Okosóra

Találatok: 28

Okosóra a következő generáció

A technika fejlődésével egyre több kütyü jelenik meg piacon. Míg néhány évvel ezelőtt még csodaszámba ment, ha valakinek érintőképernyős mobiltelefonja volt, addig mára már szinte nem is találkozni olyan emberrel, akinek ne lenne okostelefonja. Bár az okosórák még nem értek el ilyen szintű térhódítást, egyre fejlettebb változataik lassacskán szintén beszivárognak mindennapjainkba. De miért vegyünk okosórát? Egyáltalán mire jó? És pontosan milyen típust válasszunk? Az alábbi szempontok megadják ezen kérdésekre a választ.

Mire jó egy okosóra?
Az okosóra tulajdonképen okotelefonunk kiegészítésére szolgál. Segítségével anélkül nézhetjük meg értesítéseinket, hogy elő kellene vennünk a mobilkészüléket. Ez az alapfunkciója. Ezen kívül azonban számtalan hasznos tulajdonsággal rendelkezik, melyekkel könnyebbé varázsolja hétköznapjainkat. A fejlett okosórák nem csak tájékoztatnak értesítéseinkről, hanem ténylegesen meg is jelenítik azokat. Ez azt jelenti, hogy ha például e-mailt-t kapunk, azt közvetlenül az óra kijelzőjén el is olvashatjuk. Emellett hívásokat is fogadhatunk, vagy kezdeményezhetünk velük, hallgathatunk rajtuk zenét, sőt fitnesz alkalmazásaik segítenek formában maradni.

Kompatibilitás
Okosóra vásárlás esetén a legfontosabb, hogy meggyőződjünk róla, hogy kompatibilis-e mobilunkkal. Bár a gyártók folyamatosan bővítik a támogatott telefonok listáját, vannak olyan készülékek, melyek csak saját márkájukkal és típusokkal megegyező okostelefonnal használhatók.

Személyre szabott funkciók
A fent felsorolt funkciók közül nem minden okosóra rendelkezik mindegyikkel. Éppen ezért választás előtt mindenképp gondoljuk végig, hogy mikre lehet szükségünk, majd ez alapján vásároljunk. Ha például napjában több telefonhívást is bonyolítunk, elengedhetetlen, hogy a készülék rendelkezzen mikrofonnal, s hangszóróval. Ez utóbbi zenehallgatáshoz is kiváló. Sportos életvitelhez válasszunk lépésszámlálóval, szívritmus érzékelővel ellátott darabot, ha pedig extrém körülmények között is viselni szeretnénk, léteznek víz, por, és ütésálló okosórák is. Vannak SIM kártya befogadására alkalmas okosórák is. Ezek használatához okostelefonos szinkron sem szükséges. Néhány készülék pedig képes bluetooth-os fejhallgatóhoz csatlakozni, így diszkrétebben telefonálhatunk vele.

Okosóra operációs rendszer
Hogy pontosan mit is tud egy okosóra, nagyban befolyásolja, hogy milyen operációs rendszert futtat. Minden platform különböző alkalmazásokkal van feltöltve, így ha tudjuk a készülék Androidos, vagy épp a Pebble rendszerét futtatja, már következtethetünk rá, hogy mivel lesz dolgunk.

Okosóra, mint ékszer
Akármilyen funkciótárházzal is rendelkezzék egy okosóra, az mégis csak egy óra, mely tulajdonképen ékszer. Éppen ezért nem mehetünk el dizájn kérdése mellett sem. A legtöbb okosóra jóval nagyobb a hagyományos karóráknál, de ezek is lehetnek igazán stílusosak.

Akkumulátor üzemidő
Végül pedig jó szem előtt tartani, hogy mennyit fogjuk használni a készüléket. Ez főként üzemidő szempontjából lényeges. A viszonylag kis méret miatt, nem lehetséges nagyobb akkumulátorok használata, így egy okosóra átlagosan maximum 3 napig bírja a terhelést. Intenzív használat során ez azonban mindössze egyetlen napra is lecsökkenhet. Az pedig igazán bosszantó, ha az embernek mindennap töltögetni kell az óráját. Ennek elkerülése érdekében, ha tudjuk, hogy masszívan használatba lesz véve új kütyünk, válasszunk inkább kicsit nagyobb, erősebb akkumulátorral ellátott, vagy kicsit butább, de elemmel működő okosórát, mely akár több hónapon át üzemel egyhuzamban.

Az Extreme Digital széles körben kínál különböző okosórákat. Válassz egyet közülük, és tedd egyszerűbbé a modern életvitelt, s közben maradj trendi és stílusos.