Forrasztópáka (20)

Összesen: 20
Rendezés

Találatok: 20

Legnépszerűbb termékeink

Forrasztópákák

A forrasztásnak köszönhetően a fémek között egy kötés alakul ki, amely szinte oldhatatlan, és vezeti az elektromos áramot. A forrasztás forraszanyag segítségével készül, amely olvadáspontja alacsonyabb, mint az összeforrasztott alkatrészeké. Hogy ezt a műveletet végre tudjuk hajtani, forrasztópisztolyra vagy forrasztópákára van szükségünk. A forrasztás technikáját igen sok téren alkalmazzák, de a legelterjedtebb terület az elektronika és a fémipar. A előbbiben a nyomtatott áramkörökhöz illesztenek vezetéketek és chipeket. A fémipar pedig a konzervdobozok összeillesztését végzi ezzel a művelettel.

Hogy két alapanyagot össze tudjunk kötni, szükségünk van forraszanyagra és természetesen hőforrásra is. A forrasztópáka egy igencsak elterjedt elektromos eszköz, amely lehetővé teszi, viszonylag egyszerűen, a különböző alkatrészek forrasztását. Az eszköz fejével történik a forrasztás, amelyben a hevítés ellenállásfűtéssel történik. Létezik olyan megoldás is, amely nem igényel elektromos áramot, hiszen a nyélen elhelyezkedő réztömb hevítése lánggal történik. Ez igencsak magas hőfokra képes felmelegedni, és ennek segítségével történik a forraszanyag olvasztása. A lágyabb forraszanyagokhoz felel meg ez a megoldás, mert a keményebb anyagokat ez a megoldás nem tudja megolvasztani. Amennyiben nem vagyunk helyhez kötve a munkát illetően, olyan megoldásra van szükségünk, amely megengedi a mobilitást. Helyszűke vagy elektromos áram hiányában is, tökéletes megoldást jelent a gázzal működő forrasztópáka.

A forrasztásnál nagyon fontos  a megfelelő forraszanyag kiválasztása. Amennyiben rosszat választunk, rossz anyaggal dolgozunk, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az áramkörünk nem fog működni, vagy csak egyszerűen szétesik a forrasztás, mert nem kompatibilis forraszanyagot választottunk. Ami nagyon fontos, hogy tiszta anyagból készüljön és az olvadáspontja alacsonyabb legyen, mint az alapanyagnak. Vannak lágy-és keményforraszok. A keményforraszok megolvasztása nagyobb hőmérsékletet igényel, így ezekhez a forrasztópisztoly használata ajánlott.

Forrasztópáka használata közben ajánlott a szivacs használata. Ez azért szükséges, mert forrasztás közben az elégett forraszanyagok a páka hegyére ragadhatnak, ami miatt nem tudunk minőségi és tiszta forrasztást végezni. Mindenképp tiszta pákaheggyel dolgozzunk! Arra is érdemes odafigyelni, hogy a szivacsot forrasztás előtt érdemes megnedvesíteni.

A forrasztóállomás is igen hasznos találmány, hiszen segítségével szabályozni tudjuk a pákahegy hőmérsékletét. Ez a szett magába foglalja a forrasztópákát, a szivacsot, a pákatartót és magát az állomást is. A forrasztásnál nagyon figyeljünk oda a biztonságra, hiszen a páka hőmérséklete 200°C  körül mozog. Akkor kezdjünk csak bele a munkába, ha a páka már kellőképpen felmelegedett, elég forró és tiszta. A tisztítást szivacs segítségével tudjuk elvégezni. Gyermekek kezébe semmiképp se adjuk az eszközt!