1 900 Ft

tudtad?

Rendelésedet ingyen átveheted szaküzletünkben vagy eMAG easybox  csomagautomatában!  Rendelj akár most!

Hasonló elérhető termékek

Moldován Gergely - A magyar nemzeti állam nemzetiségi feladatai

Attraktor, 2007130 oldalISBN: 9789639580862

Részletes leírás »
1 900 Ft

Elfogyott

Részletes leírás

A Kolozsvárott 1930-ban megjelent Minerva című román enciklopédiában a következő szöveg olvasható a kolozsvári egyetem 1919 előtti román nyelv és irodalom professzoráról, Moldován Gergelyről: „román származású, de magyar érzelmű”. Moldován Gergely, aki magyarul írta nevét, 1845-ben Szamosújvárt született görög katolikus szülőktől; apja építész és kántor volt. Kolozsvárt a római katolikus főgimnáziumba járt, jogi tanulmányokat végzett, és kezdetben ügyvédként dolgozott. Az általa szerkesztett Ungaria-ban (1891–98, 1908–1909) tanulmányokat jelentetett meg a magyar–román irodalmi kapcsolatokról, és 1903–ban az egyetemen előadást tartott Magyar hatások a románságban, azt igazolva, hogy Eminescunál, Coşbucnál, Duicánál jól kimutatható a magyar hatás, és hogy „Petőfi Talpra magyarjának befolyása egyértelmű Muresán Andrei Román szózatában". Jelen könyvében, mely 1896-ban íródott a következőket mondja a magyar nemzeti állam létrehozásáról: "Mit kell tenni a nemzeti állam kialakítására? 1. Erdélyben meg kell szüntetni a megmaradt osztrák törvények érvényességét, és el kell érni az Unió teljes megvalósítását; 2. A közigazgatást államosítani kell, és korlátozni kell a megyék hatalmát; 3. Tanügyi revíziót kell végrehajtani, a magyar nyelvet a nemzetiségi iskolákban tényleg tanítani kell, a tanítóképzést ki kell venni a felekezetek kezéből, és a tanítókat hazaszeretetre kell nevelni. A budapesti egyetemen görög katolikus fakultást kell felállítani. Fel kell lépni az egyetemeken a nemzetiségi diákok magyarellenessége ellen."
Teljes leírás

Specifikációk

Alapadatok
Cikkszám
93981
Gyártó
NO NAME

Vásárlóink véleménye a termékről

Termék átlagos értékelése

5 csillag
0
4 csillag
0
3 csillag
0
2 csillag
0
1 csillag
0

Mások ezt is vásárolták!

Extra Garancia Standard

A termék eredeti garancia idejének lejáratát követően, rendeltetésszerű magánhasználat mellett fellépő, tartós belső hibából eredő, a termék alkatrészeinek előre nem látható meghibásodása esetén nyújt fedezetet a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint.
 

Extra Garancia Balesetbiztosítás

Baleseti jellegű külső hatás következtében fellépő fizikai károsodás során keletkezett meghibásodásra nyújt védelmet, az eredeti garanciaidő alatt. Akár töréskárra is!

 

Extra Garancia Prémium

Mind a Standard, mind pedig a Baleseti csomag szolgáltatásait együttesen tartalmazza. A Standard csomag bővített változata, amely a termék eredeti garancia idejének lejártát követően fellépő műszaki hibák mellett a biztosított termék baleseti jellegű meghibásodásaira is fedezetet nyújt a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint. Akár töréskárra is!

További információért kattints ide!