Testápoló

Találatok: 10

Testápoló választás a bőrtípusnak megfelelően

A bőrünk folyamatosan ki van téve különböző környezeti hatásoknak, ezért fontos helyesen megválasztanunk azt a terméket, ami a leginkább megfelel a bőrtípusunknak, illetve az aktuális igényünknek. Különösen fontos ez a téli időszakban, amikor az érzékeny bőrűek sok esetben piros foltokkal kénytelenek szembesülni, amelyek elsősorban a fedetlen testrészeiket érintik: a kézfejet, az arcot és a nyakat.

A nyári időszakban a bőr természetes módon képes megfelelő mennyiségű faggyút termelni, így a bőrkipirosodás a legtöbbeknél tipikusan téli probléma. Ezért a hideg és szeles időben rendkívül fontossá válik a megfelelő testápoló használata, ami megvédi a bőrt a kiszáradástól és az ekcéma kialakulásától. Az alábbiakban megvizsgáljuk, mire érdemes odafigyelni a testápoló kiválasztása során, illetve milyen alapanyagokat tartalmaznak a különböző készítmények.

A testápoló készítmények alapját az úgynevezett zsírozó anyagok adják, amelyek elsődleges feladata, hogy védőréteget képezzenek a sérülékeny és érzékeny bőrfelületen. Ennek köszönhetően meggátolják, hogy a bőr természetes vízkészlete távozzon. A leggyakrabban használt természetes zsírozó bőrtápláló anyagok a shea vaj, a kakaóvaj, a jojoba-, az olíva-, az avokádó- és a kókuszolaj. Léteznek erre a célra szintetikus készítmények is, amelyek közül a legismertebbek a lanolin, a vazelin, az eucerin és a fehér viasz, de egyes készítmények gyártásánál különböző paraffin származékokat is használhatnak.

A testápoló készítmények fontos összetevőjét képezik a különböző vízmegkötő anyagok is. Ezek elsősorban a bőr természetes hidratálásában segítenek, pontosabban fogalmazva hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőrbe jelentős mennyiségű víz juthasson. A legismertebb ilyen hidratáló anyagok a glycerin és a lecitin, ezek egyike rendszerint megtalálható a testápoló készítményekben. Mindezek mellett a testápolók tartalmaznak emulgeáló szereket, amelyek a megfelelő állagért felelősek.

Bátran használjuk ezeket a készítményeket, hiszen a téli időszakban különösen szükségünk van a bőr ilyen jellegű ápolására. Figyeljünk arra, hogy mindig a bőrtípusunknak megfelelő testápoló készítményt válasszuk. Száraz bőr esetén a 30 százalékos zsírozó hatású készítmények tehetik a legjobb szolgálatot, normál bőr esetén a krémesebb állagú hidratáló krémek javasoltak. Zsíros bőr esetén speciális készítmények és különleges testápoló szerek állnak rendelkezésre.