Kereszt- és vonallézer

Találatok: 38

Szintező- és keresztlézer a pontos munkavégzésért

Az elmúlt években az építőipar egyre több feladat elvégzése során hasznosította a lézert. Ennek az eredményei a különböző vonal- és keresztlézerek, illetve szintezők. Amit régen vízimértékkel, függőónnal és kicsapózsinórral végeztünk, azt ma már kényelmesen és pontosan elvégezhetjük egyetlen eszköz segítségével. Egyértelmű, a lézeres szintező nem hiányozhat egy jól felszerelt barkácsműhelyből.

Az eszköz kiválasztásánál fontos odafigyelnünk arra, milyen típusú készüléket választunk. A legegyszerűbb megoldással szolgáló szintező a pontlézer. Ma már ez is többféle kivitelben készül, noha eredetileg egy vízimértékkel kombinált eszköz, ahol a vízimérték buborékja alapján választhatjuk meg a függőleges vagy vízszintes síkot, majd a lézer segítségével jelölhetjük ki a kívánt pontot a falon, a plafonon vagy a mennyezeten. A pontlézerek működési elve a lehető legegyszerűbb, hiszen tulajdonképpen egy koordináta-rendszer közepét határozzák meg, a kivetített lézerpontok pedig a tengelyek metszéspontjait adják az adott felületeken. A pontlézerek rendszerint nagyon jól rögzíthetők a különböző felületekhez, ezért kényelmes és pontos munkavégzést biztosítanak.

A vonallézerek már némiképp összetettebb működést biztosító eszközök, hiszen egy vagy több merőleges vonalat képesek rajzolni a kivetített felületre, általában a falra. A vonallézer nagyszerűen használható minden esetben, ha fontos a vízszintes sík megtartása. Ha bútorokat, hangszórókat vagy más tárgyakat kell azonos magasságban elhelyezni a falon, a vonallézer a lehető legjobb segítség. Nagyszerűen használható különböző munkálatok esetében is, legyen szó csempézésről vagy különböző vezetékek elhelyezéséről.

Érdemes megemlíteni a forgólézereket is, amelyek elsősorban a belsőépítészetben, illetve a klasszikus építészetben jutnak komolyabb szerephez. Esetükben a lézersugár 360 fokos szögben képes megrajzolni a vízszintes síkot, így egyszeri felállítással megoldható egy egész helyiség szintezése, legyen szó csempék felragasztásáról vagy dekorcsík elhelyezéséről.

Rendkívül hasznosnak bizonyulnak az úgynevezett önbeállító szintezők is. Ezek rendkívül okos találmányok, amelyek képesek korrigálni a talaj egyenetlenségeit és biztosan megtalálni a tökéletesen vízszintes vagy függőleges síkot. Nagyszerűen használhatók szinte minden esetben, amikor szintezésre van szükség, azonban tudni kell, hogy csakis viszonylagosan vízszintes síkban képesek működni. Ha a talaj lejtése 4-6 foknál nagyobb, az eszköz hibát jelez. Ilyen esetben kissé odébb kell helyeznünk az önbeállító szintezőt, ahol némiképp egyenesebb a talaj és már használhatjuk is a lézercsíkokat!