Hőlégfúvó

Találatok: 16

Hőlégfúvó vásárlás – Milyet válasszunk?

A hőlégfúvó széleskörűen alkalmazható eszköz, ezért érdemes beruháznunk egy megfelelő minőségű készülékbe, a kiválasztás során azonban több szempontot is figyelembe kell venni. A hőlégfúvó segítségével akár 600 fokosra melegített levegőt is fújhatunk a munkafelületre, így az eszköz kiválóan alkalmas különféle munkálatok elvégzésére, illetve segítésére.

A hőlégfúvó legfontosabb felhasználási területe a különböző festékek és lakkok eltávolítása. A folyamat roppant egyszerű, hiszen nincs más dolgunk, mint rövid ideig melegíteni a festett vagy lakkozott felületet, majd egy spakli segítségével eltávolítani a meglágyult, felhólyagosodott és töredezett festékréteget. A művelet roppant egyszerű, nincs szükség különösebb jártasságra, azonban fontos tudni, hogy a festéket csak rövid ideig szabad hevíteni, különben megég és szinte eltávolíthatatlanná válik.

A hőlégfűvő gyakorlatilag minden hőálló felületen használható, azonban bizonyos esetekben odafigyelésre van szükség. Mint tudjuk, az üveg elpattanhat a magas hőmérséklet hatására, ezért például az ablakok festékrétegének eltávolítása során üvegvédő fejet kell alkalmaznunk. Ez egy roppant egyszerű segédeszköz, ami segít a hőt egyenesen a fafelületre irányítani anélkül, hogy az üveget közvetlen hőhatásnak tennénk ki.

A hőlégfúvók kiválóan alkalmasak a ragasztott felületek eltávolítására is. A magas hőmérsékletnek a ragasztók képtelenek ellenállni, így ezek a felületek szétválaszthatók, illetve némi szerencsével a ragasztó maradványai is eltüntethetők. A hőlégfúvók esetében fontos elmondani, hogy kifejezetten ajánlott a rendeltetésszerű használatuk. Sokan cipők szárítására és egyéb alternatív dolgokra használják, de sajnos megfeledkeznek arról, hogy a túlzott hőhatás a ragasztó olvadását idézi elő, így azzal kell számolniuk, hogy a következő használat során a cipő talpa egyszerűen leválik.

Érdemes elmondani azonban, hogy sok esetben nagyszerűen hasznosíthatjuk a hőlégfúvókat a száradás meggyorsítása érdekében, de természetesen nem a cipőkre kell gondolni. Nagyobb távolságról, illetve kisebb hőfokon történő alkalmazás esetén ezek az eszközök nagyszerűen alkalmazhatók például a festékrétegek szárítására, illetve különböző páramentesítési folyamatokban. Hasonló módon nagyszerű szolgálatot tesznek abban az esetben, ha fagyott vízvezetéket vagy tartályokat kell kiolvasztanunk. Emellett több más felhasználási lehetőséget is érdemes lenne még megemlíteni a csavarok meglazításától egészen a zsugorításig.

Fontos fejben tartani, hogy az első használat során a hőlégfúvó némi füstöt és kellemetlen égett szagot bocsájthat ki. Nem kell megijednünk, hiszen ezt a gyártás során alkalmazott olajréteg okozza, ami néhány perc alatt teljesen elég, így nem kell további kellemetlenségekkel számolnunk.

Szerencsélre ma már minden hőlégfúvó rendelkezik hőfokszabályozóval. Ennek köszönhetően mindig a feladatnak megfelelő hőmérsékletet választhatjuk, megelőzve ezzel a nem várt következményeket. A szárítási folyamatokat jellemzően kisebb hőfokon végezzük, míg a festékek leégetéséhez és a csavarok lazításához nagyobb hőmérsékletre van szükség.