Szappan

Találatok: 2

A szappan ma is népszerű – Nem véletlenül!

A szappan története immár több ezer évre nyúlik vissza. A korábbi évszázadokban, sőt évezredekben csak rituális és alkalmi tisztítószerként tartották számon, illetve bőrbetegségek gyógyításában alkalmazták. Főként a huszadik században terjedt el általános tisztálkodószerként, gyakorlatilag a mai napig megtalálható a legtöbb háztartásban. A kozmetikai gyártók által hangoztatott „szappanellenesség” ellenére a szappan ma is népszerű, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, sőt épp a szappan az a termék, ami számos bőrbetegség, illetve bőrérzékenység esetén gyógyulást képes eredményezni. Minden ellenérv ellenére, amit a kozmetikai gyártók felsoroltak a szappannal szemben, ki lehet jelenteni, hogy a szappan továbbra is az emberi bőr kiváló tisztítószere.

A szappan tehát hatékony tisztítószer, ami számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Az általános szappanok lúgos kémhatással rendelkeznek, aminek köszönhetően kiváló antibakteriális hatást tulajdoníthatunk nekik. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően számos betegség megelőzésében vannak a segítségünkre. Jussanak eszünkbe a világ azon tájai, ahol az általános higiéniai feltételek sem adottak. Sok járványos betegség megfékezhető lenne közönséges szappanok használatával.

A szappan nem csak kiváló antibakteriális készítmény, hanem a hámlasztás eszköze is. A rendszeres használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így megelőzhetjük a különböző bőrproblémák és betegségek kialakulását, illetve mindig tisztán tarthatjuk a bőrfelületeinket. A szappan kíméletlen a baktériumokkal és más kórokozókkal szemben, ugyanakkor kíméletes a bőrrel. Kíméletes a bőrben elraktározott zsírokkal, így nem kell attól tartanunk, hogy kiszárítja a bőrünket. A szappannal szemben épp az a legfőbb érv, hogy szárítja a bőrt, de aki rendszeresen használja ezt a tisztítószert, az tanúsíthatja, hogy ez a kijelentés alaptalan. Ha valaki bőrét mégis szárítja, akkor minden más tisztítószer szárítani fogja, ellenben a szappan tökéletesen előkészíti a bőrt az ápolásra, ugyanis a tiszta bőrön keresztül hatékonyabban felszívódnak a különböző bőrápoló hatóanyagok. A szappan megtisztítja a bőrt mindentől, ami nem odavaló: eltávolítja a elhalt hámsejteket, a faggyúmaradványokat, verejtékből származó szennyeződéseket és minden más szerves maradványt. Az alaposan megtisztított bőr alkalmas arra, hogy az emberi szervezet természetes öntisztító folyamatai beinduljanak, illetve zavartalanul működjenek.