Inhalátor

Találatok: 6

Inhalátorok választéka

Rengeteg gyógyszert és gyógyászati segédeszközt kaphatunk a felső légúti megbetegedések, asztmás tünetek, megfázás, nátha és hurutos betegségek kezelésére és a tünetek enyhítésére. Kiváló és hatékony megoldást jelenthet az orvosság és ellenszerek bevitelére egy inhalátor.
Az inhalátor segít, hogy a gyógyszert egyszerűen, por vagy porlasztott folyadék (aeroszol) formájában juttathassuk a felső, illetve az alsó légutakba. Az inhalátor alkalmas a köhögési inger, a fájdalom, és az orrdugulás csillapítására, valamint elősegíti a felköhögést. Az inhalátorok működhetnek kompresszorral és ultrahanggal is. A kompresszoros inhalátorok a kompresszor segítségével sűrített levegőt állítanak elő. Az itt előállított levegő a porlasztófejben lévő folyékony gyógyszert kis méretű fúvókákon nyomja át, így az orvosság a fúvókákat elhagyva apró szemcsékké, szinte köddé válik, és a gyógyszert könnyen belélegezhetjük. Inhalátor segítségével a gép által előállított páracseppek a legkisebb átmérőjű légutakba is könnyen bejutnak, így a légúti megbetegedések kezelése könnyebb lehet. Inhalátort nem csak betegség kezelésére, hanem megelőzésére is használhatunk. Inhalátor vásárlása előtt számtalan szempontot figyelembe kell vennünk, hogy kiválaszthassuk a megfelelő eszközt.

Sópipa
A sópipa egyszerű kis inhalátor, amellyel olyan felső légúti megbetegedések tüneteit kezelhetjük és enyhíthetjük, mint például a megfázás, az orrdugulás, vagy a hörghurut. A sópipa használatakor apró sókristályokat lélegzünk be, a belélegzett a kristályok pedig segítenek a kellemetlen panaszok enyhítésében. A sópipa rendszeres használatával megelőzhetjük az őszi-téli időszakban előforduló szezonális betegségeket. Megelőzés céljából napi 10-15 perc használat ajánlott. Egy sópipa már két-háromezer forintos áron beszerezhető, és a használat gyakoriságától függően három-hat hónapra elegendő sóoldatot tartalmaz.

Kompresszoros vagy ultrahangos inhalátort vegyünk?
Mindkét típus tökéletesen ellátja a gyógyszerek porlasztásához szükséges műveleteket, azonban a porlasztás más technikával és energiafelhasználással történik. A kompresszoros inhalátorok nagyobb méretűek, zajosabban működnek, viszont az egyszerűbb felépítésük miatt kisebb annak az esélye, hogy meghibásodnak. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy a kompresszoros inhalátorok porlasztóját 100-120 működés után célszerű kicserélni. Az ultrahangos inhalátorok az eltérő kialakításnak köszönhetően csendesebben működnek, nagyobb mennyiségű gyógyszert képesek másodpercenként feloldani, és egyenletesebb méretű szemcséket állítanak elő. A szemcseméretet alapvetően befolyásolja, hogy milyen sebességgel áramlik a levegő a készülékben. Az ideális szemcseméret megfelelő arányú előállítására az ultrahangos és a kompresszoros inhalátorok is megfelelőek.

Gyógyszertípusok
Bár egyes inhalátorok alkalmasak úgynevezett szuszpenzált és oldatos gyógyszerek, mint például a hörgőtágítók porlasztására, néhány eszközben ez kifejezetten tilos. Amennyiben oldatos gyógyszerek használatára van szükségünk, olyan készüléket válasszunk, amellyel az ilyen típusú gyógyszerek is használhatók!

Visszamaradó gyógyszer mennyisége
A legtöbb inhalátor használata után bizonyos mennyiségű gyógyszer a permetkamrában marad. Ez természetesen jelenség, minden eszköznél előfordul, viszont nem minden esetben ugyanolyan mértékben. Míg egyes inhalátorok permetkamrájában mindössze 0,2 milliliter gyógyszer marad, előfordulnak olyan eszközök is, amelyekben akár 1-2 milliliter orvosság is maradhat. Vásárlás előtt tájékozódjunk tehát a visszamaradó gyógyszer mennyiségéről!

Egyéb szempontok
Ha kisgyermeken szeretnénk az inhalátort alkalmazni, olyan inhalátort válasszunk, amelyhez mellékelnek gyermekeknek való maszkot is. Egyes inhalátorokhoz mellékelnek csutorát, ami megkönnyíti a szájon át történő inhalálást. Ha fontos a kompakt méret, hordozható inhalátort is választhatunk, és mint a legtöbb vásárlásnál, vessük össze a készülékek képességeit és az árakat!