Vésők

Találatok: 53

Véső típusok és használatuk

Az Extreme Digital webáruház kínálatában több neves szerszámgyártó termékei megtalálhatók, nem kivételek a vésők sem. Többféle véső áll rendelkezésre annak érdekében, hogy mindennemű munkálathoz megtaláljuk a leginkább megfelelő szerszámot.

A termékpaletta fontos részét képezik a faragóvésők, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a faszobrászat, illetve a hobbicélú vésés. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a vésőket soha nem ütögetjük, hanem kézi erővel toljuk előre a puha fában. Az éles éleknek köszönhetően a kézi erővel történő erőkifejtés elegendő ahhoz, hogy kisebb darabokat véssünk ki a fából. A faragóvésők között többféle kialakítással találkozunk, léteznek egyenes és homorú éllel ellátott vésők is. Ezek mindegyike fontos szerepet tölt be a szobrászkodásban, így használatuk ilyen jellegű felhasználás esetén nélkülözhetetlennek mondható.

Az asztalosvésők szintúgy készülhetnek ferde és egyenes éllel. Ezek között egészen keskeny élekkel készült vésőt is találunk, de akár a 3 centimétert is elérhetik. Látható, hogy szinte minden igényhez és munkálathoz rendelkezésre áll a megfelelő szerszám, csupán ki kell választanunk a leginkább ideális eszközt.

A homorúvésők is roppant fontos szerepet töltenek be a fafaragásban, hiszen a homorú felületek kialakítása gyakorlatilag csak ezekkel a kéziszerszámokkal lehetséges. Az ilyen jellegű esztergáláshoz elengedhetetlenek ezek a széles éllel rendelkező vésők. Hasonlóképpen fontos szerep hárul az úgynevezett lyukvésőkre is, amelyek trapéz alakú keresztmetszettel rendelkező pengékkel készülnek. Fontos olyan lyukvésőt választanunk, amelyek nyelét acélgyűrűvel látták el. Mivel a vésés során fakalapáccsal ütjük a fába, ezért maga a szár is nagy terhelésnek van kitéve. Ez a terhelés indokolja, hogy lyukvésőből csakis a minőségi gyártók termékeit válasszuk.

A faesztergályos munkák végzéséhez szükségünk lehet még az úgynevezett pántvésőre is. Élképzése változatos, hiszen egy-, kettő- és háromhegyű kialakítással is találkozhatunk. A faesztergályos vésők között említést érdemelnek továbbá nagyoló, simító és űrvésők is. Ezeket elsősorban ívelt és ferde felületek vésésére használjuk, illetve az űrvésők segítségével nagyszerűen alakíthatjuk ki különböző dobozok és edények belső felületeit.