Okosóra (224)

Összesen: 224
Rendezés

Találatok: 224

Legnépszerűbb termékeink

Okosóra a következő generáció

A technika fejlődésével egyre több kütyü jelenik meg piacon. Míg néhány évvel ezelőtt még csodaszámba ment, ha valakinek érintőképernyős mobiltelefonja volt, addig mára már szinte nem is találkozni olyan emberrel, akinek ne lenne okostelefonja. Bár az okosórák még nem értek el ilyen szintű térhódítást, egyre fejlettebb változataik lassacskán szintén beszivárognak mindennapjainkba. De miért vegyünk okosórát? Egyáltalán mire jó? És pontosan milyen típust válasszunk? Az alábbi szempontok megadják ezen kérdésekre a választ.

Mire jó egy okosóra?
Az okosóra tulajdonképen okotelefonunk kiegészítésére szolgál. Segítségével anélkül nézhetjük meg értesítéseinket, hogy elő kellene vennünk a mobilkészüléket. Ez az alapfunkciója. Ezen kívül azonban számtalan hasznos tulajdonsággal rendelkezik, melyekkel könnyebbé varázsolja hétköznapjainkat. A fejlett okosórák nem csak tájékoztatnak értesítéseinkről, hanem ténylegesen meg is jelenítik azokat. Ez azt jelenti, hogy ha például e-mailt-t kapunk, azt közvetlenül az óra kijelzőjén el is olvashatjuk. Emellett hívásokat is fogadhatunk, vagy kezdeményezhetünk velük, hallgathatunk rajtuk zenét, sőt fitnesz alkalmazásaik segítenek formában maradni.

Kompatibilitás
Okosóra vásárlás esetén a legfontosabb, hogy meggyőződjünk róla, hogy kompatibilis-e mobilunkkal. Bár a gyártók folyamatosan bővítik a támogatott telefonok listáját, vannak olyan készülékek, melyek csak saját márkájukkal és típusokkal megegyező okostelefonnal használhatók.

Személyre szabott funkciók
A fent felsorolt funkciók közül nem minden okosóra rendelkezik mindegyikkel. Éppen ezért választás előtt mindenképp gondoljuk végig, hogy mikre lehet szükségünk, majd ez alapján vásároljunk. Ha például napjában több telefonhívást is bonyolítunk, elengedhetetlen, hogy a készülék rendelkezzen mikrofonnal, s hangszóróval. Ez utóbbi zenehallgatáshoz is kiváló. Sportos életvitelhez válasszunk lépésszámlálóval, szívritmus érzékelővel ellátott darabot, ha pedig extrém körülmények között is viselni szeretnénk, léteznek víz, por, és ütésálló okosórák is. Vannak SIM kártya befogadására alkalmas okosórák is. Ezek használatához okostelefonos szinkron sem szükséges. Néhány készülék pedig képes bluetooth-os fejhallgatóhoz csatlakozni, így diszkrétebben telefonálhatunk vele.

Okosóra operációs rendszer
Hogy pontosan mit is tud egy okosóra, nagyban befolyásolja, hogy milyen operációs rendszert futtat. Minden platform különböző alkalmazásokkal van feltöltve, így ha tudjuk a készülék Androidos, vagy épp a Pebble rendszerét futtatja, már következtethetünk rá, hogy mivel lesz dolgunk.

Okosóra, mint ékszer
Akármilyen funkciótárházzal is rendelkezzék egy okosóra, az mégis csak egy óra, mely tulajdonképen ékszer. Éppen ezért nem mehetünk el dizájn kérdése mellett sem. A legtöbb okosóra jóval nagyobb a hagyományos karóráknál, de ezek is lehetnek igazán stílusosak.

Akkumulátor üzemidő
Végül pedig jó szem előtt tartani, hogy mennyit fogjuk használni a készüléket. Ez főként üzemidő szempontjából lényeges. A viszonylag kis méret miatt, nem lehetséges nagyobb akkumulátorok használata, így egy okosóra átlagosan maximum 3 napig bírja a terhelést. Intenzív használat során ez azonban mindössze egyetlen napra is lecsökkenhet. Az pedig igazán bosszantó, ha az embernek mindennap töltögetni kell az óráját. Ennek elkerülése érdekében, ha tudjuk, hogy masszívan használatba lesz véve új kütyünk, válasszunk inkább kicsit nagyobb, erősebb akkumulátorral ellátott, vagy kicsit butább, de elemmel működő okosórát, mely akár több hónapon át üzemel egyhuzamban.

Hogyan válasszunk okosórát?
Az okosóra választék egyre szélesebb, mi pedig egyre nehezebben dönthetjük el, milyen készülék való nekünk igazán. Érdemes tudni, hogy az okosórák többsége az okostelefonok kiegészítőjeként jelentek meg a piacon, viszont ma már egyre elterjedtebbek azok az okosórák, amelyek önálló készülékként is megállják a helyüket. 

Tehát első körben azt kell eldöntenünk, mit várunk el az okosórától, milyen funkcióit szeretnénk használni. Abban talán mindenki egyetért, hogy ezek a kütyük a lehető legkényelmesebben használhatók, hiszen elő sem kell vennünk őket, mindig ott vannak a csuklónkon, mégsem lehet kijelenteni, hogy minden egyes funkcióra használni fogunk, amivel az óránk rendelkezik. Érdemes tehát szemügyre venni a rendelkezésre álló funkciók sorát.

Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy egyes okosórák inkább a sportos életvitelhez alkalmazkodnak, mások pedig inkább a hétköznapok során kínálnak tökéletes választást. A Garmin, Fitbit és Polar okosórák elsősorban sportolás idején biztosítanak rendkívül hasznos funkciókat, az Apple és a Samsung termékei viszont a hétköznapi használat során biztosítanak remek választást. 

A legtöbb esetben olyan okosórát keresünk, ami beépített sportalkalmazásokkal rendelkezik; lépésszámlálóval, idő- és távolságmérővel, elégetett kalória kijelzéssel, gyorsulásmérővel… Emellett lehetőséget biztosítanak a pulzus figyelésére, de nyomon követhetjük segítségükkel a koffein- és vízfogyasztásunk mértékét is. A hétköznapi használatra tervezett készülékek elsősorban azokban a funkciókban vannak segítségünkre, amelyek a közösségi életünkhöz és a mindennapjainkhoz köthetők; képesek kijelezni a hívásokat, a közösségi üzeneteket, illetve egyéb értesítéseket, GPS funkciókat biztosíthatnak, előrejelzik az időjárást vagy épp lejátszák a kedvenc zenéinket.

Az okosóra kiválasztása során sokak számára nagy jelentőséggel bír a vízállóság kérdése. Ha extrém sportoláshoz vagy túrázáshoz választunk okosórát, akkor mindenképpen érdemes ilyen készüléket választani. Persze tudni kell azt is, hogy a vízállóság csupán egy tulajdonság, amit bizonyos paraméterekkel látnak el. Előfordulhat, hogy a kiszemelt okosóra nagyszerűen ellenáll a záporesőnek, de egy alaposabb merülés során felmondja a szolgálatot. Ha vízálló készüléket szeresünk, mindenképpen figyeljünk a részletekre.

Fordítsunk figyelmet az okosóra gombjaira és vezérlésére is. Sokan a korszerű érintő kijelzőre esküsznek, mások pedig inkább a hagyományos mechanikus gombokat kedvelik. Válasszunk a saját igényeink és ízlésünk szerint, illetve tegyünk így a dizájn tekintetében is! Szerencsére a legtöbb típusnál könnyedén cserélhetjük a karpántokat, így mindig a hangulatunknak és az alkalomnak megfelelő külsőt kölcsönözhetjük az okosóránknak.

A gyártók ma már egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a hölgyek tetszését is elnyerjék az okosóráikkal. Habár még ma is elsősorban az uniszex készülékek gyártása a jellemző, egyre több kifejezetten nőies dizájnnal rendelkező okosóra kerül piacra. Habár a minimalista stílusnak és a nagy színválasztéknak köszönhetően a legtöbb okosóra igazán jól mutat a hölgyek csuklóján is, mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a szíj vékonyabb csuklóra is jól illeszkedjen.

Az Extreme Digital széles körben kínál különböző okosórákat, többek között Amazfit, Apple, Fitbit, Fossil, Garett electronics, Garmin, Honor, Huawei, Maxcom, Media-tech, Mykronoz, Nokia, Samsung, Ticwatch, Withings, Xiaomi termékek is megtalálhatók. Válassz egyet közülük, és tedd egyszerűbbé a modern életvitelt, s közben maradj trendi és stílusos.