukkal arányosan növekszik, előfordulnak több tízezer forintos modellek is. A legtöbb akkus csavarhúzó egy-két év garanciával vásárolható meg. A hosszabb garanciaidő természetesen nagyobb biztonságérzetet nyújt, de ez nem jelenti azt, hogy az egy év garanciával rendelkező termékek ne jelentének jó választást.

Ha akkus csavarozót szeretnénk vásárolni, gyakran felvetődik a kérdés, hogy milyen árkategóriából válasszunk, illetve egy olcsó akkus csavarozó jó választásnak bizonyulhat-e. Fontos szem előtt tartani, hogy olcsó akkus csavarozó alatt a neves gyártók megbízható készülékeit értjük, semmiképpen sem a minőségi elvárásokat nem teljesítő távolkeleti gyártók termékeit. Mivel az akkus technológia rendszerint felárat jelent a klasszikus vezetékes kivitelhez képest, így az olcsó akkus csavarozók is némileg drágábbak, mint az olcsó vezetékes készülékek. Ugyanakkor a kábel nélküli használat előnyei elvitathatatlanok, hiszen sokkal kényelmesebben használhatók, illetve jó szolgálatot tesznek olyan helyeken, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat.

Akkumulátor
Az akkus csavarhúzók egyik legfontosabb alkotó része. Az akku teszi lehetővé a nagy teljesítményt, de mérete befolyásolja az eszköz súlyát is. Akkumulátorok teljesítménye igen széles skálán mozog. Találhatunk csavarhúzót 3,6 V-os akkumulátorral és akár 18 vagy 21 V-os feszültséggel is. Fontos tényező még az akkus csavarhúzó kapacitása is. Minél nagyobb értékű a kapacitás, annál hosszabb ideig dolgozhatunk egy feltöltéssel. Érdemes a kapacitás és a feszültség értékére egyszerre figyelni. Egyes gépek 3,6 V feszültség mellett rendelkeznek 1,1 Ah kapacitással, míg mások 18 V-os feszültséghez 3,0 Ah kapacitást társítanak. A nagy kapacitás nagyobb akkut és nagyobb súlyt eredményez. Ugyanilyen fontos szempont lehet még a töltési idő. Különösen a teljesítménye és a kapacitása szempontjából nem mindegy, hogy másfél óra, három óra, kilenc óra, vagy 18 óra töltést igényel az akkus csavarhúzó.

A mai modern akkus csavarozógépek esetében szinte kizárólag lítium-ion akkumulátorral találkozunk. A korábbi gépek esetében még nikkel-kadmiumos és nikkel-metálhidrides akkukkal találkozhattunk, de ezek számos olyan hátrányos tulajdonsággal rendelkeztek, ami miatt ma már szinte kizárólag a korszerű lítium-ion akkumulátorok kerülnek a csavarozókba.

Bátran ki lehet jelenteni, hogy minden neves szerszámgép gyártó a lítium-ionos akkumulátorokra hagyatkozik, illetve ezek fejlesztésére koncentrál. Ez persze nem jelenti azt, hogy ki kell dobnunk a nikkeles akkumulátorral szerelt szerszámgépeinket, viszont új akkus készülékek esetén mindenképpen érdemes előnyben részesíteni a lítiumos megoldásokat. Érdemes tudni, hogy a lítium-ionos akkuk bármikor tölthetők. Nem kell megvárni, míg teljesen lemerül, sőt ajánlatos félig töltött állapotban tartani akkor is, ha huzamosabb ideig nem használjuk. A legnagyobb előnyük mégis, hogy a vetélytársaiknál jelentősen nagyobb teljesítményt képesek szolgáltatni, ráadásul jelentősen magasabb élettartamot várhatunk el tőlük, mint a nikkeles társaiktól. Emellett érdemes még megemlíteni, hogy a lítium-ion akkumulátorok gyors töltést, hosszú üzemidőt biztosítanak, mindezt memóriaeffektusok nélkül. Hátrányos tulajdonságot tulajdonképpen nem lehet említeni velük kapcsolatban, csupán arra érdemes figyelmet fordítani, hogy szabályozó elektronikával rendelkező akkumulátort válasszunk. Ezek esetében nem jelenthet gondot a túltöltés vagy egyéb használati szokásból eredő probléma.

Nyomaték
A nyomaték értéke meghatározza, hogy milyen erős a gép, és hogy milyen nehézségű feladatokat végezhetünk vele. Minél nagyobb a nyomaték értéke, annál erősebb az akkumulátoros csavarhúzó. A legtöbb eszközön fokozatosan állítható a nyomaték mértéke. Az akkus csavarozók nyomatéka igen széles skálán mozog: találunk 4-10 Nm nyomatékú gépet, de igény esetén vásárolhatunk 40, vagy akár 500(ötszáz!) Nm erejű eszközt is.

További szempontok
Ha fúrni is akarunk a csavarozógéppel, akkor meg kell vizsgálnunk, mekkora fúrófejek befogadására alkalmas az eszköz. Ezt az értéket a fúrókapacitás jelöli, milliméterben megadva. Ha aggódunk, hogy a csavarozó gép túlmelegszik, olyan eszközt válasszunk, amely beépített hűtővel rendelkezik, és ha komoly felhasználásra szánjuk, akkor olyan csavarozógépet válasszunk, amely rendelkezik állítható sebesség funkcióval!