Kézkrém

Találatok: 1

A kézkrém használata fontos, de milyet válasszunk?

A kézkrém használata fontos védelmet jelent a kezeink számára – nem csak a téli időszakban. Ennek ellenére mégis hajlamosak vagyunk elhanyagolni a kezeink ápolását, aminek száraz, repedezett, töredezett, olykor kipirosodott bőr lehet az eredménye. Ideális kézkrémet választani azonban egyáltalán nem egyszerű, hiszen a boltok polcain különböző összevetők felhasználásával készített termékek kapnak helyet. A jó kézkrémnek azonban van néhány alapvető tulajdonsága, ami alapján biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk.

A puding próbája az evés, vagyis egy kézkrém milyenségét és minőségét csak akkor tudjuk teljes bizonyossággal megállapítani, ha kipróbáljuk. Ez sajnos nem segíti a kiválasztást, de ha az alábbiakban megfogalmazott szempontoknak nem felel meg a most használt kézkrémünk, az bizony azt jelenti, érdemes lecserélnünk.

A jó kézkrém felszívódik és nem kell attól tartanunk, hogy foltokat hagyunk mindenhol, amihez hozzáérünk. Sokan épp a lassan felszívódó készítmények miatt idegenkednek a kézkrémek használatától, de megfelelő választás esetén nem kell ettől tartanunk. Érdemes tesztet végezni egy fehér papírlappal; vigyük fel a krémet vékony rétegben a kezünkre, gondosan ügyelve az egyenletes elosztásra, majd 10 perc elteltével a kézfejünket érintsük egy fehér papírlaphoz. A gyorsan felszívódó készítmények ennyi idő után már nem hagynak szemmel látható nyomot a papíron.

A gyors felszívódás azonban nem feltétlenül előnyös tulajdonság, hiszen a „vizes” készítmények ápoló hatása ilyen módon elmarad. Emiatt egyetlen teszttel nem tudjuk teljes bizonyossággal megállapítani a kézkrém hatékonyságát. Érdemes bizalmat szavazni a kiszemelt készítménynek és rendszeresen használni, majd néhány nap elteltével levonni a következtetéseket a kezünk ápoltsága alapján.

Lehetőség szerint válasszunk olyan készítményt, ami enyhe vagy semleges illattal rendelkezik. A túlillatosított kézkrémek nagy mennyiségben tartalmaznak illatanyagokat, ami bőrirritációt és allergiás reakciót is okozhat. Akkor sem érdemes erős illatú készítményt választani, ha a bőrünk ellenálló az irritáló hatásokkal szemben, hiszen az illatanyagok megmaradnak a bőrünk felületén, ezek táplálkozás közben az ételeinkre kerülhetnek.

Az erős illatanyagok és az irritációt kiváltó hatóanyagok miatt akár kellemetlen érzést válthat ki a kézkrém használata, ezért törekedjünk a bőrbarát hatóanyagokat tartalmazó készítmények használatára. Tartsuk szem előtt, hogy a jó kézkrém akkor sem csípi a bőrünket, ha az teljesen kiszáradt és kirepedezett. Ha betartjuk a kézkrémek használatára vonatkozó alapvető ajánlásokat, a téli időszakban a szabadtéri időtöltéshez zsírosabb krémeket részesítjük előnyben, illetve a vegyszeres munkákhoz gumikesztyűt használunk, az esetben biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő kézkémekkel ápolttá varázsolhatjuk a kezünket.