Okosóra és okos kiegészítő (588)

Összesen: 588
Rendezés

Találatok: 588

Legnépszerűbb termékeink

Amit az okosóráról tudni érdemes…

Az okosóra a mai napig kevésbé ismert eszköz, így az elterjedése is kevésbé széleskörű. Az okosórák legtöbb funkciója valamilyen módon kapcsolódik az okostelefonunkhoz, így elsősorban azok kiegészítőiként érdemes beszélni róluk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az okosórák ne rendelkeznének önálló funkciókkal, azonban ki lehet jelenteni, hogy az eszköz teljes kihasználása okostelefon alkalmazása mellett lehetséges. Általánosságban megállapítható, hogy a magasabb árkategóriát képviselő okosórák tartalmaznak jelentősebb számú önálló funkciót, de ma már az olcsóbb eszközök is széleskörűen hasznosíthatók.

Mire használhatók az okosórák?
Az okosórák felhasználási lehetőségei a folyamatos innovációknak köszönhetően egyre szélesebbek, így lehetetlen vállalás lenne minden rendelkezésre álló funkciót és felhasználási lehetőséget felsorolni. A legtöbb alkalommal azonban az alapfunkciókat vesszük igénybe, amelyek megkönnyítik a mindennapjainkat. Az egyik legáltalánosabban használt funkció a tevékenységek naplózása és az értesítések használata. Az okosóra tulajdonképpen egy miniatűr határidőnapló a csuklónkon, ami hatalmas segítséget jelent az időbeosztásunk szervezésében. Az információk feldolgozása nagyságrendekkel egyszerűbb és kényelmesebb, mint azt a hagyományos határidőnaplókkal tehetnénk, de még a klasszikus mobil alkalmazásoknál is kényelmesebb megoldást biztosít.

Az okosóra kiváló segítséget jelent a sportolásban és a különböző fizikai aktivitások során. Ma már többféle fitnesz karpánt áll rendelkezésre – az okosóra ezek alternatívája, ami képes szinte maradéktalanul helyettesíteni az ilyen eszközöket. Az okosórák alkalmasak arra, hogy lépésszámot, pulzust vagy akár gyorsulást mérjünk a segítségükkel, ugyanakkor különböző kalkulációk segítségével a kalóriafogyasztás mértékét is jelezni képesek. Az okosórák segítségével minden edzés során nyomon követhetjük a fizikai aktivitásunkat, így hatékonyabb edzésprogramokat állíthatunk össze magunknak. Az okosórák életani hatásokat figyelő képessége nem csak a sportolás során használhatók, hanem az egészségmegőrzésben is. Egyszerű módon követhetjük a víz- és a koffeinfogyasztásunkat, de akár más tápanyagok bevitelének figyelésével is tudatosabbá tehetjük a táplálkozásunkat. Az okosóránk mindig „kéznél” van, így igazán praktikus a használata, miközben maximális kényelemmel lát el bennünket. Mindemellett az időjárás követésére, helymeghatározásra és zenejátszásra is nagyszerűen használhatók.

Mire figyeljünk a kiválasztásnál?
Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, milyen árkategóriából szeretnénk válogatni. Az okoseszközökre jellemző, hogy igen széles árpalettával rendelkeznek, nem kivétel az okosóra sem. A legolcsóbb készülékek alig néhány ezer forintért megvásárolhatók, de ezek felszereltsége és tudása igencsak visszafogott. A középkategóriás okosórák rendszerint kielégítik mindazokat az igényeket, amelyeket a legtöbbször támasztunk feléjük. A legfelső árkategóriába sorolt okosórák rendszerint kiváló hardveres és szoftveres felszereltséggel rendelkeznek, így ezeket elsősorban abban az esetben érdemes választanunk, ha ki szeretnénk használni a bennük lévő lehetőségeket.

Az okosóra kiválasztásánál nem szabad elfelejteni a kompatibilitás kérdését. Az okosórák jellemzően adott operációs rendszerrel képesek kommunikálni, ezért általánosságban azt lehet mondani, hogy mindig a telefonunknak megfelelőt választunk. Érdemes odafigyelnünk arra is, milyen gombokkal rendelkező okosórát választunk. Sokan az érintőgombokra, mások pedig a hagyományos nyomógombokra esküsznek. Mindenki a saját ízlése és szokása szerint választhat típust aszerint, melyik a szimpatikusabb számára.

Az olcsó okosóra is jó választás lehet?
Az okosórákra sokáig az okostelefonok kiegészítőjeként tekintettünk, de ma már számos gyártó kínál olyan készülékeket, amelyek önállóan képesek funkciók tömkelegét biztosítani számunkra. Kijelenthető, hogy a rendelkezésre álló funkciók erősen befolyásolják a készülékek árát, azonban az olcsó okosóra kínálatban is találhatunk közepes felszereltségi szinttel rendelkező órákat. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy az olcsó okosórák díjszabását valamilyen kompromisszumok indokolják. Sok esetben a kijelző felbontása és minősége indokolja az alacsonyabb árat, néha az akkumulátor kapacitása szolgál az előállítási költségek csökkentésére. Az olcsó okosórák víz- és porállósága rendszerint elmarad a magasabb minőségi osztályt képviselő társaik képességétől. Sokszor épp a gyerekek számára kínált olcsóbb készülékek esetében hiányzik ez a képesség, holott gyakran épp nekik van szükségük a vízálló kivitelre. A minősítéstől függően hatalmas különbségek lehetnek két „vízálló” okosóra között; míg az egyik csupán a fröccsenő víznek képes ellenállni, addig a másikon a víz alatti merülés sem foghat ki. Ezért az ár helyett az okosóra képességeit kell szem előtt tartanunk. Ha így teszünk, könnyedén megtalálhatjuk a jó ár-érték aránnyal rendelkező készüléket az olcsó okosórák között is.