Kereszt- és vonallézer (31)

Összesen: 31
Rendezés

Találatok: 31

Legnépszerűbb termékeink

Szintező- és keresztlézer a pontos munkavégzésért

Az elmúlt években az építőipar egyre több feladat elvégzése során hasznosította a lézert. Ennek az eredményei a különböző vonal- és keresztlézerek, illetve szintezők. Amit régen vízimértékkel, függőónnal és kicsapózsinórral végeztünk, azt ma már kényelmesen és pontosan elvégezhetjük egyetlen eszköz segítségével. Egyértelmű, a lézeres szintező nem hiányozhat egy jól felszerelt barkácsműhelyből.

Az eszköz kiválasztásánál fontos odafigyelnünk arra, milyen típusú készüléket választunk. A legegyszerűbb megoldással szolgáló szintező a pontlézer. Ma már ez is többféle kivitelben készül, noha eredetileg egy vízimértékkel kombinált eszköz, ahol a vízimérték buborékja alapján választhatjuk meg a függőleges vagy vízszintes síkot, majd a lézer segítségével jelölhetjük ki a kívánt pontot a falon, a plafonon vagy a mennyezeten. A pontlézerek működési elve a lehető legegyszerűbb, hiszen tulajdonképpen egy koordináta-rendszer közepét határozzák meg, a kivetített lézerpontok pedig a tengelyek metszéspontjait adják az adott felületeken. A pontlézerek rendszerint nagyon jól rögzíthetők a különböző felületekhez, ezért kényelmes és pontos munkavégzést biztosítanak.

A vonallézerek már némiképp összetettebb működést biztosító eszközök, hiszen egy vagy több merőleges vonalat képesek rajzolni a kivetített felületre, általában a falra. A vonallézer nagyszerűen használható minden esetben, ha fontos a vízszintes sík megtartása. Ha bútorokat, hangszórókat vagy más tárgyakat kell azonos magasságban elhelyezni a falon, a vonallézer a lehető legjobb segítség. Nagyszerűen használható különböző munkálatok esetében is, legyen szó csempézésről vagy különböző vezetékek elhelyezéséről.

Érdemes megemlíteni a forgólézereket is, amelyek elsősorban a belsőépítészetben, illetve a klasszikus építészetben jutnak komolyabb szerephez. Esetükben a lézersugár 360 fokos szögben képes megrajzolni a vízszintes síkot, így egyszeri felállítással megoldható egy egész helyiség szintezése, legyen szó csempék felragasztásáról vagy dekorcsík elhelyezéséről.

Rendkívül hasznosnak bizonyulnak az úgynevezett önbeállító szintezők is. Ezek rendkívül okos találmányok, amelyek képesek korrigálni a talaj egyenetlenségeit és biztosan megtalálni a tökéletesen vízszintes vagy függőleges síkot. Nagyszerűen használhatók szinte minden esetben, amikor szintezésre van szükség, azonban tudni kell, hogy csakis viszonylagosan vízszintes síkban képesek működni. Ha a talaj lejtése 4-6 foknál nagyobb, az eszköz hibát jelez. Ilyen esetben kissé odébb kell helyeznünk az önbeállító szintezőt, ahol némiképp egyenesebb a talaj és már használhatjuk is a lézercsíkokat!

Ha keresztlézerre van szükségünk és vásárolni szeretnénk egy megbízható eszközt, számos tulajdonságára kell figyelnünk. Felvetődik a kérdés, hogy mennyit fizessünk érte, illetve az olcsó keresztlézer és vonallézer jó választást jelenthet-e számunkra. Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy olcsó keresztlézer és vonallézer alatt a neves gyártók belépőkategóriába sorolt mérőműszereit értjük, nem pedig az alapvető minőségi elvárásoknak megfelelni képtelen ismeretlen távolkeleti gyártók termékeit. Egy olcsó vonallézer vagy keresztlézer hatótávolsága némileg kisebb lehet, illetve az alkalmazott lézertípus is korábbi verzióhoz sorolható lehet, talán az önszintezési idő is picit magasabb, ugyanakkor a neves gyártóktól származó olcsó keresztlézerek és vonallézerek nagyszerű szolgálatot tehetnek általános felhasználói igények esetén.

A kor egyre nagyobb kihívás elé állítja a kivitelezőket és a mesterembereket; a gyorsaság és a pontosság egyre nagyobb jelentőséggel bír, ezért ma már nincs helye az elavult eszközöknek. A hagyományos vízimértékeket a korszerű szintező lézerek váltják, amelyek precíz és megbízható végeredményt garantálnak számunkra. A lézeres szintezők a legkülönfélébb kivitelezési munkálatok során alkalmazhatók, legyen szó gipszkartonozásról, villanyszerelésről, burkolásról vagy bútorépítésről. A megbízható gyártók termékei esetében nem kell attól tartanunk, hogy a munkakörnyezetben található por és nedvesség kárt tesz a készülékben. Sőt, arra is figyelmet fordítanak, hogy a készülékek ne sérüljenek a kisebb-nagyobb fizikai behatások során. Tartsuk szem előtt, hogy a pontatlan munkavégzés többe kerülhet, mint egy minőségi szintező készülék! Tekintsük meg az Extreme Digital kínálatát és válasszuk a számunkra leginkább megfelelőt!