61 900 Ft

Kodak EasyShare DX6490 digitális fényképezőgép
kodak-easyshare-dx6490-digitalis-fenykepezo_b9b51a80.jpg

Kodak EasyShare DX6490 digitális fényképezőgép

Kompakt fényképezõgép
4,0 megapixeles felbontás
10x optikai zoom

Kifutott

61 900 Ft

Részletes leírás

Mi a sikeres Ultra Zoom gép receptje? Alapfeltétel a nagy zoomátfogású objektív, aztán nem árt egy nagy pixelszámú CCD és esetleg egy jókora LCD sem. Ehhez jön még a jó firmware, néhány eredeti ötlet, no meg megbízhatóság és minõség.

A Kodak a DX6490-nel belépett a nagy zoomos gépek piacára. Ez az elsõ Kodak gép, amelynek nagy átfogású objektívje van, így kitûnik az átlagos 3x-os zoomos gépek közül. Bár a Kodak nem az elsõ, amely ezt a szegmenst is szeretné kihasználni.

Már a doboz felirataiból kiderül: a Kodak DX6490 az elsõ három kritériumnak eleget tesz. De míg a 4 Mpixeles maximális felbontás csak megfelel a kategória elvárásának, a 2,2 hüvelyk átmérõjû LCD túl is lépi azt. 10x zoomátfogású objektívjének köszönhetõen az Ultra Zoom kategória élbolyába tartozik. Kényesebb kérdés viszont a kivitelezés. Mert az imponáló számadatok mit sem érnek akkor, ha a géppel pocsék képek készíthetõk.

A DX6490-nél szerencsére a számok mögött tartalom is van. Itt van mindjárt a gép talán legérdekesebb része, a 6,3-63,2 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva 38-380 mm) között változtatható gyújtótávolságú Schneider-Kreuznach Variogon objektív. A 10x-es átfogáshoz és a gép árához képest jó az optika fényereje, elsõsorban a tele állás F3,7-es fényereje kellemes, a nagylátószög F2,8 értéke átlagos. A legszûkebb blende minden gyújtótávolságnál F8,0. Figyemelemre méltó ugyanakkor a kategóriatársak által produkáltnál kisebb kromatikus aberráció. Közelfényképezés során minimális hordótorzítás tapasztalható, amely már önmagában is dícséretes. Ha hozzávesszük azt is, hogy a nagy zoomátfogású objektívek egyik legjellemzõbb hibája az erõs hordósítás, akkor már azt kell mondjam, egészen kiváló objektívvel van dolgunk.

A makró állás esetén (is) közel torzulásmentes leképezésnek, ahogy az lenni szokott, ára van. A legkisebb befogható terület szélessége 6 cm, amely érték viszont akár 120 cm távolságból is elérhetõ, a tízszeres zoomnak köszönhetõen. Aki gyakran készít rovarfotókat, tudja milyen fontos, hogy nem kell szinte leverni az objektívvel a modellt a virágról a kép elkészítéséhez. Ha valaki mégis a kis távolságból történõ fotózást választja, az legfeljebb 12 cm-re közelítheti meg a kép témáját. Szimpatikus volt az objektív azon tulajdonsága is, hogy a képeken vinyettálódásnak nyoma sem volt.

A Kodak DX6490 zoommotorja kiváló: halk és gyors. De ez semmi ahhoz képest, hogy a gép gyakorlatilag fokozatmentes gyújtótávolság-állítási lehetõséggel büszkélkedhet. A két zoomállítási sebesség már csak hab a tortán. Ezek közül a gyorsabbikkal 2 mp alatt áll be az optika 38 mm-rõl 380 mm-re. A 10x-es optikai mellett - a menüben kikapcsolható - 3x-os digitális zoom is segíti a fotós munkáját.

Manuális fókuszálásra nincs lehetõség, de jobbára nem is lesz szükség rá. Bár fókuszálási sebessége nem egetverõ, legjobb esetben is 1 mp feletti, ellenben AF-segédfény helyett hibrid AF-szenzort kapott, aminek hatására a DX6490 szinte teljes sötétségben is képes az élességállításra. A masina a fénymérést mátrix rendszerben végzi, a menüben teljes képet értékelõ, középre súlyozott és szpot beállítások közül válogathat a fotós. A menüben négyféle fehéregyensúly (auto, napfényes, izzó, fénycsõ), négyféle színeffekt (fekete-fehér, szépia, természetes és élénk színek) közül választhat a fotós. Sajnos kézi fehéregyensúly-állításra nincs lehetõség, így az alapértékektõl eltérõ megvilágítás esetén csak utómunkával kaphatunk színhelyes képeket.

Az optika mögött egy 1/2,5 hüvelyk tokozott méretû 4 Mpixeles CCD található. A géppel legfeljebb 2304x1728 pixel felbontású képek készíthetõk. Ezen kívül 2304x1536 (3:2 oldalarány), 1656x1242 és 1200x900 képpontos felbontások állnak rendelkezésre a DX6490-nél. Ez utóbbi igen hasznos, mert - bár viszonylag nagy felbontású, de - e-mail-ben továbbítható méretû. A tömörítés minõsége sajnos nem állítható, képeink veszteségmentes formátumban (TIFF, RAW) való tárolására sincs lehetõség. Fotóinkat így legjobb felbontás esetén megközelítõleg 90%-os kompressziójú JPEG-ben tárolhatjuk SD-kártyán, vagy annak hiányában a 16 MB-os belsõ memóriában. A Kodak nem mellékel memóriakártyát a géphez. A SecureDigital kártya és a belsõ memória között szabadon másolhatjuk a fájlokat ide-oda, a gép ki-be kapcsolgatása nélkül.

A DX6490-nel igen élénk színû, kellemesen lágy felvételek készíthetõk. A képek "puhasága" a sharpness menüpont segítségével korrigálható, már ha valaki szükségét érezné a javításnak. A beépített képzajszûrõ jól mûködik, bár ISO 400 esetén már könnyen elõfordulhatnak a vártnál szemcsésebb felvételek is, a képrészletek eltûnése mellett. Ugyanakkor helyes expozíció esetén még ISO 800-nál is megfelelõ minõséget nyújt a Kodak, igaz a kevés zaj a részletgazdagság rovására mehet. Jó hír a természet- illetve tájfotók kedvelõi számára, hogy ISO 80 is választható (továbbá: ISO 100, 200, 400 és 800, ez utóbbi viszont csak 1200x900 pixeles felbontással). Alacsony érzékenységnél kifejezetten élénk - számomra néha már kissé talán túl erõs - színekkel örvendezteti meg használóját a DX6490. Az élénk színekért javarészt az új Kodak Color Science képfeldolgozó processzor (és a hozzá tartozó firmware) a felelõs. Ez a processzor a Kodak szerint soha nem látott, hihetetlenül élénk képek készítését teszi lehetõvé. Lehet benne valami...

A fényképek megjelenítéséért a 2,2 hüvelykes LCD felel. A 154.000 képpontból álló kijelzõ jó frissítési sebességû, színhelyes és részletgazdag képet ad. Az LCD fényerejét a környezet megvilágításától függõen a gép képes növelni. Ez elsõsorban erõs napsütésben jön jól, az LCD-n megjelenõ kép ilyenkor is látható marad. Ha esetleg nem így történne, akkor az optikai keresõt kiváltó 180.000 képpontból álló EVF-et érdemes használni. Az Electronic Viewfinder (EVF) képfrissítési sebessége egy hajszállal elmarad a nagyobbik kijelzõétõl, ettõl az apróságtól eltekintve azonban igen kényelmes a használata. A téglalap alakú lencse miatt a kép minden sarka jól látható. Az EVF-et ellátták dioptriakorrekcióval, habár ez nem lett éppen tökéletes: a korrekciót beállító tárcsa parányi és semmilyen skálázást sem kapott, következésképp használata igen nehézkessé vált. Az elektronikus keresõt "szemérzékelõ" szenzorral is ellátták a figyelmes mérnökök. A Minolta DiMAGE 5/7, illetve HP 850/945-tel ellentétben a DX6490 szenzora nem használható a 2,2"-es LCD és az EVF LCD közötti gyors váltásra - erre külön gomb szolgál -, csak a használaton kívüli, és ezért automatán kikapcsolódó EVF-t indítja be. A felvételek visszajátszáskor minden esetben a nagyobbik LCD-n jellennek meg, ekkor 2x-es és 4x-es nagyításra van lehetõség. A fotók közötti keresgélés a gyors képmegjelenítésnek köszönhetõen igen kényelmes. Kuriózum a 8 irányú vezérlõbütyök, mely egyben választógomb is.

Ha már a vezérlõbütyökrõl esett szó: ez a kis kar akár a DX6490 eszenciájának is tekinthetõ. A vezérlõtárcsa közepébe helyezett kar igen jól kifejezi a gép egyszerûségét és frappánsságát. A gombok pontosan járnak, funkciójuk egyértelmû, ezen kívül kézreállóak; a menürendszer jól követhetõ, logikus felépítésû. A fekete vázat jól kombinálták a titán színû betéttel, feldobja a gép megjelenését. Az állványmenet nagyjából a gép tömegközéppontjában kapott helyet. A fedelek jól zárnak, az SD-foglalat ajtaja például egészen kiváló és szerencsére oldalt van, így a kártyacserét nem akadályozhatja az állvány. Kártyacserét egyébként a gép bekapcsolt állapotában is végrehajthat a fotós - hasznos dolog! A puha gumival borított markolat az átlagosnál nagyobb tenyerû egyéneknek viszont már kényelmetlen, az ujjaik szinte beszorulnak a markolat és az objektív közé. Súlylökõ ismerõsöm kezében a gép szinte már elveszett, a markolat elejébe elhelyezett, választógombként is funkcionáló tárcsát pedig képtelen volt rendeltetésszerûen használni. Ellenben az én tenyerembe passzolt, tehát a DX6490 ergonómiája kiváló, feltéve, hogy a felhasználója nem élsportoló.

A fent említett tárcsa igen fontos eleme a fényképezõgépnek. PASM módban ugyanis ezzel lehet manuális, expozíciókorrekció program és blende- avagy záridõ-elõválasztás módba állítani a masinát. Az értékek megadására szintén ez a tárcsa szolgál. Igen szimpatikus volt, hogy PASM mód esetén folyamatosan látható, hogy hány Fé-kel tér el az épp aktuális beállítás a (gép szerint) ideálisnak vélttõl. Egyébként 1/3 Fé lépésekkel +/-2 Fé expozíciókorrekció állítható be P módban. A záridõ 16-1/1000 mp közötti lehet, ez utóbbi néha még így õsszel is hosszúnak bizonyult, fõleg mivel a legszûkebb blende mindössze F8,0.

A központi vezérlõtárcsa az automata és PASM módokon kívül témamódok beállítására is szolgálhat: portré, sport, és éjszakai portré választására ad lehetõséget. A tájkép és makró témaautomatikák a gép tetején, a vaku és sorozatfelvétel gombok közt kaptak helyet, mivel a másik hárommal ellentétben ez a két program az objektív beállítására is hatással van: az elõbbi végtelenre állítja az élességet, az utóbbi pedig - értelemszerûen - makró állásba kapcsolja az optikát. Vakumódokból az alapvetõeket kínálja a gép: automata, derítés és derítés vörösszemhatás csökkentésével programok válszthatók. Nem kis meglepetésemre vakuszinkron-kábel csatlakozót is találtam a DX6490-en, ami ebben a kategóriában ritkaság. Ha nincs külsõ vakunk, akkor bátran használhatjuk a gép saját, felugró vakuját, melynek teljesítménye a mindennapos témák megörökítésére alkalmas.

A géppel természetesen sorozatfelvétel is készíthetõ. Ennek maximális sebessége 3 kép/mp., hossza 6 kép. A puffer feldolgozatlan képeket tárol, így ez a sebesség független a képmérettõl. Videofelvétel módban 320x240 pixel méretû, 15 kép/mp rögzítési sebességû mozgókép készíthetõ. Felvétel közben sem optikai, sem digitális zoom nem használható, ellenben az élességállítás folyamatos. A jó minõségû hangszórónak és a nagy LCD-nek köszönhetõen a gépen visszajátszva is élvezhetõek a videofelvételek.

A Kodak EasyShare-nek köszönhetõen az elkészült képek már a gépen kijelölhetõk nyomtatásra, e-mail-ban való továbbításra. A fényképezõgépbe épített forgatásérzékelõnek (orintation sensor) köszönhetõen az állóképeket nem kell egyesével irányba forgatni, ezt a munkát automatikusan elvégzi a gép. Ha a téma úgy kívánja, vagy nincs rá szükség, a szenzor természetesen kikapcsolható.

A markolatban található az 1700 mAh-s Kodak gyártmányú Li-ion akkumulátor. Ennek teljesítménye megfelelõ, töltési ideje pedig a mellékelt Kodak Rapid Battery Charger-rel feltûnõen rövid. Bár a töltõ nem jelzi az akksi töltöttségét, de az volt a tapasztalatom, hogy akár egy óránál rövidebb idõ is elegendõ volt a - feltehetõen - teljes töltöttség eléréséhez.

A Kodak DX6490 kreatív, a fotózás rejtelmeivel mélyrehatóbban foglalkozni kívánó amatõröknek készült. Különleges dolgokat nem tud, viszont a manuális módnak és a kiváló AF-nek és persze a nagy zoomtartománynak köszönhetõen gazdája ritkán késnyszerül majd kompromisszumokat kötni a témaválasztás terén. Kompakt méreténél fogva a legkisebb táskába is befér, így gazdája akár állandóan magánál tarthatja. Kezelése egyszerû, képminõsége a kategóriának megfelelõ.

A doboz tartalma:
- AV-kábel
- USB-kábel
- csuklópánt
- akkumulátortöltõ
- szoftver CD
Teljes leírás

Specifikációk

Kép
Cikkszám
788
Gyártó
KODAK
Garancia
2 éves
Optika
Effektív pixelszám
4,0 megapixel
Képstabilizátor
nincs
Valós pixelszám
4,2 megapixel
Szenzor típusa
CCD
Kereső
van
Sorozatfelvétel
3 fps, 6 képig
Filmfelvétel
320 x 240, 20 kép/mp
Tömörítetlen formátum
nincs adat
Kijelző
Zoom
10x
zoom (35mm)
38 - 380 mm
Digitális zoom
3x
Manuális fókusz
nincs
Autofókusz
TTL AF
Macro
12 cm
Rekesztartomány
F2,8-F3,7/F8,0
Zársebesség-tartomány
1/1700 - 16 másodperc
Fénymérés
szpot, mátrix, középre súlyozott
Rekesz-elõválasztás
nincs adat
Zársebesség-előválasztás
nincs adat
Általános
LCD
"2,0"""
Fénykép szabályozás
Kategória
kompakt
Expozíciókompenzáció
± 2EV 1/3EV lépésköz
Távkioldó
nincs
Állványmenet
van
Önkioldó
10 másodperc
Burkolat anyaga
műanyag
Súly
380 g
Egyedi akkumulátor típusa
Li-ion (LB-51,LK-51)
Vaku
ISO értékek
auto, 80, 100, 200, 400, 800
Fehéregyensúly
4 előre beállított
Fehéregyensúly finomhangolás
nincs
Fő jellemzők
Beépített vaku
van
Vaku opciók
automata, vakutiltás, vörösszem-hatás csökkentő
Videokimenet
-
USB
van
Teljes specifikáció

Vásárlóink véleménye a termékről

Termék átlagos értékelése

5 / 2 Értékelés
5 csillag
2
4 csillag
0
3 csillag
0
2 csillag
0
1 csillag
0

Legújabb értékelés

(2005 okt. 9)

0 személy találta ezt az értékelést hasznosnak

Ami tetszik:
Ami nem tetszik:

Nagyon király, és nem is drága!! A 10x es zoom, a 4mpx, nagy fényerej? vakumindenképen mellette szól... ..szerintem!

Jelentem

Hasznosnak találtad ezt az értékelést?

Igen

(2005 okt. 9)

0 személy találta ezt az értékelést hasznosnak

Ami tetszik:
Ami nem tetszik:

Nagyon király, és nem is drága!! A 10x es zoom, a 4mpx, nagy fényerej? vakumindenképen mellette szól... ..szerintem!

Jelentem

Hasznosnak találtad ezt az értékelést?

Igen

Mások ezt is vásárolták!

Extra Garancia Standard

A gyári garancia lejáratát követően, rendeltetésszerű használat mellett fellépő tartós belső hibából eredő, a termék alkatrészeinek előre nem látható meghibásodása esetén nyújt fedezetet. Választott biztosítási időszakon belül a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint.Extra Garancia Prémium

STANDARD Garancia bővített változata, azaz a gyári garanciát követően fellépő műszaki hibák mellett, baleseti jellegű meghibásodásokra is fedezetet nyújt. Választott biztosítási időszakon belül a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint. Többek között, ha okostelefonodra szeretnél töréskár biztosítást, ezt válaszd!