Csempevágók

Találatok: 4

Csempevágó profi szakembereknek is

Ahhoz, hogy a megfelelő méretűre alakítsuk a csempéket a konyhában, a járólapokat az előtérben, vagy a falat borító burkolólapokat a fürdőszobában, szükségünk van csempevágóra. A csempevágók segítségével könnyen egyedi méretűre alakíthatjuk azokat a csempéket és egyéb burkoló lapokat, amelyeket a falra, vagy a padlóra kívánunk helyezni.
A csempevágók lehetővé teszik, hogy precíz, egyenes vonalú vágásokat hajthassunk végre, és pontosan egymáshoz illeszthető munkadarabokat kapjunk. A csempevágók kialakítása többféle lehet, ezért vásárlás előtt, fontos, hogy átgondoljuk néhány szempontot, mielőtt kiválasztjuk a megfelelőt.

Használat gyakorisága és módja
Ha csak ritkán és kis mennyiségű csempe méretre vágására van szükségünk, akkor elegendő lehet egy kézi csempevágó is. Azonban a gyakori felhasználás és az ebből fakadó eltérő igények megvalósításához nagyobb tudású, asztali csempevágót érdemes választani. Az asztali vizesvágók a pontos méret és szög kivágását is lehetővé teszik.

Burkolólap anyaga
Csempevágó vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen anyagok vágására szeretnénk használni az eszközt. Vannak olyan modellek, amelyek kifejezetten a keményebb anyagok (gress lap, márvány lap) vágására ajánlottak.

Ár
A csempevágók értéke függ a kialakításuktól, a gyártótól és felhasználási lehetőségektől.
Már húszezer forint alatti összegért is vásárolhatunk csempevágót, de a drágább eszközökért sem kell néhány tízezer forintnál többet fizetni.

Vágáshosszúság
Az egyes csempevágók különböző hosszúságú csempék és burkolólapok vágására alkalmasak. Érdemes olyan eszközt választani, ami nagyobb méretű csempék méretre vágását is lehetővé teszi, hiszen attól, hogy egy aktuális feladathoz kisebb befogadóképességű eszköz is elegendő lenne, a későbbiekben szükség lehet nagyobb méretű csempék vágására is. A vágáshosszúságot a csempevágók gyártói feltüntetik a termékleírásoknál, így a választás nem okoz nehézséget. Egy hatszáz milliméteres vágáshosszúságú csempevágó például képes akár negyven centiméter oldalhosszúságú lap egyenes és átlós vágására is. Mivel nem csak egyenes, hanem átlós vonalak vágására is szükség lehet, ellenőrizzük, hogy milyen átlós vágáshosszt érhetünk el a megvásárolni kívánt eszközzel!

Vágási vastagság
Az egyes csempevágók különböző vastagságú burkoló lapok vágására alkalmasak. Ha túl vékony, vagy túl vastag csempét helyezünk a csempevágóba, könnyen eltörheti a csempét, ezért fontos, hogy vásárlás előtt ezt az adatot is ellenőrizzük, és ha már rendelkezünk az eszközzel, csak megfelelő vastagságú csempét vágjunk vele. A termékleírásnál milliméterben megadva megtalálható a vágási vastagság.

Elektromos vagy manuális kialakítás
Attól függően, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségű munkára használjuk a csempevágókat, fontos szempont lehet, hogy gépi erőt is segítségül hívjunk a méretre szabáshoz. Minél nagyobb mennyiségű csempe méretre vágására van szükség, annál fontosabb lehet, hogy az emberi erőt gép váltsa fel. A vágókarok hosszabb ideig tartó kézi kezelése amellett, hogy fárasztó lehet, egy idő után pontatlanabb vágásokat eredményezhet. Az elektromos csempevágókkal pontosabb vonalak vágására van lehetőségünk, hiszen ezek az eszközök beépített lézeres irányzékkal rendelkeznek, ami jóval precízebb vonalvezetést tesz lehetővé. Elektromos csempevágó vásárlásakor természetesen a gép teljesítményét is érdemes figyelembe venni.

További szempontok
A precízebb vágás érdekében olyan eszközt is választhatunk, amely milliméteres beosztású méretskálával rendelkezik. A tartósabb felhasználást szem előtt tartva pedig mindig mérjük fel, hogy az esetlegesen meghibásodó alkatrészeket milyen könnyen tudjuk pótolni.